Skip to main content

Archief van Bas Oudt

 Fonds
Identifier: UBA706

Scope and Contents

Het archief bestaat grotendeels uit grafische eindproducten voor verschillende opdrachtgevers, onder wie Impuls, Jazzdagen Dordrecht en de Gebouwengids. Het bevat: affiches, boeken en huisstijlen. Ook zijn enkele werktekeningen aanwezig. Tenslotte zijn er ontwerpschetsen, foto’s en dia’s van grafische eindproducten.

Tot de door hem ontworpen uitgaven behoren de monografie Geschiedenis van de Surinaamse literatuur, de brochures van NBBS reizen en de tentoonstellingscatalogus Welcome Stranger (1992). Er is ook materiaal van andere tentoonstellingen waarbij Oudt als ontwerper betrokken was, zoals Man Ray Passed Twice (1988), Present Forever (2012) en verschillende tentoonstellingen in het Centraal Museum, Utrecht.

Verder zijn er documenten uit de periodes dat Oudt verbonden was aan de Gerrit Rietveld Academie. Uit zijn studententijd zijn er aantekeningen en is er zijn eindexamenproject uit 1981. Uit de periode 1990-1996, waarin hij als docent van met name het basisjaar aan de Rietveld was verbonden, is ook materiaal aanwezig. Dit betreft voor het grootste gedeelte gedrukt materiaal bestemd voor studenten.

Dates

  • 1980-2008

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Bas Oudt (1956-2014) was een grafisch ontwerper die woonachtig en werkzaam was in Amsterdam. Hij volgde een avondopleiding in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie en rondde deze in 1981 af. Vervolgens ging hij aan de slag als zelfstandig ondernemer en deed onder andere werk voor de corporatieve drukkerij PET in Amsterdam. Oudt deelde een werkplaats met collega grafisch ontwerper Melle Hammer onder de naam Plus X.

Als ontwerper was Bas Oudt onder meer verantwoordelijk voor de vormgeving van catalogi voor tentoonstellingen van derden (bijvoorbeeld van DESK en Welcome Stranger), brochures (onder andere voor Levi’s en NBBS reizen) en boeken (zoals Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur en het fotoboek 65). Ook ontwierp hij huisstijlen voor verschillende opdrachtgevers waaronder Impuls, Jazzdagen Dordrecht en CCSOM. In een groot deel van zijn werk spelen druktechnische aspecten een belangrijke rol.

Vanaf 1990 tot 1996 werkte Oudt bij de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam als docent waarbij hij met name betrokken was bij het basisjaar. Veel studenten ervaarden hem als een inspirerende en invloedrijke docent. In 2009 brachten enkele oud-studenten van Oudt een eerbetoon met de monografie Op basis van Bas Oudt = Based on Bas Oudt, waarin ze met eigen werk reageren op de ontwerpmentaliteit en fascinaties van Oudt. Deze bijzonder ontworpen en geproduceerde uitgave werd genomineerd voor de Dutch Design Awards 2009.

In 1996 stopte Oudt met het ontwerpen, door suikerziekte was zijn gezichtsvermogen sterk afgenomen. Hierdoor bleef zijn oeuvre beperkt en relatief onbekend.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Het archief van de grafisch ontwerper Bas Oudt (1956-2014) werd in 2009 door hemzelf geschonken aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn overlijden in 2014 volgde een aanvulling. Het archief bevat drie meter aan materiaal: grafische eindproducten als boeken, brochures, catalogi, huisstijlen, affiches naast enkele schetsen en werktekeningen. Ook is er materiaal uit de tijd dat Oudt verbonden was als student en docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Abstract in English

The archive of graphic designer Bas Oudt (1956-2014) was donated to the University of Amsterdam by Oudt himself in 2009. More material was added following his death in 2014. The archive stretches to three metres of material, including graphic end products such as books, brochures, catalogues, house styles, posters, as well as a number of sketches and work drawings. There is also material from the time Oudt had been associated with the Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam as a student and a lecturer.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Bas Oudt heeft zijn archief in samenwerking met enkele oud-studenten gedeselecteerd en geordend.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in mei 2009 door Bas Oudt aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam geschonken. Na zijn overlijden in 2014 is de rest van zijn archief overgedragen door zijn collega en vriend Melle Hammer.

Appraisal

Het archief van Bas Oudt schetst een goed beeld van een zelfstandig Amsterdams grafisch ontwerper. Zijn archief sluit verder aan bij andere aanwezige archieven van (deeltijds) in het onderwijs werkzame ontwerpers, zoals Kees Kelfkens en Jan van Toorn. Dit archief draagt zo in belangrijke mate bij aan de kennis van het kunstonderwijs.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography


  • 'Archief ontwerper Bas Oudt naar UvA' in Het Parool, 25 mei 2009. Internet: geraadpleegd op 04-06-2021.
  • R. Niessen, E. De Vries, C. Reinewald en D. Quay, Op basis van Bas Oudt = Based on Bas Oudt (2009).

Processing Information

Het archief is geordend en in zuurvrije archiefdozen verpakt.

Title
Inventaris van het archief van Bas Oudt (1980-2008)
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland