Skip to main content

Collectie A.L. de Grient Dreux

 Collection
Identifier: UBA700

Scope and Contents

De collectie bestaat uit een aantal botanische tekeningen en aantekeningen over mutaties bij planten. De Grient Dreux had de afwijkingen die hij had opgemerkt vastgelegd met woorden en tekeningen. Bijvoorbeeld: ‘stamina [stampers] van bladdeelen voorzien’, ‘dubbele zaaddozen (peulen) van Brassica’ (boerenkool), ‘wortelende okselknoppen van Nasturtium aquaticum>’ (waterkers) en de ‘ontwikkeling van een jonge aardappel binnen in een oude’. Bekervorming (cucullus-vorm) van bladeren lijkt de speciale aandacht van de dokter gehad te hebben. Er zijn tekeningen van afwijkende bladvormen bij o.a. rode kool, boerenkool, radijs, spinazie, roos en aalbes (een gedroogd blad van dat laatste is bijgevoegd). Een tekst getiteld ‘Vormen van cucullus bij Lupinus in zijn foliola’ doet vermoeden dat hij er een artikel over wilde schrijven.

De collectie bevat daarnaast tekeningen van allerlei niet-afwijkende planten en plantendelen, soms bijzonder fraai en gedetailleerd. Papier, handschrift en een enkele datering geven aan dat het merendeel stamt uit omstreeks 1840, de tijd dat De Grient Dreux aan de universiteit van Groningen geneeskunde studeerde en plantkunde toen nog een belangrijk vak voor studenten geneeskunde was.

Onder het botanische materiaal bevinden zich ook een aantekening over ‘Vis affinitatis chemicae’, een aantekening over blaasstenen, en een tekstje over een merkwaardig hemelverschijnsel dat De Grient Dreux ooit waarnam. Dat tekstje draagt het jaartal ‘1870’ en heeft de vorm van een ingezonden brief voor een tijdschrift of krant. Onbekend is of het ooit is gepubliceerd.

Dates

  • ca. 1840-1975
  • Majority of material found within ca. 1840-1896

Creator

Language of Materials

Nederlands, Latijn

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Arnold Lodewijk de Grient Dreux (1818-1904) was arts in Raalte (vanaf 1847) en Olst (vanaf 1852). Hij studeerde geneeskunde aan de universiteit van Groningen in een tijd dat plantenkunde nog een wezenlijk onderdeel van deze studie vormde. Zijn zoon, en schenker van de collectie, A.L. de Grient Dreux (1857-1947) was boomkweker en tuinarchitect in Olst.

Extent

0,01 meter

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit een kleine verzameling botanische tekeningen en aantekeningen van A.L. de Grient Dreux (1818-1904) over mutaties bij planten.

Abstract in English

The collection consists of a small collection of botanical drawings and notes by A.L. de Grient Dreux (1818-1904) on mutations in plants.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

E.J.A. Zevenhuizen. De wereld van Hugo de Vries. De inventarissen van het archief van Hugo de Vries en van de andere archieven en collecties van de Bibliotheek Biologisch Centrum, Faculteit der Biologie, Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 1996

Custodial History

De kleine verzameling stukken die de collectie A.L. de Grient Dreux vormt, werd in 1935 door A.L. de Grient Dreux jr. geschonken aan Theo J. Stomps, destijds hoogleraar in de anatomie en systematiek der planten aan de Universiteit van Amsterdam. De stukken waren afkomstig van zijn vader, Arnold Lodewijk de Grient Dreux (1818-1904). Hij schonk ze aan Stomps omdat hij ‘met zeer veel genoegen’ van de hoogleraar had vernomen over diens ‘belangstelling in het werk van mijn vader’. Stomps was geïnteresseerd in afwijkingen bij planten die aanwijzingen konden zijn voor het ontstaan van nieuwe erfelijke eigenschappen. Met dit vraagstuk had De Grient Dreux zich ook ooit beziggehouden. Stomps deed de stukken later over aan een medewerker van het Rijksmuseum, die ze in 1975 terugstuurde naar de toenmalige collectiebeheerder van de Hortusbibliotheek, Onno Wijnands.

Immediate Source of Acquisition

In 1986 verhuisden de stukken met de Hortusbibliotheek mee naar het Biologisch Centrum Anna’s Hoeve in de Watergraafsmeer als onderdeel van de ‘Bibliotheek Biologisch Centrum’ van de Faculteit der Biologie. In januari 2009 is de collectie overgebracht van de Centrale Facultaire Bibliotheek naar de Artisbibliotheek om uiteindelijk in 2019 deel uit te gaan maken van de Collecties van de Universiteit van Amsterdam van het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Dit archief maakt deel uit van de archieven en collecties van de Artis Bibliotheek.

Bibliography

Processing Information

De collectie is na de verhuizing van de Hortusbibliotheek naar het Biologisch Centrum Anna’s Hoeve in 1996 ontsloten met een inventaris.

Title
Inventaris van de collectie A.L. de Grient Dreux, ca. 1840-1975
Author
E.J.A. Zevenhuizen
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie in druk 1996, tweede versie online 2021

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland