Skip to main content

Archief van A. Gerits & Son B.V.

 Fonds
Identifier: UBA222

Scope and Contents

Het archief bevat voornamelijk correspondentie met (potentiële) klanten, in- en verkoop facturen en overige financiële administratie uit de periode 1985-2000. Ook bevat het archief catalogi van A. Gerits & Son B.V., lijsten met aangeboden collecties en wie deze kochten en enkele documenten van zakelijke reizen.

Dates

  • ca. 1979-2008
  • Majority of material found within 1985-2000

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands (merendeel), Engels en Frans

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Biographical / Historical

Anton Gerits (1930) startte zijn carrière op de antiquaire afdeling van Nijhoff waar hij werkte tot 1974. Vervolgens werkte hij bij Ludwig Rosenthal’s Antiquariaat en Elsevier, waarna hij in 1981 zijn eigen zaak in Hilversum startte: A. Gerits – Rare Books. In 1983 begon zijn zoon Arnoud Gerits (1956) een dochteronderneming van deze winkel in Amsterdam. Drie jaar later fuseerden deze zaken en verhuisde de winkel van Anton ook naar Amsterdam. De naam veranderde vervolgens in A. Gerits & Son B.V. In 2010 verhuisde de zaak naar Diemen.

De onderneming is gespecialiseerd in boeken uit de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en rechtsgeleerdheid. Gedurende haar bestaan heeft de onderneming vele zeldzame en bijzondere collecties verkocht aan particulieren en universiteitsbibliotheken in Europa, de Verenigde Staten en Japan. In 1996 nam Anton Gerits afscheid van de zaak en sindsdien runt Arnoud Gerits het bedrijf.

Extent

ca. 37 meter

Abstract in Dutch

A. Gerits & Son B.V. is een boekverkoper die gespecialiseerd is in het verkopen van zeldzame boeken en boekencollecties uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Gedurende haar bestaan heeft de onderneming vele zeldzame en bijzondere collecties verkocht aan particulieren en universiteitsbibliotheken in Europa, de Verenigde Staten en Japan.

De zaak werd oorspronkelijk gestart in 1981 door Anton Gerits (1930) als A. Gerits – Rare Books nadat hij eerder ervaring met het boekenvak had opgedaan bij Nijhoff, Ludwig Rosenthal’s Antiquariaat en Elsevier. Door zijn grote internationale netwerk wist Gerits veel bijzondere collecties in het buitenland onder te brengen.

Het archief bevat voornamelijk correspondentie met (potentiële) klanten, facturen van in- en verkoop en overige financiële administratie uit de periode 1985-2000. Ook bevat het archief catalogi van A. Gerits & Son B.V., lijsten met aangeboden collecties en de kopers daarvan en enkele documenten van zakelijke reizen.

Abstract in English

A. Gerits & Son B.V. is a bookdealer specialised in selling rare books and book collections in the field of the humanities and social sciences. Throughout its existence, the firm has sold numerous rare and special collections to private buyers and university libraries in Europe, the United States and Japan.

The firm was originally established by Anton Gerits (1930) in 1981 as A. Gerits – Rare Books. Gerits previously gained experience in the book business working for Nijhoff, Ludwig Rosenthal’s Antiquariaat and Elsevier. Thanks to his large international network, Gerits managed to find a home for many a special collection abroad.

The archive mainly contains correspondence with existing or prospective clients, purchase and sales invoices and other financial administration from the years 1985-2000. The archive furthermore includes catalogues issued by A. Gerits & Son B.V., lists of collections for sale and their buyers as well as a few business trip documents.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het archief is in het bezit van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak die het archief in 1997 verwierf. De aanvulling uit 2015 is afkomstig uit de privécollectie van Gerits.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is een bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak die het archief in 1997 verworven heeft. In 2015 vulde de archiefvormer het archief aan waarbij er materiaal vanaf 1997 tot en met 2008 is toegevoegd aan het archief.

Accruals

Er worden voorlopig geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak.

Het Allard Pierson beheert ook archieven van andere antiquariaten en veilinghuizen, waaronder Beijers, Burgersdijk & Niermans, C.P.J. van der Peet en Meijer Elte.

Bibliography

  • About A. Gerits and Son b.v.. Internet: geraadpleegd op 21-05-2021
  • Anton Gerits (Wikipedia). Internet: geraadpleegd op 31-05-2021
  • Buijnsters, P. J., Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat (Nijmegen 2007)
  • Gerits, A., Op Dubbelspoor en Pilatusbaan. Boeken als middel van bestaan (Zutphen 2000)

Processing Information

Na de verwerving heeft de collectie nog geen bewerkingen ondergaan. Het materiaal bevindt zich in de oorspronkelijke archiefdozen en multomappen. Het archief zal op een later moment geïnventariseerd en bewerkt worden.

Title
Inventaris van het archief van A. Gerits & Son B.V., ca. 1979-2008
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland