Skip to main content

Collectie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij

 Collection
Identifier: UBA619

Scope and Contents

De collectie bestaat voor het grootste deel uit pamfletten, brochures en reclamefolders, boeken, tijdschriften en knipsels op het gebied van alternatieve geneeswijzen, niet-wetenschappelijke behandelingswijzen en middelen tegen allerlei soorten gezondheidsproblemen. Inhoudelijk variëren deze van obscure en controversiële therapieën tot bij de drogist verkrijgbare huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Daarnaast bevinden zich in de collectie publicaties van de vereniging en andere instanties waarin de gevaren van kwakzalverij en alternatieve geneeskunde worden belicht.

Dates

  • 1801-1999

Creator

Language of Materials

Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Friese arts Gerardus Wijnandus (Gerrit) Bruinsma (1840–1914) en zijn broer, natuurwetenschapper en apotheker Vitus Jacobus Bruinsma (1850–1916), zagen in de tweede helft van de negentiende eeuw hoe de vaak toch al ernstig uitgebuite arbeiders werden opgelicht door charlatans die hun loze wonderpillen, -drankjes en -poeders voor grof geld aan de man brachten. In 1878 publiceerden zij hun boek De kwakzalverij met geneesmiddelen en de middelen om haar te bestrijden. Een boek voor allen die hun gezondheid en hun beurs liefhebben. In 1881 richtten zij de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) op, waarvan Gerrit Bruinsma de eerste voorzitter werd.

Met de VtdK hoopten de gebroeders medestanders te vinden om het bedrog met ‘geheimmiddelen’ te bestrijden. Onder meer via het eigen Maandblad en later ook herhaaldelijk via de rechter heeft de vereniging zich altijd fel verzet tegen iedere behandeling van ziekten en aandoeningen die niet op wetenschappelijke uitgangspunten is gebaseerd. De VtdK toonde aan dat de veelvuldig aangeboden ‘geheimmiddelen’ doorgaans geen enkele werkzame stof bevatten en bestreed de kritiekloze houding van de pers, die advertenties voor die loze middelen klakkeloos accepteerde.

In de eerste helft van de twintigste eeuw liet de VtdK op tentoonstellingen met wandvullende verzamelingen van in één maand geplaatste advertenties zien hoezeer het publiek door de kwakzalvers werd gemanipuleerd. Pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog toonde de dagbladpers zich bereid tot een vorm van zelfregulering in samenspraak met de fabrikanten en aanbieders van geneesmiddelen. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het aangezicht van de kwakzalverij. Tastbare pillen, zalfjes en drankjes maakten plaats voor onzichtbare therapieën van magnetiseurs en andere paranormaal begaafden. Ook behandelingen waarbij een vorm van straling een rol speelde werden populair.

Door het niet-tastbare karakter van deze behandelingen hadden de bestrijders ervan veel meer moeite om aan te tonen dat de aanbieders te kwader trouw waren. In de discussie hierover, ook binnen de VtdK, ging men derhalve uit van het onderscheid tussen bonafide en malafide paranormale genezers. Nog moeilijker werd het voor de kwakzalverbestrijders toen de democratiseringsgolf in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw de samenleving doordesemde met een diepgevoelde afkeer van alles wat autoriteit en gezag vertegenwoordigde. 'Witte jassen' werden gewantrouwd en ‘alternatieve’ geneeswijzen, liefst uit Azië en andere verre oorden, werden omarmd. De vereniging verloor als gevolg hiervan vrijwel alle sympathie en het scheelde weinig of ze had in deze periode het loodje gelegd.

Na een periode van heroriëntatie en een statutenwijziging (1979) besloot de vereniging zich voortaan vooral te gaan richten op evaluatie van de zogenaamde ‘alternatieve geneeskunde’, die een aanzienlijke bloei begon te vertonen, zonder dat er overtuigende aanwijzingen waren voor de werkzaamheid van al die ‘geneeswijzen’. Dat de VtdK na een sluimerbestaan van twee jaar vanaf 1978 een doorstart maakte, is mede te danken aan de arts, voormalig medisch directeur van het Koningin Wilhelmina Fonds en bestrijder van het roken Lenze Meinsma (1923–2008) en de Amsterdamse huisarts Ben Polak (1913–1993). Uiteindelijk was het de gynaecoloog C.N.M. (Cees) Renckens (1946), voorzitter van 1988 tot 2011, die de vereniging er weer bovenop bracht. In zijn periode groeide de VtdK naar ruim 2000 leden, waarmee het de grootste vereniging tegen kwakzalverij ter wereld is.

Extent

445 items

Abstract in Dutch

In 1881 werd de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) opgericht. De vereniging keerde zich van begin af aan tegen iedere behandeling van ziekten en aandoeningen die niet op wetenschappelijke uitgangspunten was gebaseerd. De collectie bestaat uit verschillende soorten verzameld drukwerk met betrekking tot alternatieve geneeswijzen en niet-wetenschappelijke middelen waartegen de Vereniging zich verzet.

Abstract in English

The Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK, association against quackery) was founded in 1881. From the start, the society opposed any treatment of illnesses and disorders that was not based on scientific principles. The collection includes a range of printed documents dealing with alternative medical treatments and unscientific remedies opposed by the society.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie is met het archief in 2015 door de vereniging aan de Universiteitsbibliotheek geschonken.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen, aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van de VtdK is aanwezig bij het Allard Pierson, evenals de complete ingebonden jaargangen van het Maandblad (later achtereenvolgens Actieblad en Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij). Het verenigingsperiodiek is ook volledig gedigitaliseerd en online beschikbaar via de website van de vereniging.

Bibliography

  • Bas van Lier. Van Bruinsma tot Renckens. De geschiedenis van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in 16 voorzittersportretten. [Amsterdam], 2011
  • Cees N.M. Renckens. Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij. Amsterdam, 2004
  • Cees Renckens. 'Er bestaat niets beters'. Reclame voor kwakzalvers vroeger en nu. [Amsterdam], 2016. Uitgave ter gelegenheid van de overdracht van het archief van de vereniging aan de Bijzondere Collecties
  • Vereniging tegen de Kwakzalverij (geraadpleegd op 06-05-2020)

Processing Information

De collectie is in 2019 ontsloten met een inventaris.

Title
Inventaris van de collectie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (1801–1999)
Author
M. Christensen-Michel, R. Kuijpers
Date
2020
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland