Scope and Contents
Het archief bevat stukken die inzicht geven in de verschillende periodes van het leven van Johannes van Dam, met allereerst de stukken over de familie Van Dam en personalia van Johannes van Dam. Hierna volgt archiefmateriaal over de periode dat Van Dam werkzaam was als boekhandelaar van culinaire werken in Amsterdam, alsmede stukken die handelen over zijn redacteur- en auteurschap; met in het bijzonder veel materiaal over Van Dams werk als culinair journalist bij dagblad Het Parool. Daarbij zijn in het archief de gecorrigeerde drukproeven te vinden van veel van zijn publicaties bij diverse uitgeverijen, waaronder zijn belangrijkste werk DeDikkevanDam bij Nijgh & Van Ditmar. Tevens vindt men in het archief een groot aantal brieven van collega-journalisten, kunstenaars, schrijvers en goede vrienden, alsmede van materiaal van Van Dam als (mede)organisator van en spreker op (culinaire) evenementen, zoals op het Amsterdamse symposium Recht en Gerecht door de Stichting Auteursrechtmanifestaties georganiseerd in 1987. Ook bevat het archief stukken die betrekking hebben op de optredens van Johannes van Dam op de Nederlandse radio en televisie. De collectie bevat verder foto’s van zijn vele buitenlandse werkbezoeken, stukken waarin zijn strip- en uitgebreide gastronomische boekenverzameling worden uitgelicht, documentatie over Nederlandse en Europese culinaire geschiedenis. Naast archivalia van Johannes van Dam, bevat het archief ook stukken van Alfred van Dam en Margot Hirschberg, de ouders van Johannes van Dam.
Dates
- 1915-2013
Creator
- Dam, Johannes van, 1946-2013 (Person)
- Dam, Alfred van, 1914-1963 (Person)
- Hirschberg, Margot, 1918-2011 (Person)
Language of Materials
Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.
Conditions Governing Access
De collectie is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Johannes van Dam (1946-2013), Nederlands gastronoom, culinair schrijver, recensent en verzamelaar, werd in Amsterdam geboren als tweede zoon van Alfred van Dam (1914-1963), fabrikant van plastic luierbroekjes en komodedekjes en Margot Hirschberg (1918-2011), bedrijfsleider in de firma van haar echtgenoot. Op 16 jarige leeftijd, op 26 januari 1963, de familie woonde inmiddels in Oude Pekela, raakte Johannes van Dam met zijn vader en jongere zuster Ferina betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij de familieauto te water raakte in het Pekelderdiep. Johannes wist hierbij zijn zus te redden, maar zijn vader overleefde het ongeluk niet. Moeder Margot en haar kinderen gingen, na deze aangrijpende gebeurtenis, terug naar Amsterdam. Nadat Johannes in 1965 was geslaagd voor zijn schoolexamen, ging hij medicijnen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na drie maanden stopte hij met deze studie en begon hij met de studie psychologie, in navolging van zijn oudere broer Frits. Ook deze studie rondde hij echter niet af. Na diverse banen, waaronder barman, inpakker en vertaler van Engelse romans, opende hij in 1983 een boekhandel in kookboeken, De Kookboekhandel, in de Runstraat. Na zeven jaar stopte hij met de winkel en begon hij zijn loopbaan als culinair journalist. Zo werd hij een vaste medewerker van Het Parool en Elsevier, waarvoor hij zijn later zo beroemd geworden restaurantrecensies zou schrijven. Ook elders publiceerde hij over gastronomische onderwerpen, waaronder het Belgische dagblad De Morgen. Na de uitgaven van enkele culinair-literaire werken, waaronder Alles warm en De tafel van tien, verscheen in 2005 zijn magnum opus DedikkevanDam. Van dit omvangrijke naslagwerk, waarin ook recepten zijn opgenomen, werd in 2012 een bijgewerkte en aangevulde editie uitgebracht. Voorts was Van Dam een veelgevraagd spreker voor lezingen, symposia en radio en TV. Samen met culinair bibliograaf en boekenverzamelaar Joop Witteveen (1928-2016), werkte hij mee aan tentoonstellingen, waaronder Koks en keukenmeiden in 2005 bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Zijn wekelijkse recensies van restaurants voor Het Parool bewerkte hij tot de gids Lekker Amsterdam die van 1998 tot 2013 jaarlijks verscheen. Daarnaast was Johannes van Dam vanaf de jaren tachtig een verwoed boekenverzamelaar. Zijn verzameling bestond uit vele tienduizenden kookboeken en werken op het gebied van de gastronomische geschiedenis. In 1993 besloot Van Dam zijn omvangrijke collectie, samen met de culinaire boekenverzameling van Joop Witteveen en Bart Cuperus op papier onder te brengen in de door Van Dam en Witteveen en Cuperus opgerichte Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). In 2005 werd door de drie leden van de Stichting besloten de omvangrijke collectie op termijn onder te brengen bij het de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een eerste deel werd in 2008 overgedragen, een tweede deel van de collectie volgde in 2011. Het laatste en belangrijkste deel van de boekencollectie van Johannes van Dam werd in 2013 ondergebracht. In 2012 werd een internationale oeuvreprijs ingesteld die naar Johannes van Dam werd vernoemd. Deze prijs wordt ieder jaar door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt tijdens het Amsterdam Symposium of the History of Food aan een persoon die zich bij een breed publiek op een zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het verspreiden van kennis van de internationale gastronomie. Naast zijn werk als journalist en verzamelaar was Van Dam ook actief in diverse comités ter bevordering van de leefbaarheid van de Amsterdamse Binnenstad, in het bijzonder het Spui en omgeving, de buurt waar hij tot aan zijn dood woonde. Johannes van Dam kampte vele jaren met zijn gezondheid. Uiteindelijk overleed hij na een lang ziekbed op zesenzestig-jarige leeftijd te Amsterdam op 18 september 2013.
Extent
6,5 meter
Abstract in Dutch
Johannes van Dam (1946-2013) was een Nederlands gastronoom, culinair schrijver, recensent en verzamelaar. Het archief bevat stukken over zijn auteurschap, zijn werk als boekhandelaar en zijn tv- en radio-optredens. Ten slotte bevat het archief brieven, foto’s, dvd’s en personalia. Het archief geeft een goed beeld van de werkwijze van de Nederlandse culinaire journalistiek in de periode van ca. 1980-2013.
Abstract in English
Johannes van Dam (1946-2013) was a Dutch gastronome, culinary writer, critic and collector. The archive includes documents about his authorship, his work as a bookseller and his TV and radio appearances. The archive contains also letters, photos, DVDs and personal details. The archive of Johannes van Dam gives a good picture of the working method of Dutch culinary journalism in the period from approx. 1980-2013.
Arrangement
Het archief was door Johannes van Dam niet geordend. Gekozen is het archief te ordenen naar onderwerp uitgaande van zijn verschillende activiteiten. De onderwerpen zijn daarbij chronologisch geordend. Voorin het archief zijn de stukken te vinden die betrekking hebben op het privéleven van Van Dam, met daarbij de archivalia van Alfred van Dam en Margot Hirschberg. Hierna volgen de stukken die behoren bij het openbare leven van Johannes van Dam. De uitgebreide correspondentie is hier ook onder geplaatst. De correspondentie is onderverdeeld in ingekomen en uitgaande brieven van vrienden en kennissen, gevolgd door de brieven betreffende zijn zakelijke aangelegenheden. Daarbij zijn de brieven alfabetisch op afzender en per afzender chronologisch geordend. Gekozen is de brieven van Van Dams vrienden en kennissen niet te plaatsen bij zijn privéleven omdat de inhoud van deze correspondentie veelal een zakelijk (gastronomisch) karakter kent. Zijn anonieme brieven en diverse wens- en vakantiekaarten apart gerubriceerd op kaartsoort. De collectie foto’s zijn geplaatst onder privéleven en onderverdeeld in afdrukken, negatieven en dia’s. De foto-afdrukken zijn geordend naar onderwerp, de dia’s en negatieven zijn niet nader gespecificeerd.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Custodial History
Het archiefmateriaal is door Johannes van Dam gedurende zijn werkzame leven als culinair journalist en -schrijver verzameld en bewaard, maar werd door hem niet geordend en beschreven.
Immediate Source of Acquisition
Het archiefmateriaal van Johannes van Dam werd, samen met zijn bibliotheek na zijn overlijden op 18 september 2013, overgedragen aan het Allard Pierson. Het ongeordende materiaal werd aangetroffen bij de ontruiming van zijn woning in de Spuistraat 301 te Amsterdam.
Appraisal
Na de overdracht en de inventarisatie zijn stukken, doubletten en materiaal, dat niet in relatie staat tot het leven en werk van Johannes van Dam, uit het archief verwijderd. Hetzelfde geldt ook voor materiaal dat te verontreinigd was om te bewaren.
Het archief is in zijn algemeenheid van betekenis voor de studie van (de geschiedenis van) de voeding in Nederland. Het geeft in het bijzonder informatie over het leven en culinaire journalistieke werk van Johannes van Dam, in de periode 1976-2013. Van Dam wordt beschouwd als één van de belangrijkste restaurantrecensenten van Nederland. Daarbij laat het archief zien welke aanmerkelijke bijdragen hij heeft geleverd aan de professionalisering van de culinaire journalistiek.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Separated Materials
Gastronomische voorwerpen verzameld door Johannes van Dam zijn door de Stichting Gastronomische Bibliotheek ondergebracht bij het Museum Van Loon.
Het Allard Pierson beheert ook de Collectie Johannes van Dam (UBA450).
Bibliography
- Johannes van Dam, Joop Witteveen. Koks & keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 2006.
- Jeroen Thijssen. Johannes van Dam. De biografie. Amsterdam 2018.
- Garrelt Verhoeven en Sytze van der Veen. “De bibliotheek van een fijnproever”. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 6, p. 2-11.
Processing Information
Het archief van Johannes van Dam is na verwerving in 2013 gedeeltelijk geordend op een aantal onderwerpen. In de periode 2018 en 2019 is het archief geordend en is er een inventaris gemaakt. Het archief is ontdaan van metalen hechtmaterialen en verpakt in zuurvrije omslagen en dozen.
- Cookbooks
- Cuperus, Bart
- Dam, Alfred van, 1914-1963
- Dam, Johannes van, 1946-2013
- Etiquette
- Food habits
- Gastronomie
- Gastronomy
- Hirschberg, Margot, 1918-2011
- Home economics
- Huishoudkunde
- Journalism
- Journalistiek proza
- Kookkunst
- Noordhoek, Joosje
- Stichting Gastronomische Bibliotheek
- Witteveen, Joop (1928-2016-)
- recepten (gerechten)
- Title
- Archief van Johannes van Dam (1915-2013)
- Author
- IJsbrand van Dijk
- Date
- 2020
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland