Skip to main content

Archief van E.J. Labarre

 Fonds
Identifier: UBA747

Scope and Contents

Het archief van E.J. Labarre is bescheiden in omvang en is gevormd in de jaren voorafgaand aan de oprichting van en gedurende de werkzaamheden van Labarre voor de Paper Publications Society. Het bevat enerzijds persoonlijke stukken, correspondentie en stukken betreffende zijn werk als vice-consul en vertegenwoordiger, anderzijds stukken die te maken hebben met de totstandkoming van de verschillende edities van A dictionary [and Encyclopaedia] of paper and paper-making terms.

Dates

  • 1905-1967

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De in België geboren Britse papierhistoricus Emile Joseph Labarre (Hoei 1883 – Hilversum 1965) was aanvankelijk leraar Engels en beëdigd vertaler. Als vice-consul voor België in Amsterdam (1906-1918) en vooral later als vertegenwoordiger voor een Britse firma in kantoorbenodigdheden ontwikkelde hij zijn interesse voor papiergeschiedenis en watermerken. Hij verzamelde een omvangrijke bibliotheek over dit onderwerp, die hij gebruikte voor zijn wetenschappelijke publicaties, waaronder de in 1937 verschenen A dictionary of paper and paper-making terms, een uitgave in vijf talen. Naast een lexicografisch gedeelte bevatte het werk ook een verzameling papiermonsters. In 1952 verscheen een herziene versie.

Zijn status als autoriteit op het gebied van papiergeschiedenis verwierf hij daarnaast als redacteur van de reeks Monumenta Chartae Papyraceae Historiam Illustrantia, uitgegeven door de in 1950 door hem opgerichte Paper Publications Society. Van de reeks verschenen uiteindelijk vijftien delen.

Extent

ca. 0,6 meter

Abstract in Dutch

E.J. Labarre (1883-1965) was een autoriteit op het gebied van papiergeschiedenis en watermerken. Het archief biedt inzicht in zijn leven en loopbaan van vóór en tijdens zijn werk voor de door hem opgerichte Paper Publications Society.

Abstract in English

E.J. Labarre (1883-1965) was a leading figure in the field of paper history and watermarks. The archive offers insight into his life and career both before and after the Paper Publications Society which he founded.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Na het overlijden van Labarre is het archief in 1972 ondergebracht bij de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Het is aangevuld met een aantal stukken uit de bibliotheek van de Paper Publications Society.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Separated Materials

Bibliography

  • H. de la Fontaine Verwey. 'Bij de tachtigste verjaardag van E.J. Labarre'. In: Het Boek. Serie 3. Jaargang 36, 1963-1964
  • A.C. Schuytvlot. Papier in de U.B.A. Catalogus bij de tentoonstelling ingericht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Mevr. B.J. van Ginneken-Van de Kasteele, van 1965 tot en met 1979 conservatrice van de papierhistorische Labarre-Collectie in de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Amsterdam, 1984

Processing Information

In 2022 is van het archief een inventaris gemaakt. In eerste instantie was deze ondergebracht bij het archief van de Paper Publications Society. Gezien het belang van de persoon E.J. Labarre is besloten om de twee archieven afzonderlijk te beschrijven.

Title
Inventaris van het archief van E.J. Labarre, 1905-1967
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland