Skip to main content

Archief van Antiquariaat Frits Knuf

 Fonds
Identifier: UBA220

Scope and Contents

Het archief bestaat voor het grootste deel uit voorraadlijsten en catalogi uit de periode 1953-1996 waarin Frits Knuf actief was, en lijsten en catalogi uit de periode 1996-2019 waarin Anita van Elferen de eigenaar van het antiquariaat was.

Op de lijsten en catalogi zijn werken met het thema boekgeschiedenis en uitgaven uit de zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse letterkunde terug te vinden. De catalogi en lijsten bevatten verder voornamelijk “boeken over boeken”, zoals werken over typografie, bibliografie, papier en bindtechnieken. Ook vermelden de lijsten en catalogi boeken en brochures waarin catalogi van bibliotheken en boekhandelaren centraal staan.

Het archief bestaat verder uit financiële administratie uit de periode 1987-1996 zoals bankafschriften, uitgaande facturen en stukken van de accountant ten behoeve van het opmaken van de balans. De uitgaande facturen zijn op datum en jaartal geordend.

Dates

  • 1953-2019

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Duits en Frans

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het archief van Antiquariaat Frits Knuf is vernoemd naar de oprichter van het antiquariaat, Frits (F.A.M.) Knuf (1925-1999). Hij opende in 1953 zijn eerste zelfstandige boekwinkel in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Hij besloot zich te specialiseren in zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse letterkunde. Andere specialismen waren boekgeschiedenis en boeken over boekillustratie, bijzondere boekbanden en papier. Zijn klantenkring verschoof in de loop der tijd van particuliere klanten en de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek naar op boekgeschiedenis gerichte buitenlandse, met name Amerikaanse, universiteiten.

Frits Knuf verhuisde met zijn echtgenote Cox Jongeman (1924-2004) omstreeks 1981 naar de Gelderse plaats Buren. Hiervandaan werden catalogi over de hele wereld verzonden. Op 1 februari 1996 verkocht Frits Knuf zijn antiquariaat aan zijn assistent Anita van Elferen. Het antiquariaat werd door haar voortgezet onder de naam Frits Knuf Antiquarian Books en is tegenwoordig actief onder de naam Knuf Rare Books. Vanaf 2001 is het antiquariaat gevestigd in Frankrijk.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Het archief van Antiquariaat Frits Knuf is vernoemd naar de oprichter van het antiquariaat, Frits (F.A.M.) Knuf (1925-1999). Hij opende in 1953 zijn eerste zelfstandige boekwinkel in Amsterdam. In 1996 verkocht Frits Knuf zijn antiquariaat aan zijn medewerker Anita van Elferen. Het antiquariaat werd door haar voortgezet onder de naam Frits Knuf Antiquarian Books en is tegenwoordig actief onder de naam Knuf Rare Books.

Het archief bestaat voor het grootste deel uit voorraadlijsten en catalogi. Deze vermelden onder meer werken met het thema boekgeschiedenis, uitgaven uit de zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse letterkunde en boeken over typografie, bibliografie, papier en bindtechnieken. Het archief bestaat verder uit financiële administratie. Dit zijn voornamelijk uitgaande facturen.

Abstract in English

The archive of Antiquariaat Frits Knuf is named after founder Frits (F.A.M.) Knuf (1925-1999), who in 1953 opened his first independent rare bookshop in Amsterdam. In 1996 Frits Knuf sold his antiquarian book business to his colleague Anita van Elferen. She continued the bookshop as Frits Knuf Antiquarian Books, later under the name Knuf Rare Books.

The archive mainly consists of stock lists and catalogues. Some of the themes listed are book history, seventeenth-century and eighteenth-century Dutch literature, typography, bibliography, paper and binding techniques. Accounting, mainly outgoing invoices, make up the rest of the archive.

Arrangement

De catalogi en voorraadlijsten zijn in cassettes en mappen bij elkaar gebracht. De cassettes en mappen zijn doorlopend genummerd met catalogusnummer en/of jaartal zoals deze zijn terug te vinden op de lijsten en catalogi. Op de cassettes en mappen staat genoteerd of de betreffende serie compleet of incompleet is.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het archief werd in 2005 verworven door de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Appraisal

Frits Knuf dreef een vooraanstaand antiquariaat dat internationale bekendheid genoot en waarmee de Universiteitsbibliotheek Amsterdam regelmatig zaken heeft gedaan. Knuf was tevens een bekende persoon binnen het antiquarische boekenvak.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak.

Het Allard Pierson beheert ook archieven van andere antiquariaten en veilinghuizen, waaronder Beijers, Burgersdijk & Niermans, C.P.J. van der Peet, Gerits en Meijer Elte.

Bibliography

  • P.J. Buijnsters, Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat. Nijmegen, 2007.
  • Bob de Graaf, 'Frits Knuf 1925-1999' in: De boekenwereld. Jaargang 15 , p. 356-358.

Processing Information

De stukken zijn ontdaan van schadelijke materialen en verpakt in zuurvrije omslagen en archiefdozen.

Title
Inventaris van het archief van Antiquariaat Frits Knuf (1953-2019)
Author
Tom van der Beek
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland