Skip to main content

Archief van Carry van Bruggen

 Fonds
Identifier: UBA193

Scope and Contents

Het archief bestaat uit stukken betreffende haar depressie, uit aantekeningen en manuscripten, en uit een aantal knipsels en recensies.

Dates

  • 1921-1933

Creator

Conditions Governing Access

De collectie is verfilmd en raadpleegbaar vanaf microfilm. De originele documenten worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Biographical / Historical

Carry van Bruggen is de schrijversnaam van Carolina Lea de Haan (Smilde, 1 januari 1881 – Laren, 16 november 1932). Zij bracht haar jeugd door in Zaandam als een van de zestien kinderen van een streng joods-orthodoxe voorzanger (chazan) en godsdienstonderwijzer. Ze was de oudere zus van Jacob Israël de Haan, die geboren werd op 31 december van hetzelfde jaar. Voor zijn postuum verschenen werk Palestina (1925) schreef ze later een inleiding, hoewel ze eerder vanwege tegengestelde religieuze en politieke opvattingen met hem en haar familie gebroken had.

In 1900 werd Carolina Lea de Haan onderwijzeres in Amsterdam en in 1904 trouwde ze met de socialist Kees van Bruggen (1874-1960), redacteur en criticus van Het Volk en het Algemeen Handelsblad. Na een verblijf van drie jaar in Nederlands-Indië verhuisde het echtpaar in 1914 van Amsterdam naar het Noord-Hollandse Laren. In 1917 scheidde ze van Van Bruggen en in 1920 hertrouwde ze met kunsthistoricus Adriaan Pit (1860-1944). Ze bleef evenwel publiceren onder de naam van haar eerste echtgenoot.

Carry van Bruggen leed aan een jarenlange depressie. Vanaf 1928 werd ze regelmatig in verpleeghuizen opgenomen. In 1932 overleed ze in haar woonplaats Laren aan de gevolgen van een longontsteking, opgelopen nadat ze door een overdosis slaapmiddelen in coma was geraakt.

Carry van Bruggen is tegenwoordig vooral bekend van haar filosofische werk: Prometheus en Hedendaags fetischisme. Prometheus werd lange tijd genegeerd, maar het inspireerde schrijver-essayist Menno ter Braak tot het schrijven van zijn essay Het carnaval der burgers (1930), een nauwelijks verholen verwijzing naar haar naam. Sinds de tweede feministische golf in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is haar roman Eva opnieuw in de belangstelling komen te staan, nadat lange tijd de roman De verlatene en de verhalenbundel Het huisje aan de sloot Van Bruggens populairste boeken waren. Vanwege haar relativisme en taalscepsis – vooral geformuleerd in Hedendaags fetischisme en geïllustreerd in Eva – wordt ze met haar latere werk tot het modernisme gerekend. Carry van Bruggen is met Prometheus en Eva opgenomen in de Canon van de Nederlandse letterkunde, die in 2002 door de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde werd samengesteld.

Extent

0,05 meter

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

Carry van Bruggen is een van de belangrijkste Nederlandse schrijfsters uit het begin van de twintigste eeuw en wordt sinds de tweede feministische golf beschouwd als een boegbeeld van de vrouwenemancipatie. Haar bekendste werken zijn het filosofische essay Prometheus en de roman Eva. Het archief (1921-1933) bestaat uit stukken betreffende haar depressie, uit aantekeningen en manuscripten en een aantal knipsels en recensies.

Abstract in English

Carry van Bruggen is one of the major Dutch writers of the early twentieth century. Since the Second Feminist Wave, she is regarded as one of the leaders of women’s emancipation in the Netherlands. Her best known works are the philosophical essay Prometheus and the novel Eva. The archive (1921-1933) consists of items relating to her depression, as well as notes and manuscripts and a number of clippings and reviews.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

De archiefonderdelen zijn op signatuur terug te vinden in de online catalogus.

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd in 1942 geschonken door Maria Elisabeth Kluit (1903-1977). Dat was overigens in het jaar waarin zij werd benoemd tot conservator handschriften van de Universiteitsbibliotheek. In 1962 volgde een aanvulling.

Accruals

Het archief is volledig overgedragen; aanvullingen worden niet verwacht.

Existence and Location of Copies

De gehele collectie is verfilmd en raadpleegbaar vanaf microfilm.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert het archief van Jacob Israël de Haan, dat onderdeel is van de Bibliotheca Rosenthaliana.

Separated Materials

Het Literatuurmuseum in Den Haag beheert onder meer briefwisselingen die Carry van Bruggen voerde met literatoren als Frans Mijnssen, Frans Coenen jr. en Menno ter Braak. Daarnaast bevinden zich in het Literatuurmuseum enkele productiedossiers, onder andere van de roman Eva, en het originele handschrift van De drie musketiers, de vertaling die Van Bruggen maakte van Alexandre Dumas’ Les trois mousquetaires.

Bibliography

  • Douwe Fokkema & Elrud Ibsch. Het Modernisme in de Europese letterkunde. Amsterdam, 1984
  • Jan Fontijn & Diny Schouten. Carry van Bruggen (1881-1932). Amsterdam, 1978
  • Els Kloek (ed.); Anna de Haas, 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Nijmegen, 2013
  • J.M.J. Sicking. Overgave en verzet. De levens- en wereldbeschouwing van Carry van Bruggen. Groningen, 1993
  • R. Wolf. Van alles het middelpunt. Over leven en werk van Carry van Bruggen. Amsterdam, 1980

Processing Information

In 2009 werden voorafgaand aan de microverfilming de beschrijving en de ordening van de collectie verbeterd. In 2020 is het archief ontsloten met een inventaris.

Title
Inventaris van het archief van Carry van Bruggen (1921-1933)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2020
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland