Scope and Contents
Het archief van Benno Wissing beslaat de periode 1923-2008. De begindatum wordt bepaald door zijn geboortekaartje. Zijn eerste werken dateren uit 1945 maar in het archief is daarvan alleen beeldmateriaal aanwezig. Vanaf 1949 tot 1999 bevindt zich werk van Wissing in het archief. Na 1999 gaat het met name om correspondentiestukken en publicaties.
Het grootste deel van het archief bestaat uit bewijsexemplaren (klein drukwerk, boeken en affiches). Daarnaast zijn er schetsen en correspondentiestukken. Opvallend is de grote hoeveelheid beeldmateriaal, met name dia’s. In het archief bevinden zich ook publicaties over het werk van Wissing en een aantal publicaties geschreven door Wissing. Administratieve stukken zijn in mindere mate aanwezig.
Dates
- 1923-2008
- Majority of material found within 1949-1999
Creator
- Wissing, Benno, 1923-2008 (Person)
Language of Materials
Nederlands en Engels
Conditions Governing Access
Het archief is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Benno Wissing (1923-2008) werkte als schilder, tekenaar, decorontwerper en graficus maar koos er uiteindelijk voor om zich toe te leggen op het ontwerpvak. Hij vond de beeldende kunst te geïsoleerd en was van mening dat je als ontwerper meer voor de samenleving kon betekenen. Veel van zijn opdrachtgevers kwamen uit de (Rotterdamse) culturele sector. Zo verzorgde hij van 1949 tot 1969 het drukwerk en de tentoonstellingsinrichtingen voor het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en werkte hij voor het Rotterdams Ballet Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, theatercomplex De Doelen en Ahoy. In 1963 was Wissing betrokken bij de oprichting van Total Design (TD). Daar was hij verantwoordelijk voor onder andere de bewegwijzering van Schiphol, het beeldmerk van de Steenkolen Handels Vereeniging en de huisstijl van PAM. Na zijn vertrek bij TD in 1972 begon Wissing met ex-Total Designers Hartmut Kowalke, Anne Stienstra en John Stegmeijer zijn eigen bureau: W.K.S.S. Benno Wissing vertrok in 1978 naar de USA om te gaan doceren op de Rhode Island School of Design. Hij bleef ook ontwerpen; tot 1980 nog voor W.K.S.S. Na een teleurstellende samenwerking met Malcolm Grear begon hij een succesvol bureau met Peter Gengler: de Wissing Gengler Group, Inc. Uit die tijd stammen onder meer de ontwerpen voor de bewegwijzering voor de RI Public Transport Authority in Providence.
Extent
ca. 6 meter
Abstract in Dutch
Benno Wissing (1923-2008) werkte als schilder, tekenaar, decorontwerper en graficus maar koos er uiteindelijk voor zich toe te leggen op het ontwerpvak. Hij vond de beeldende kunst te geïsoleerd en was van mening dat je als ontwerper meer voor de samenleving kon betekenen. Veel van zijn opdrachtgevers kwamen uit de (Rotterdamse) culturele sector. In 1963 was Wissing betrokken bij de oprichting van Total Design. In 1978 vertrok hij naar de USA en bleef ontwerpen. Het grootste deel van het archief bestaat uit bewijsexemplaren (klein drukwerk, boeken en affiches). Daarnaast zijn er schetsen en correspondentiestukken. Opvallend is de grote hoeveelheid beeldmateriaal, met name dia’s.
Abstract in English
Benno Wissing (1923-2008) worked as a painter, draughtsman, set designer and graphic artist but eventually decided to devote himself to the design profession. To him, the visual arts were too detached from society. He believed he could make a greater contribution as a designer. Many of his clients came from the culture sector, especially from Rotterdam. Wissing was one of the founders of Total Design in 1963. He left for the USA in 1978, where he continued to work as a designer. The greater part of his archive consists of author’s copies (small printed matter, books and posters). In addition the archive contains sketches and items of correspondence. Another remarkable feature of the archive is the substantial amount of visual material, especially slides.
Arrangement
De beschrijving is ingedeeld in vier hoofdrubrieken. Het grootste deel van het archief wordt gevormd door materiaal dat met opdrachten te maken heeft. Al dit materiaal is ondergebracht in de hoofdrubriek Loopbaan. Deze rubriek is onderverdeeld in zes subrubrieken die Wissings loopbaan volgen, namelijk de verschillende bureaus waar hij achtereenvolgens werkzaam was en de tijd dat hij als zelfstandig ontwerper werkte. Daarbinnen bevinden zich subrubrieken per opdrachtgever, zodat alle stukken die met één bepaalde opdracht te maken hebben bij elkaar zijn beschreven.
De overige hoofdrubrieken zijn: Niet-opdrachtgebonden stukken, Publicaties en Beeldmateriaal. De rubriek Niet-opdrachtgebonden stukken betreft zeer uiteenlopend materiaal dat onderverdeeld is in verschillende subrubrieken zoals Correspondentie en financiële stukken, Docent- en bestuursschappen en Publieke onderscheidingen.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
Inventaris en afbeeldingen op de website van het Wim Crouwel Instituut.
Custodial History
Het archief van Benno Wissing werd in 2009 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO). Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.
Immediate Source of Acquisition
Het archief kwam in 2014 in beheer van de Bijzondere Collecties, nu onderdeel van het Allard Pierson.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Bibliography
- Ben Bos, Benno Wissing, Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers BNO, 1993
- Ben Bos, Benno Wissing (deel 4 in de reeks Roots), 2006, aflevering deel 4, [Z]OO Producties, 2006
- Paul Hefting, Benno Wissing. Oeuvreprijs 1996 Stichting Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Ekspress.zo, 1996
- Frederike Huygen, Modernism: in print : Dutch graphic design 1917-2017, Lecturis, 2017
- Museum Boymans Van Beuningen, Benno Wissing : grafische en ruimtelijke ontwerpen, NAI publishers, 1999
Processing Information
Het archief van Benno Wissing werd door het NAGO in 2009-2010 beschreven, opnieuw verpakt en gefotografeerd. In 2021 is het archief door het Allard Pierson opnieuw verpakt en is de inventaris enigszins bewerkt. De originele nummers van de eerste inventaris zijn behouden, al zijn de voorvoegsels (BW en voorloopnullen) eraf gehaald.
- Title
- Inventaris van het archief van Benno Wissing (1923-2008)
- Author
- Maja Klooster (NAGO), Abbo Santema
- Date
- 2021
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
- Edition statement
- Eerste versie 2010, tweede herziene versie 2021
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland