Skip to main content

Collectie Hans den Besten

 Collection
Identifier: UBA601

Scope and Contents

De boekencollectie bestaat uit vakliteratuur die deel uitmaakte van de bibliotheek van Den Besten. Het zwaartepunt ligt op het Afrikaans en Afrikaanse talen. Het archiefgedeelte is zeer bescheiden van omvang en heeft betrekking op een studie van Hans den Besten en zijn werkgroep (Amsterdam Creole Studies) naar een op het Nederlands, en dan vooral op het Zeeuws/West-Vlaams, gebaseerde creooltaal die gesproken werd op de voormalige Deense Antillen, de huidige Amerikaanse Maagdeneilanden. Het bestaat uit correspondentie met Frank G. Nelson, een Amerikaanse vakgenoot aan de Universiteit van Hawaï, over het gebruik van diens materiaal uit 1936 en twee eerdere studies naar creoolse talen.

Dates

  • 1890-2001
  • Majority of material found within 1984-2001

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Biographical / Historical

Hans den Besten (Amsterdam, 18 december 1948 - Amsterdam, 19 juli 2010) was een Nederlandse taalwetenschapper die tijdens zijn hele werkzame leven verbonden is geweest aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant met zijn dissertatie Studies in West Germanic Syntax. Hij doceerde onder andere Nederlandse, Duitse en Algemene Taalwetenschap, en dan met name de syntaxis. Vanaf het eind van de jaren tachtig ging Den Bestens belangstelling vooral uit naar de contactlinguïstiek, en in het bijzonder naar de manier waarop taalcontact met Afrikaanse talen het Afrikaans gevormd had. Hij werd deeltijds universitair hoofddocent voor Algemene Taalwetenschap en deeltijds universitair docent voor Afrikaanse Taalwetenschap. Bovendien bekleedde hij vanaf 2007 een bijzonder hoogleraarschap in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Zijn werk op het terrein van de syntaxis is in verschillende opzichten invloedrijk geweest, met name voor het onderzoek naar Westgermaanse talen.

Extent

0,05 meter

ca. 600 items

Abstract in Dutch

Hans den Besten (1948-2010) was een Nederlandse taalwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Met name voor het onderzoek van Westgermaanse talen is zijn werk van invloed geweest. De collectie bestaat uit vakliteratuur, woordenboeken en een paar archiefstukken, die betrekking hebben op een studie naar een creoolse taalvariant van het Nederlands op de voormalige Deense Antillen.

Abstract in English

Hans den Besten (1948-2010) was a Dutch linguist at the University of Amsterdam. His work was especially influential for the research of West-Germanic languages. The collection consists of professional literature, dictionaries and a few archival documents relating to the study of a Creole variety of Dutch spoken in the former Danish West Indies.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Boekencollectie en archief zijn na het overlijden van Den Besten door zijn vakgroep overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

De woordenlijst en aantekeningen van Frank G. Nelson uit de jaren dertig van de twintigste eeuw vormen zeldzame historische documentatie van het creools op de voormalige Deense Antillen. De boeken uit Den Bestens bibliotheek vullen een eerdere lacune op in het boekenbezit van de Bibliotheek UvA/HvA voor wat betreft het Afrikaans en Afrikaanse talen.

Doubletten zonder annotaties worden gedeselecteerd.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Jan Koster en Henk van Riemsdijk (red.). Germania et alia. A linguistic Webschrift for Hans den Besten. 2003
  • Pieter Muysken. ‘Hans den Besten, Amsterdam 18 december 1948 - Amsterdam 19 juli 2010’. In: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. 2013
  • Marc van Oostendorp. ‘Hans den Besten (1948-2010)’. In: Neerlandistiek. 2010
  • Ton van der Wouden (red.). Roots of Afrikaans: Selected writings of Hans den Besten. Amsterdam 2012

Processing Information

In 2021 zijn de archiefstukken ontsloten in een inventaris. De boekencollectie is nog niet ontsloten.

Title
Inventaris van de Collectie Hans den Besten, 1890-2001
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland