Skip to main content

Archief van uitgeverij J.M. Meulenhoff

 Fonds
Identifier: UBA568

Scope and Contents

Het archief van uitgeverij J.M. Meulenhoff bevat voornamelijk bedrijfsadministratie, documentatie en productiedossiers uit de periode 1960-2006.

De bedrijfsadministratie bestaat voor een groot deel uit beleidsstukken en correspondentie van directie en staf. Deze informatie geeft een beeld van de bedrijfsvoering en de diverse samenwerkingsverbanden met andere agenten, uitgeverijen, distributeurs en winkelketens. In het archief zijn ook juridische documenten zoals (licentie)overeenkomsten en contracten met auteurs en vertalers terug te vinden.

De in het archief aanwezige documentatie betreft vooral boekrecensies en artikelen over auteurs uit kranten en tijdschriften uit de periode 1970-2000. Daarnaast zijn er rond diverse thema’s documentatiemappen aangelegd, bijvoorbeeld over auteursrecht, de Boekenweek of over Nobelprijswinnaars, Dit betreft veelal informatie over door Meulenhoff uitgegeven boektitels en auteurs. Een groot deel van het archief bestaat uit productiedossiers. Het betreft veelal teksten in verschillende redactionele stadia (ter controle, goedgekeurd en afgekeurd) die regelmatig voorzien zijn van handgeschreven commentaar en afbeeldingen van schilderijen en kunstwerken die gebruikt zijn in kunstboeken en educatieve uitgaven. En illustraties voor (proef)drukken van boekkaften. In het archief is ook een groot aantal teksten van vertaalde werken terug te vinden.

Verder zijn in het archief ook materialen uit de bedrijfsgeschiedenis opgenomen, vooral oorkondes, gastenboeken, jubileumboeken en foto’s van panden waar de uitgeverij gevestigd is geweest. De materialen zijn zowel afkomstig uit de eerste helft van de twintigste eeuw als de jaren negentig. Ook zijn er foto’s van directie en staf, medewerkers en auteurs terug te vinden, evenals fondscatalogi, prospectussen en illustratiemateriaal.

Dates

  • 1895-2006
  • Majority of material found within 1970-2006

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Uitgeverij J.M. Meulenhoff werd in 1895 opgericht door Johannes Marius Meulenhoff (17 april 1869 –19 augustus 1939) als importboekhandel in Amsterdam. Het bedrijf werd onder de naam Meulenhoff & Co vertegenwoordiger voor buitenlandse uitgeverijen en exporteerde Nederlandse boeken naar andere landen en overzeese gebiedsdelen. In 1916 werden importafdeling Meulenhoff & Co en uitgeverij J.M. Meulenhoff gesplitst.

In 1937 werd Johannes Marius Meulenhoff als directeur opgevolgd door zijn zoon John Meulenhoff (1906-1978). Hij bleef directeur tot 1965. De uitgeverij werd vervolgens bekend met werk van onder anderen Jan Wolkers, Bertus Aafjes en Hubert Lampo. In 1967 startte Meulenhoff onder de naam Meulenhoff-SF met een serie boeken binnen het genre Science Fiction en Fantasy. Naast de uitgave van Nederlandstalige werken richtte de uitgeverij zich de afgelopen decennia op vertaalde fictie en klassiekers uit onder meer de Spaanstalige en Angelsaksische literatuur als op vertaalde non-fictie en poëzie.

Door de jaren heen ging de uitgeverij nieuwe samenwerkingsverbanden aan. Zo nam uitgeverij Meulenhoff in 1991 branchegenoot Malherbe over. Vervolgens ontstond in de jaren negentig Perscombinatie Meulenhoff (PCM). In 2005 startte Meulenhoff binnen PCM een samenwerking met De Boekerij. De twee uitgeverijen gingen samen verder onder de naam Meulenhoff Boekerij. Sinds 2010 maakt Meulenhoff Boekerij deel uit van de Meulenhoff Lannoo groep.

Extent

49 meter

Abstract in Dutch

Het archief van uitgeverij J.M. Meulenhoff, opgericht in 1895 en nog steeds actief, bestaat uit bedrijfsadministratie, documentatie, contracten, productiedossiers en foto- en illustratiemateriaal. Het archief geeft een goed beeld van de keten van boekproductie en boekpromotie bij een grote Nederlandse uitgeverij.

Abstract in English

Founded in 1895, the archive of J.M. Meulenhoff, a publishing house still active today, consists of the company’s accounting, documentation, contracts, production files and photographs and illustrations. The archive offers a good impression of all stages of book production and promotion in a large Dutch publishing company.

Arrangement

Het meeste archiefmateriaal werd door de uitgeverij per decennium op materiaalsoort geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief betreft een schenking die in drie delen is overgedragen. In 2005 zijn 15 verhuisdozen overgedragen vanuit Herengracht 505 in Amsterdam. In 2006 zijn 13 verhuisdozen overgedragen vanuit Wibautstraat 131 in Amsterdam. En in 2006 zijn eveneens 13 verhuisdozen overgedragen vanuit de Nieuwe Spiegelstraat 36 in Amsterdam.

Appraisal

Meulenhoff is een van de grootste en bekendste Nederlandse (literaire) uitgeverijen met vele nationale en internationale topauteurs. Alleen al om die reden is het archief met onder meer contracten en productiedossiers zeer interessant omdat de hele gang van een boek, van verschijning in binnen- of buitenland totdat het in de winkel ligt, is terug te vinden. Dat is uniek voor een archief van een toonaangevende literaire uitgeverij.

Accruals

Mogelijk volgen er nog aanvullingen.

Separated Materials

Het Literatuurmuseum beheert de correspondentie met auteurs.

Het boekenfonds is in 2021 door de Universiteit van Amsterdam overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek.

Processing Information

Een deel van het archief is in zuurvrije mappen en archiefdozen omgepakt.

Title
Inventaris van het archief van uitgeverij J.M. Meulenhoff (1895-2006)
Author
Tom van der Beek
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland