Skip to main content

Archief van Anthon Beeke

 Fonds
Identifier: UBA676

Scope and Contents

In het archief bevinden zich ruim 300 affiches, correspondentie, administratieve stukken, waaronder facturen, offertes en urenoverzichten, en beeldmateriaal zoals foto’s, dia’s en negatieven. De looptijd van het archief beslaat de periode vanaf de vestiging als zelfstandig ontwerper in 1963 tot de opheffing van zij studio in februari 2010. De correspondentie, de administratieve stukken en het beeldmateriaal dateren met name uit de periode 1989-2010, de tijd van studio anthonBeeke.

Dates

  • ca. 1963-2010

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Anthon Beeke (Amsterdam 1940-2018) was jarenlang één van Nederlands meest spraakmakende grafische ontwerpers. Hij beschouwde zichzelf als autodidact, die zijn werk meer benaderde als kunstenaar dan als ‘dienstbare’ vormgever. Na een korte periode de avondopleiding grafisch ontwerpen aan het Kunstnijverheidsonderwijs te hebben gevolgd, leerde hij het vak in praktijk, onder meer als assistent van Jan van Toorn. In 1963 vestigde Beeke zich als zelfstandig ontwerper in Amsterdam. Hier bleef hij bijna zijn hele carrière werkzaam. In 1976 werd Beeke korte tijd adjunct-directeur van het ontwerpbureau Total Design. Waar Total Design een meer functionele, analytische stijl hanteerde, volgde het werk van Beeke een vrijere, meer intuïtieve benadering. In deze periode maakte hij zijn spraakmakende affiches voor Zuidelijk Toneel Globe en Toneelgroep Amsterdam. In 1989 richtte Beeke Studio anthonBeeke op. Hij was ontwerper van onder meer tentoonstellingen, boeken, huisstijlen, postzegels en reclamecampagnes. Als docent was Beeke in de periode 1968-1991 verbonden aan verschillende academies in Nederland en de Verenigde Staten. Op 1 februari 2010 hief Beeke zijn studio in Amsterdam op. Zijn ontwerpen, met name de affiches voor opdrachtgevers in de culturele sector, kregen internationale erkenning en werden meermalen onderscheiden.

Extent

ca. 7 meter

Abstract in Dutch

Anthon Beeke (Amsterdam 1940-2018) was jarenlang één van Nederlands meest spraakmakende grafische ontwerpers. In het archief bevinden zich ruim 300 affiches, correspondentiestukken, administratieve stukken en beeldmateriaal.

Abstract in English

Anthon Beeke (Amsterdam 1940-2018) was for many years one of the Netherlands’ most influential graphic designers. The archive includes over 300 posters, items of correspondence, administrative documents and visual material.

Arrangement

De dossiers zijn zoveel mogelijk alfabetisch op opdrachtgever onder elkaar gezet.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De conditie van het materiaal is goed.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Inventaris en afbeeldingen op site van het Wim Crouwelinstituut/NAGO.

Custodial History

Het archief van Anthon Beeke is in 2010 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).

Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2013 door de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography

  • Anthon Beeke, Paul Hefting. Dutch posters 1960-1996, a selection by Anthon Beeke. Bis Publishers, 1997
  • Pieter Brattinga. 'Affiches van Anthon Beeke' verteld aan Pieter Brattinga. Print Gallery, 1993
  • Tineke van Manen, William Rothuizen. Ontwerpen voor het Holland Festival 1948-1990, Affiches. Uitgeverij Boxhorn, 1990
  • Gert Staal, Hester Wolters. Holland in Vorm: vormgeving in Nederland 1945-1987. Stichting Holland in vorm, 1987

Processing Information

In 2010 en 2011 zijn door de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) ruim 300 affiches geselecteerd en beschreven. In 2012 is (een deel van) de klantenadministratie en het beeldmateriaal beschreven.

Title
Inventaris van het archief van Anthon Beeke, ca. 1963-2010
Author
NAGO, R.F.A. Kuijpers
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
eerste versie (NAGO) 2012, tweede herziene versie 2021

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland