Skip to main content

Archief van Mart Kempers

 Fonds
Identifier: UBA684

Scope and Contents

De collectie bestaat uit ontwerpen van boekomslagen voor verschillende uitgeverijen, waaronder Manteau, Querido en Stichting De Roos, en uit brochures en jaarverslagen voor banken en andere commerciële instellingen, waaronder NMB en Rabobank.

Dates

  • 1955-1993

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Mart Kempers (Enschede 25 april 1924 - Amsterdam 26 november 1993) was grafisch vormgever, kunstschilder, tekenaar en illustrator. Hij volgde in de jaren 1940-1947 onder docent Mart Stam de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, de latere Rietveld Academie. Hier kwam hij in contact met Dick Elffers, fotograaf Cas Oorthuys, schilder Melle, Emmy Andriesse, Ben Polak en Mike de Swaan. Na de oorlog werkte Kempers als grafisch ontwerper en in 1973 debuteerde hij als vrij kunstenaar met schilderijen en grafiek. Zijn gouaches, aquarellen en litho’s zijn regelmatig tentoongesteld in eenmans- en groepstentoonstellingen. Kempers was naast grafisch ontwerper en schilder vooral een illustrator. Hij doceerde lange tijd het vak illustreren aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Kempers is naast grafisch ontwerper zijn leven lang illustrator geweest. Dit heeft veel invloed gehad op zijn vormgeving. Uit het werk van Kempers spreekt een duidelijke voorliefde voor verstilde en figuratieve beelden. Door zijn onderwerpen klein en enigszins op de achtergrond neer te zetten, wist hij een ingetogen sfeer te bereiken. Kempers was daarbij een meester in de kunst van het weglaten. In 1964 won hij de H.N. Werkman Prijs.

Extent

1,5 meter

Abstract in Dutch

Mart Kempers (1924-1993) was een Nederlands grafisch vormgever, kunstschilder en illustrator. De collectie bestaat uit ontwerpen van boekomslagen voor uitgeverijen en uit brochures en jaarverslagen voor commerciële instellingen.

Abstract in English

Mart Kempers (1924-1993) was a Dutch graphic designer, painter and illustrator. The collection consists of book jacket designs made for publishing companies and brochures and annual reports made for commercial organizations.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief van Mart Kempers is in 1998 door de erven in langdurige bruikleen gegeven aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en kwam in beheer bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is gedigitaliseerd en via de site van Wim Crouwelinstituut/NAGO toegankelijk.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography

  • Pieter Brattinga, Dick Dooijes, Hans Jaffé. A history of the Dutch poster 1890-1960. Scheltema & Holkema, 1968
  • Kees Broos, Paul Hefting. Grafische Vormgeving in Nederland. Een eeuw. Atrium, 1993

Processing Information

Na de overdracht aan stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) is het archief in 2004 ontsloten met een inventaris en gedigitaliseerd. In 2022 is het archief omgepakt in zuurvrije mappen en dozen. Bij het inventariseren is de oorspronkelijke nummering behouden maar de voorvoegsels MK en de voorloopnullen zijn eraf gehaald.

Title
Inventaris van het archief van Mart Kempers (1955-1993)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie (NAGO) 2007, tweede herziene versie 2022

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland