Skip to main content

Archief van Pieter Brattinga

 Fonds
Identifier: UBA678

Scope and Contents

Het archief van Pieter Brattinga vormt een weerslag van zijn activiteiten. Naast grafische ontwerpen bestaat dit archief dan ook uit een uitgebreid documentatiedeel, met door Brattinga verzameld materiaal op het gebied van grafische vormgeving. Het archief bestaat uit 65 prenten- en archiefdozen met daarin 676 beschreven objecten en dossiers. Daarnaast zijn er 5 mappen met affiches. De nadruk binnen dit archief ligt evenwel niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Dates

  • 1933-2004

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Pieter Dirk Brattinga werd in 1931 geboren in Hilversum waar zijn vader directeur van Steendrukkerij De Jong & Co was. Van 1954 tot 1972 organiseerde Brattinga spraakmakende kantinetentoonstellingen in de Steendrukkerij en introduceerde hij de Kwadraatbladen, die een visitekaartje voor het bedrijf vormden. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid opdrachtgevers, waarvan Rijksmuseum Kröller-Müller en de Dienst voor Esthetische Vormgeving PTT de belangrijkste waren. Kenmerkend voor hem was eveneens de diversiteit van zijn nevenactiviteiten. Zo was hij onder andere van 1960 tot 1964 als professor verbonden aan het Pratt Institute in New York en hield hij gastlessen en lezingentournees. Ook zette hij met Dick Bruna Mercis op, richtte hij zijn eigen adviesbureau Form Mediation op en organiseerde hij tentoonstellingen in de Print Gallery Amsterdam. Pieter Brattinga overleed in 2004 te Kootwijk.

Extent

9 meter

Abstract in Dutch

Pieter Brattinga (1931-2004) was een veelzijdig ontwerper. De nadruk binnen dit archief ligt evenwel bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Abstract in English

Pieter Brattinga (1931-2004) was a versatile designer, but the archive focuses on subsidiary professional activities. These include his work for Steendrukkerij De Jong & Co, guest lectureships and advisory work.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De conditie van het materiaal is goed.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Inventaris en afbeeldingen op site van het Wim Crouwelinstituut/NAGO.

Custodial History

Het archief van Pieter Brattinga werd in 1999 verworven door de stichting Nederlands Archief Grafische Ontwerpers (NAGO).

Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief van Pieter Brattinga werd door de stichting Nederlands Archief Grafische Ontwerpers (NAGO) na zijn overlijden in 2004 ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is deels gedigitaliseerd.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography

  • Pieter Brattinga. 'Affiches van Anthon Beeke' verteld aan Pieter Brattinga. Print Gallery, 1993

Processing Information

Het archief is na de overdracht in 2004 door de stichting Nederlands Archief Grafische Ontwerpers (NAGO) ontsloten met een inventaris. In 2021 is het archief omgepakt in zuurvrije omslagen en dozen. Daarbij is de inventaris van het NAGO enigszins bewerkt en in 2022 hier gepubliceerd. In de nieuwe inventaris zijn de originele nummers van de eerste inventaris van het NAGO behouden, al zijn de voorvoegsels (PB en voorloopnullen) eraf gehaald en soms zijn de oorspronkelijke nummers in verband met formaat of omvang gesplitst en hebben de toevoeging A of B gekregen.

Title
Inventaris van het archief van Pieter Brattinga (1933-2004)
Author
NAGO, R.F.A. Kuijpers
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie (NAGO) 2006, tweede herziene versie 2021, derde herziene versie 2022

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland