Scope and Contents
Het archief van Ralph Prins bestaat uit 585 archivalia grafisch materiaal (opgeslagen in 24 dozen). Het betreft door hem ontworpen briefpapier, tijdschriften, brochures, affiches en overig drukwerk. Hieronder bevinden zich naast werk voor commerciële opdrachtgevers ook ontwerpen voor Amnesty International, het Holland Festival, het Haags Gemeentemuseum en het RO Theater.
Dates
- ca. 1947-1997
Creator
- Prins, Ralph, 1926-2015 (Person)
Language of Materials
Nederlands, Engels
Conditions Governing Access
De collectie is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Ralph Prins (Amsterdam, 3 mei 1926-Den Haag, 23 januari 2015) was een Nederlandse beeldend kunstenaar. Hij ontwierp beeldmerken, affiches en boekomslagen. Daarnaast was hij fotograaf, schilder en tekenaar, en ontwierp hij meerdere herdenkingsmonumenten. Zijn bekendste vrije werk is het Nationaal Monument Westerbork uit 1970. Vooral met zijn wereldwijd gelauwerde affiches voor Amnesty International vond Prins een manier zich uit te spreken tegen onrecht en geweld. Ook tekende hij portretten van politieke gevangenen en fotografeerde hij in opdracht van UNESCO het dagelijks leven in werelderfgoedsteden.
Als veertienjarige wordt de joodse Ralph Prins via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd. Hij overleeft het kamp en keert terug naar Amsterdam. Hij neemt les aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus, de latere Rietveld Academie. Docenten zijn onder anderen Mart Stam en Wim Jaarsveld. Willem Schrofer adviseert hem naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag te gaan, waar Gerrit Kiljan, Paul Schuitema en Gerard de Vries les geven. Opvallend is zijn keuze in 1950 voor de École de Mime Etienne Decroux in Parijs. Hierover zou hij later zeggen: 'Veel antwoorden op vormgevingsproblemen zitten verstopt in de grammatica van de mime.' In 1951 werkt hij kort als industrieel vormgever bij Olivetti in Ivrea. In dat zelfde jaar wordt hij benoemd tot jurylid van de Triennale di Milano. Prins werkt hierna enige jaren als coördinerend vormgever voor het Vroom & Dreesmann concern. Hij ontwerpt drukwerk, verpakkingen, etalages en interieurs. In 1953 vestigt hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar in Den Haag.
Ralph Prins doceerde voor de afdeling industriële vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1960-1963), aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen, afdeling publiciteitsvormgeving (1966-1986), en was gastdocent aan de Royal Academy of Art in Londen, de Academy of Art in Brighton, de Rietveld Academie in Amsterdam, de Academie van Beeldende Kunsten in ‘s-Hertogenbosch, de Academie van Leningrad, de Universiteit van de Nederlandse Antillen en Betsalel in Jerusalem. Hij was docent fotografie aan de Vrije Academie in Den Haag en van 1975 tot 1979 voorzitter van de Beroepsfotografen Nederland.
Voor zijn fotografisch werk won Prins in 1966 de Grand Prix Interpress – de Sovjet-tegenhanger van de World Press Photo competitie – en in 1967 de Novosti Persprijs. Voor zijn grafisch werk is hij in 1994 onderscheiden met de H.N. Werkmanprijs. "In het typografische concept van Ralph Prins bestaat geen lelijke letter. Immers, wanneer een letter van welke vorm dan ook op de juiste plaats wordt toegepast, draagt ze zinvol bij aan de communicatie waarvoor ze werd gedacht. Door zijn jarenlange experimenten met letters en teksten, voelt hij zich vrij en leerde hij gedrukte teksten te beschouwen als 'honderd procent levende materie'."
In 1997 vertelde Ralph Prins zijn levensverhaal aan het USC Shoah Foundation Institute, opgericht in 1994 door Steven Spielberg. Dit verhaal is opgenomen in de Collectie '2000 Getuigen Vertellen' van het Joods Historisch Museum.
Extent
6 meter
Abstract in Dutch
Ralph Prins (1926-2015) was een Nederlandse beeldend kunstenaar en vormgever. Hij was ontwerper van beeldmerken, affiches en boekomslagen, fotograaf, schilder en tekenaar. Ook ontwierp hij meerdere herdenkingsmonumenten waaronder het Nationaal Monument Westerbork. Zijn archief bestaat uit door hem ontworpen briefpapier, tijdschriften, brochures, affiches en overig drukwerk.
Abstract in English
Ralph Prins (1926-2015) was a Dutch visual artist and designer. He was a designer of logos, posters and book jackets, photographer, painter and draughtsman. He also designed multiple memorial monuments, including the National Monument Westerbork. His archive incorporates letter paper designed by him, magazines, brochures, posters and other printed material.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Custodial History
Het archief is in 1998 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO). Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.
Immediate Source of Acquisition
Het archief is in 1998 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en kwam in beheer bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Separated Materials
Het levensverhaal van Ralph Prins is opgenomen in de Collectie '2000 Getuigen Vertellen' van het Joods Historisch Museum te Amsterdam.
Bibliography
- Els Barents (red.). Fotografie in Nederland 1940-1975. 's-Gravenhage, 1978
- F. Bool e.a.. Ogenblikken. Een keuze uit het werk van twaalf Haagse fotografen. Den Haag, 1989
- Theodore van Houten. Muziek in Theresienstadt. Katwijk, 1995. Vert. en Ned. bewerking van: J. Karas. Music in Terezin. New York, 1990
- I. Leijerzapf en Doris Wintgens-Hötte. Foto's van vijftig. 2003
- Ralph Prins
- Zien en gezien worden. Cat. Leiden, 1983
Processing Information
Het archief is na verwerving door het NAGO ontsloten met een inventaris.
- Title
- Inventaris van het archief van Ralph Prins (ca. 1947-1997)
- Author
- NAGO, R.F.A. Kuijpers
- Date
- 2021
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
- Edition statement
- Eerste versie (NAGO) [ca. 2000], tweede herziene versie 2021
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland