Skip to main content

Archief van Ootje Oxenaar

 Fonds
Identifier: UBA681

Scope and Contents

In het archief is materiaal aanwezig van net na de Tweede Wereldoorlog tot en met 2008. Dit omvat grofweg Oxenaars volledige loopbaan ofschoon van sommige periodes meer materiaal aanwezig is dan van andere. In het archief bevinden zich bewijsexemplaren van zijn werk (klein drukwerk, boeken en affiches), soms met de bijbehorende ontwerpen en correspondentiestukken. Het archief bestaat verder uit administratieve stukken (waaronder vooral correspondentie), een paar foto's, een aantal publicaties over zijn werk en een kleine hoeveelheid door Oxenaar verzameld materiaal.

Dates

  • 1945-2008

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Robert Deodaat Oxenaar, Oda, of Ootje Oxenaar werd op 7 oktober 1929 in Den Haag geboren en vanaf 1947 opgeleid aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag. In 1953 studeerde hij cum laude af. Hij maakte carrière als beeldend kunstenaar en ontwerper, maar was daarnaast adviseur op het gebied van grafische vormgeving en als docent werkzaam aan diverse instellingen. Als ontwerper verzorgde Oxenaar boeken voor verschillende uitgeverijen waaronder het kinderboekenfonds van uitgeverij Van Goor. Het bekendst is Oxenaar waarschijnlijk geworden met zijn werk voor De Nederlandsche Bank (DNB), waarvoor hij vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw verschillende iconisch geworden bankbiljetten ontwierp, zoals de snip, de vuurtoren en de zonnebloem. Zijn andere belangrijke opdrachtgever was de PTT, waarvoor hij in de jaren zestig een aantal series postzegels ontwierp. In 1970 trad hij in vaste dienst bij de Dienst Esthetische Vormgeving, eerst als adjunct-directeur en later als hoofd - tot 1994. Oxenaar bekleedde ook verscheidene bestuursfuncties, was van 1958-1970 als docent verbonden aan de KABK en tussen 1978 en 1992 als hoogleraar visuele communicatie aan de TU Delft. Daarna gaf Oxenaar les aan de Rhode Island School of Design in de Verenigde Staten, waar hij in 2000 was gaan wonen met zijn echtgenote Dawn Barrett en zijn dochters Emily en Emma. Oxenaar is onderscheiden met de H.N. Werkmanprijs (1986) en de eremedaille voor Kunst en Wetenschap (2004). Hij overleed op 13 juni 2017 te Manomet in de staat Massachusetts.

Extent

ca. 3,2 meter

Abstract in Dutch

Ootje Oxenaar (1929-2017) was een Nederlandse kunstenaar en grafisch ontwerper die vooral bekend is geworden met de ontwerpen van zijn bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank. Zijn archief bestaat uit bewijsexemplaren van zijn werk, soms met de bijbehorende ontwerpen en correspondentie, administratieve stukken, publicaties en foto’s, en een kleine hoeveelheid verzameld materiaal.

Abstract in English

Ootje Oxenaar (1929-2017) was a Dutch artist and graphic designer who is best known for his designs of bank notes for De Nederlandsche Bank. His archive incorporates copies of his work, sometimes together with the accompanying designs and correspondence, administrative documents, publications and photographs, as well as some miscellaneous material.

Arrangement

De ordening van het archief is deels gebaseerd op Oxenaars werkzaamheden en deels op de ordening die Oxenaar zelf aanbracht.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De conditie van het materiaal is overwegend goed.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd in 2009 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en kwam in beheer bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het gedigitaliseerde deel is via de site van het NAGO toegankelijk.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography

  • P. Hefting. “Spiritus et materia unum”. De postzegel als tijdsbeeld. Leids Kunsthistorisch Jaarboek 12, 2002, p. 427-452
  • Els Kuijpers. Ootje Oxenaar: ontwerper+opdrachtgever. Rotterdam: uitgeverij 010, 2011
  • M.C. van der Sman. Raiders of the lost archives. Vormberichten nr. 11, 2008, p. 25-28

Processing Information

De eerste selectie van het materiaal vond in 2009 plaats in het huis van de familie Oxenaar in de Verenigde Staten door Dawn Barrett, NAGO-directrice Marie Christine van der Sman en auteur Els Kuijpers. In juni 2009 werd in overleg met de familie een tweede selectie gemaakt uit materiaal dat lag opgeslagen in een opslagloods in Wassenaar. Beide selecties zijn vervolgens naar het kantoor van het NAGO in Utrecht overgebracht om daar verwerkt te worden. Alvorens de ontsluiting plaatsvond maakte eerst Els Kuijpers gebruik van het bij het NAGO aanwezige materiaal en was een deel van het nog niet beschreven archief te zien in de tentoonstelling 'Alles van waarde' bij het Museum van Communicatie. Daarna werd in oktober 2010 begonnen met de registratie, die in januari 2011 werd afgerond met de inventaris. Het archief werd tevens gedeeltelijk gedigitaliseerd.

In 2023 is het archief door het Allard Pierson opnieuw verpakt en is de inventaris enigszins bewerkt. De originele nummers van de eerste inventaris zijn behouden, al zijn de voorvoegsels (OO en voorloopnullen) eraf gehaald.

Title
Inventaris van het archief van Ootje Oxenaar, 1945-2008
Author
Claartje Schellekens en Kiko Luijten (NAGO), R.F.A. Kuijpers, Foske Rozeboom
Date
2023
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie (NAGO) 2011, tweede herziene versie 2021, derde herziene versie 2023

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland