Skip to main content

Archief van antiquariaat Meijer Elte N.V.

 Fonds
Identifier: UBA219

Scope and Contents

Het archief bevat met name financiële administratie en correspondentie met (mogelijke) klanten en verkopers uit de periode 1909-1984. Daarnaast bevinden zich ook bouwtekeningen (ca. 1917) van het pand op Korte Poten 13 en enkele foto’s en clichés in dit archief.

Dates

  • 1909-1985
  • Majority of material found within ca. 1950-1975

Creator

Language of Materials

Nederlands (merendeel), Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Als tiener stond Meijer Elte (1877) al op de markten in Den Haag en Delft om boeken te verkopen. In 1899 betrok hij het pand onder zijn huis op Korte Poten 13 in Den Haag om een antiquariaat te starten. Meijer richtte zich in deze zaak vooral op kostbare en luxueuze boeken, waaronder veel geïllustreerde Franse boeken uit de achttiende eeuw. Zijn zoons, Max en Joseph kwamen rond 1929 ook in de winkel werken. Toen Meijer in 1937 overleed namen zij het antiquariaat over. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Max onder te duiken, maar zijn broer Joseph overleefde de Tweede Wereldoorlog niet.

Na de oorlog, waarin het antiquariaat ‘onder beheer’ was gesteld, runde Max de zaak alleen. Hij wist goed waar zijn internationale klantenkring in was geïnteresseerd en benaderde speciefieke klanten als hij dacht dat deze interesse zouden hebben. Tijdens een zakenreis in Londen in de jaren vijftig kwam hij Nico Israel, eigenaar van het gelijknamige antiquariaat in Amsterdam, tegen. De twee raakten bevriend en besloten om voortaan samen te werken. Bijvoorbeeld door gezamenlijk in te kopen of door het uitbrengen van gezamenlijke catalogi. Na het overlijden van Max Elte in 1984 werd de zaak nog kort voortgezet maar in 1986 sloot antiquariaat Meijer Elte N.V. voorgoed zijn deuren.

Extent

ca. 18 meter

Abstract in Dutch

Meijer Elte N.V. was een antiquariaat dat vanaf 1901 meer dan tachtig jaar was gevestigd in het centrum van Den Haag. Het internationaal bekende antiquariaat specialiseerde zich in mooi geïllustreerde en kostbare boeken uit de periode tussen de vroege zeventiende en vroege negentiende eeuw.

Het archief bevat met name financiële administratie en correspondentie met (mogelijke) klanten en verkopers vanaf 1909 tot en met het sluiten van de winkel in 1984. Daarnaast maken ook bouwtekeningen van het pand op Korte Poten 13 (circa 1917) en enkele foto’s en clichés deel uit van dit archief.

Abstract in English

The antiquarian bookseller Meijer Elte N.V. had been established in the centre of The Hague for over eight decades since 1901. The internationally known bookseller specialised in beautifully illustrated and precious books from the early seventeenth to the early nineteenth centuries.

The archive principally contains financial administration and correspondence with existing or prospective clients and sellers from 1909 until 1984, when the shop closed. The archive also includes building plans for the building on 13, Korte Poten (circa 1917) as well as a number of photographs and stereotypes.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het archief werd in 1986 verworven door de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Appraisal

Het archief is een waardevolle aanvulling op de Boekhistorische Collecties omdat het antiquariaat is voortgekomen uit straathandel. Van dergelijke archieven zijn er weinig bewaard gebleven.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak.

Het Allard Pierson beheert ook archieven van andere antiquariaten en veilinghuizen, waaronder dat van Beijers, Burgersdijk & Niermans, C.P.J. van der Peet en Gerits.

Bibliography

  • P. J. Buijnsters, Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat (Nijmegen 2007).
  • P. J. Buijnsters, ‘The antiquarian book trade in the Netherlands during the Second World War’, in: Quaerendo 36 (2006) 251-292.
  • J.F. Heijbroek, en J. Storm van Leeuwen, ‘Het antiquariaat Meijer Elte, 1899-1984’ in: De Boekenwereld 1 (1984) 3-9.

Processing Information

Na de verwerving is de collectie nog niet bewerkt en ontsloten. De documenten zitten in dezelfde archiefdozen als waar ze in zijn aangeleverd.

Title
Inventaris van het archief van antiquariaat Meijer Elte N.V. (1909-1985)
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland