Skip to main content

Collectie beeldmateriaal van de Subfaculteit Biologie, Universiteit van Amsterdam

 Collection
Identifier: UBA701

Scope and Contents

De collectie bevat afbeeldingen in verschillende technieken, waaronder foto’s (voornamelijk), gravures en aquarellen. De stukken zijn verdeeld over vier categorieën: afbeeldingen van personen, van planten, van locaties en van evenementen. Het merendeel heeft betrekking op de Hortus Botanicus van Amsterdam en de bijbehorende laboratoria.

Dates

  • 1715-1998

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging zijn de Huisregels van het Allard Pierson van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de regels met betrekking tot Reproducties van materiaal uit het Allard Pierson.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Bij het inventariseren in de jaren 1992-1996 van het historisch materiaal dat in bezit was van de toenmalige Bibliotheek van het Biologisch Centrum van de Faculteit der Biologie, Universiteit van Amsterdam, werd een grote hoeveelheid beeldmateriaal aangetroffen. In de meeste gevallen kon worden vastgesteld dat een afbeelding of een verzameling afbeeldingen behoorde tot een van de archieven of collecties die naar archief- of collectievormer konden worden onderscheiden. Het beeldmateriaal waarvan dat niet vastgesteld kon worden, is samengebracht in deze collectie. De stukken zijn niet door één verzamelaar bijeengebracht, maar wel op één plaats bijeengebracht, namelijk de bibliotheek van de Hortus Botanicus/Hugo de Vries-laboratorium, vanaf 1990 onderdeel van de Bibliotheek van het Biologisch Centrum. Het merendeel van de stukken heeft betrekking op de activiteiten in de Hortus Botanicus en de bijbehorende laboratoria.

Extent

1,5 meter

Abstract in Dutch

In de bibliotheek van de Hortus Botanicus/Hugo de Vries-laboratorium vormde zich sedert het einde van de negentiende eeuw een collectie foto’s, gravures, aquarellen en andersoortige afbeeldingen van personen, planten, locaties en evenementen. De collectie geeft letterlijk een beeld van het onderwijs en onderzoek dat plaatsvond in de Hortus en de bijbehorende laboratoria.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

E.J.A. Zevenhuizen. De wereld van Hugo de Vries. De inventarissen van het archief van Hugo de Vries en van de andere archieven en collecties van de Bibliotheek Biologisch Centrum, Faculteit der Biologie, Universiteit van Amsterdam (Amsterdam 1996). p. 208-213.

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd gevormd in de bibliotheek van de Hortus Botanicus/Hugo de Vries-laboratorium. In 1986 verhuisde zij met de bibliotheek mee naar het Biologisch Centrum Anna’s Hoeve in de Watergraafsmeer. In 2009 belandde zij in de Artis Bibliotheek, tegenwoordig onderdeel van het Allard Pierson. Na 1986 zijn herhaaldelijk stukken aan de collectie toegevoegd.

Appraisal

Het merendeel van de stukken in de collectie heeft betrekking op de Hortus Botanicus en de bijbehorende laboratoria. Zij geven veel informatie over het uiterlijk en functioneren van de tuin en over het onderwijs en onderzoek dat daar en in de laboratoria plaatsvond. De collectie documenteert daarmee een deel van de geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Deze collectie maakt deel uit van de archieven en collecties van de Artis Bibliotheek.

De albums met foto’s van vooroorlogse buitenlandse excursies van studenten biologie zijn voor een deel door studenten aangeboden aan de hoogleraar en excursieleider Theo J. Stomps; zijn archief is aanwezig in het Allard Pierson: UBA307 Archief van Theo J. Stomps. De albums met foto’s van de naoorlogse excursies zijn voor een deel aangeboden aan hoogleraar Jacob Heimans; zijn archief is aanwezig in het Noord-Hollands Archief: Archief van J. Heimans, 1896-1978 (toegangsno. 458).

De foto’s van de bloeiende Agave americana werden in 1873 aangeboden aan de Commissie van Toezicht over de Hortus Botanicus. Haar archief is onderdeel van: Stadsarchief Amsterdam: Archief van de Universiteit van Amsterdam; Subfaculteit Biologie, 1684-2001 (toegangsno. 5399). Hierin bevinden zich ook stukken over het onderwijs en onderzoek in de Hortus en de botanische laboratoria.

Processing Information

De collectie is verpakt in zuurvrije omslagen en archiefdozen.

Title
Beschrijving van de collectie beeldmateriaal van de Subfaculteit Biologie, Universiteit van Amsterdam, 1715-1998
Author
E.J.A. Zevenhuizen
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland