Skip to main content

Archief van Floris Verwey

 Fonds
Identifier: UBA669

Scope and Contents

Het archief bestrijkt de periode 1890-1978, met uitschieters naar 1985 en 1992, en bestaat voor het grootste deel uit persoonlijke en zakelijke correspondentie. Onder de persoonlijke correspondentie bevinden zich behalve brieven van Floris zelf, ook brieven uit de nalatenschap van Albert Verwey, Kitty van Vloten, Floris’ zus Mea en andere familieleden. Naast correspondentie bevat het archief personalia en zakelijke stukken. Onder de persoonlijke stukken bevinden zich een geboortebericht van Floris Verwey, stukken uit zijn school- en diensttijd, een bewijs van lidmaatschap van de Nederlandsche Vereeniging tot bescherming van dieren, een paar foto’s en persoonlijke administratie. Het zakelijke gedeelte heeft vooral betrekking op de land- en tuinbouw, met stukken van toeleveringsbedrijven in de agrarische sector en verschillende instanties werkzaam in de voedselindustrie.

Dates

  • 1890-1992
  • Majority of material found within 1906-1978

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Floris Verwey (4 mei 1906 – 7 februari 2003) was de zoon van dichter Albert Verwey en Katharina (Kitty) van Vloten. Hij groeide op in Noordwijk en vestigde zich later in Hoogeveen en het nabij gelegen Noordscheschut. In 1936 trouwde hij met Gees (Geesje) Fieten (1915-2006). Anders dan zijn zus Mea Nijland-Verwey volgde hij geen literaire carrière naar het voorbeeld van zijn ouders, maar was hij actief in de agrarische sector, getuige de vele stukken in zijn archief die afkomstig zijn van bedrijfschappen en -commissies en andere instanties verbonden aan de land- en tuinbouwindustrie in met name Drenthe. Hij overleed op 7 februari 2003.

Extent

ca. 3,5 meter

Abstract in Dutch

Floris Verwey (1906-2003) was een van de kinderen van dichter Albert Verwey en Kitty van Vloten. Het archief bestaat uit persoonlijke en zakelijke stukken, en correspondentie uit de nalatenschap van Albert Verwey en andere familieleden.

Abstract in English

Floris Verwey (1906-2003) was a son of the poet Albert Verwey and translator Kitty van Vloten. The archive consists of personal and professional documents and correspondence from the estate of Albert Verwey and other members of the Verwey family.

Arrangement

De signaturenreeksen geven de huidige ordening aan: XLIII A (algemeen), B (brieven) en F (iconografie). Van het archief moet nog een definitieve inventaris gemaakt worden. De uiteindelijke ordening kan daardoor afwijken.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Het archief is in het kader van het Metamorfoze-project gedigitaliseerd. De brieven zijn ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam en in de Catalogus Epistularum Neerlandicarum (CEN).

Immediate Source of Acquisition

Het archief is waarschijnlijk onder dezelfde voorwaarden als voor de archieven van Albert Verwey en Mea Nijland-Verwey (namelijk de publicatie van de bundel Dichtspel) in 1983 onder het beheer gekomen van de Universiteitsbibliotheek. Een specifiek stuk in het archief gedateerd op 12 september 1992 betreft de schenking van het archief.

Appraisal

Het archief van Floris Verwey is voornamelijk van belang vanwege de aanwezigheid hierin van correspondentie en andere stukken van zijn vader, de dichter Albert Verwey. Zodoende is het een onmisbare aanvulling op diens nalatenschap.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is deels verfilmd en raadpleegbaar vanaf microfilm:

OTM: microfilm 2100-2102 / Hs. XLIII A 1-3;

OTM: microfilm 2000-2025 / Hs. XLIII B 1-24;

OTM: microfilm 2300 / Hs. XLIII F 1-15.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert ook de archieven van zijn vader Albert Verwey (UBA658) en zijn zus Mea Nijland-Verwey (UBA309).

Processing Information

Van het archief is in 2005 een voorlopige plaatsingslijst gemaakt in verband met de digitalisering van het archief voor het Metamorfoze-project.

Title
Inventaris van het archief van Floris Verwey (1890-1992)
Author
R. Kuijpers
Date
2020
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland