Skip to main content

Archief van Cees de Jong

 Fonds
Identifier: UBA603

Scope and Contents

Het archief betreft een door de schenker zelf gemaakte keuze uit zijn boekprojecten. Per project zijn de boeken in alle talen waarin ze zijn verschenen aanwezig. Daarnaast is er een selectie van zijn ontwerpopdrachten, zoals letterontwerpen, postzegels en ander klein drukwerk. Ook zijn de correspondentie en de contracten van de projecten aanwezig.

Dates

  • 1970-2015

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Cees de Jong studeerde in 1970 af aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Hij startte datzelfde jaar als ontwerper bij Studio Kwinkelenberg. In 1974 werd hij directeur van die studio. Kwinkelenberg werd in dat jaar overgenomen door PRAD/OVERAD. In 1978 werd De Jong directeur en eigenaar van dit bureau en veranderde hij de naam in Vorm+Kleur grafisch ontwerpers. Vanaf 1979 was hij gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van projecten met internationale uitgevers en veranderde de bedrijfsnaam opnieuw, nu in V+K Design en V+K Publishing. Vanaf 2014 was De Jong werkzaam als zelfstandig ontwerper, design- en publishingconsultant, uitgever, curator en auteur van boeken op het gebied van typografie, vormgeving, architectuur en beeldende kunst.

Extent

ca. 4 meter

Abstract in Dutch

Het archief bevat een selectie van productiedossiers die een overzicht bieden van de projecten van vormgever, uitgever ('book packager') en auteur Cees de Jong. De dossiers betreffen boekproducties en ontwerpprojecten.

Abstract in English

The archive contains a selection of production files detailing projects by the designer, publisher ('book packager') and author Cees de Jong. The files relate to book productions and design projects.

Arrangement

Het archief is chronologisch geordend op boekproductie of project.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2017 door Cees de Jong geschonken aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

Aan de hand van de boekproducties die Cees de Jong als 'book packager' maakte en die vaak niet in de vrije handel verkrijgbaar waren, krijgen we zicht op de diversiteit van dit boekproductiebedrijf. Ook als vergelijkingsmateriaal met een collectie als die van Peter van Lindonk, die een soortgelijke onderneming had, is deze collectie van belang.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert ook de Collectie Peter van Lindonk.

Processing Information

Het archief is door Cees de Jong voorlopig geordend en beschreven.

Title
Inventaris van het archief van Cees de Jong (1970-2015)
Author
J. van Waterschoot
Date
2020
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland