Skip to main content

Archief van Gerrit de Jager

 Fonds
Identifier: UBA692

Scope and Contents

Het archief bevat ongeveer 15.000 origineel getekende stroken en pagina’s en losse cartoons van al zijn werk. Daarnaast is er allerlei merchandising aanwezig. Van al het werk is het bronnenmateriaal (ontwerpen) en de documentatie daar omheen eveneens aanwezig. Verder bevat het archief veel zwart-wit-films van albums, inkleuringen en ook filmcells, alsmede scenario’s, ingeplakte knipsels van strips en administratief materiaal, waaronder brieven en contracten. Er is ook een harddisk met digitaal materiaal geschonken.

Dates

  • 1980-2015

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Gerrit de Jager (1954) studeerde samen met Wim Stevenhagen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In het alternatieve magazine Roel en zijn beestenboel en De familie Doorzon en De Vereenigde Algemeene en medebedenker van de Teleac serie Zusje, maakte Sneek voor de

Extent

ca. 35 meter

Abstract in Dutch

Het archief van Gerrit de Jager (1954) bevat circa 15.000 origineel getekende stroken en pagina’s en losse cartoons van al zijn werk. Daarnaast zijn er merchandising, bronnenmateriaal (ontwerpen) en documentatie aanwezig. Verder bevat het archief veel zwart-wit-films van albums, inkleuringen en ook filmcells, alsmede scenario’s, ingeplakte knipsels van strips en administratief materiaal, waaronder brieven en contracten. Er is ook een harddisk met digitaal materiaal geschonken. Voor de geschiedenis van de Nederlandse samenleving in het algemeen en van de strip in het bijzonder in de jaren tachtig en negentig, is dit een belangrijk archief, aangezien De Jagers strips altijd geënt zijn op de actualiteit.

Abstract in English

The archive of Gerrit de Jager (1954) contains approximately 15,000 original hand drawn comic strips as well as pages and single cartoons of all his work. The archive also includes merchandising, source material (designs) and documentation. The archive is furthermore rich in black-and-white films of albums, hand colouring and film cells, as well as scripts, pasted-in comic strip cuttings and administrative documents, including correspondence and contracts. The donation also includes a hard disk with data. The archive is important for the history of Dutch society in general and for the comic strip in particular, especially the 1980s and 1990s, as De Jager’s comic art always reflected current events.

Other Finding Aids

Er is een geprinte inventaris aanwezig bij het Allard Pierson.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2016 door het bedrijf van Gerrit de Jager, Doorzon BV, geschonken aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

Voor de geschiedenis van de Nederlandse samenleving in het algemeen en van de strip in het bijzonder in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, is dit een belangrijk archief. De Jagers strips zijn namelijk altijd geënt op de actualiteit en geven een eigenzinnig tijdsbeeld.

Accruals

Het archief wordt jaarlijks aangevuld.

Bibliography

Processing Information

De schenking bestond uit 180 verhuisdozen gesorteerd en geordend materiaal met een geprinte inventaris. De originele tekeningen zijn per titel van een album of project opgeslagen in een aparte voor de firma Doorzon vervaardigde doos. Het administratieve deel is herordend in archiefdozen.

Title
Inventaris van het archief van Gerrit de Jager (1980-2015)
Author
J. van Waterschoot
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland