Skip to main content

Archief van Nicolaas Wijnberg

 Fonds
Identifier: UBA687

Scope and Contents

Het archief omvat voornamelijk grafisch werk gemaakt voor opdrachtgevers in de culturele sector, zoals affiches en drukwerk voor theatergezelschappen en musea en illustraties en boekomslagen voor uitgeverijen. Het zijn veelal gedrukte eindproducten, bij enkele stukken zijn ook bijbehorende ontwerptekeningen of proefdrukken aanwezig. Het archief bevat weinig documentatie, correspondentie of persoonlijke stukken.

Dates

  • 1957-1999

Creator

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Nicolaas Wijnberg (Amsterdam, 22 november 1918 - Laren (NH), 11 juni 2006) was een veelzijdige kunstenaar en ontwerper. Hij was lithograaf net als zijn vader. Wijnbergs vader was meestersteendrukker en had een eigen drukkerij, waar Wijnberg in aanraking kwam met het vak en met kunstenaars en ontwerpers. Wijnberg maakte naast litho’s ook schilderijen, affiches, decors, tekeningen, illustraties en boekbandontwerpen. Ook deed hij aan beeldhouwen.

Op zijn elfde maakte Wijnberg voor het eerst een aantal drukken, onder toeziend oog van zijn vader. Wijnberg volgende vanaf zijn twaalfde tekenlessen op de avondacademie onder Ger Gerrits en Jos Rovers. Van 1933 tot 1935 deed hij een opleiding tot chromolithograaf aan de Grafische School in Amsterdam. Van 1935 tot 1942 volgt hij ook nog een avondopleiding aan de Rijksacademie.

Tijdens de oorlog werkte Wijnberg met een aantal andere kunstenaars in Kasteel Oost, vlakbij Valkenburg (Limburg). Na de oorlog richtte hij een kunstenaarsgroep op, genaamd De Realisten. Deze groep onder leiding van Hans van Norden zette zich af tegen de toen heersende abstracte kunst. Het landschap in de omgeving van het kasteel was een grote inspiratiebron voor Wijnberg.

Met diezelfde Hans van Norden en Hans Snoek richtte Wijnberg na de oorlog het Scapino Ballet op en werd daarna ook actief in het theater. Hij was als choreograaf, redacteur en ontwerper betrokken bij vele voorstellingen; hij ontwierp decors, kostuums, maar ook affiches en overig drukwerk.

Vanaf 1958 was Wijnberg redacteur beeldende kunst van tijdschrift Tirade. Ook is hij docent geweest aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Wijnberg won in 1966 de H.N. Werkmanprijs en in 2000 de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Extent

ca. 2,2 meter

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

Nicolaas Wijnberg (1918-2006) was een veelzijdig kunstenaar en choreograaf. Hij werkte voornamelijk met lithografie. Wijnberg maakte onder andere affiches voor verschillende opdrachtgevers. Ook ontwierp hij boekomslagen. Naast zijn grafische werk was hij ook schilder, tekenaar en ontwierp hij decors en kostuums voor theater. In dit archief zijn voornamelijk eindproducten van affiches, boekomslagen en ander drukwerk aanwezig. Het archief bevat weinig documentatie, correspondentie of persoonlijke stukken. Wijnbergs werk kenmerkt zich door de hang naar illustratie en figuratieve elementen. Daardoor is zijn archief een unieke toevoeging aan de geschiedenis van grafisch ontwerp in Nederland.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Custodial History

Het materiaal is opgemaakt, ontvangen of verzameld door Nicolaas Wijnberg en is in 1995 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).

Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden.

In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2013 door de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Een aantal affiches is gedigitaliseerd in het kader van het afficheproject voor het Geheugen van Nederland.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Separated Materials

In de Theatercollectie van het Allard Pierson zijn ook vele werken van Nicolaas Wijnberg te vinden. Ook bezitten de erven van Wijnberg nog werk van Nicolaas Wijnberg.

Bibliography

  • Frans Duister et. al., Nicolaas Wijnberg, 1918-2006, Bussum : THOTH, 2008
  • NicolaasWijnberg.nl. Internet: geraadpleegd 14 november 2022
  • Nicolaas Wijnberg (Theaterencyclopedie). Internet: geraadpleegd 7 december 2022

Processing Information

Het archief van Nicolaas Wijnberg is na verwerving door de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) wel geregistreerd, maar de inventaris is nooit door hen gepubliceerd. Ook is er destijds geen collectiebeschrijving of verantwoording geschreven.

In 2023 is het archief bewerkt. In de inventaris zijn de originele nummers van de inventaris van het NAGO behouden, al zijn de voorvoegsels (NW en voorloopnullen) eraf gehaald. NAGO had nog geen rubricering en hiërarchie aangebracht in de inventaris, die zijn toegevoegd. Daarnaast is een kleine aanvulling toegevoegd en zijn de al geregistreerde stukken nagelopen en verpakt in zuurvrije omslagen en dozen.

Title
Inventaris van het archief van Nicolaas Wijnberg (1957-1999)
Author
Inge van Vught en Foske Rozeboom
Date
2023
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland