Skip to main content

Archief van uitgeverij Het Goede Boek

 Fonds
Identifier: UBA492

Scope and Contents

Het archief bestaat uit financiële administratie, enkele stukken over de geschiedenis en de status van de uitgeverij en correspondentie met Nederlandse en buitenlandse relaties (uitgevers en auteurs). Het grootste deel van de buitenlandse correspondentie betreft het uitgeven van titels van kinderboekenschrijfster Enid Blyton.

Dates

  • 1935-2009

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Uitgeverij Het Goede Boek is in 1932 opgericht door Willem Rikmans, in eerste instantie als grossier van fondsrestanten, klassieke romans en ontspanningslectuur. In 1938 werd de uitgeverij erkend door de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels. Na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde de uitgeverij zich op initiatief van zijn zoon Albert (1930-2013) in het uitgeven van kinder- en jeugdboeken, vanaf de jaren zestig met series als de Valkenpockets waarin werken verschenen van Enid Blyton en de Claudia reeks van Pieter (Cok) Grashoff. Albert was ook oprichter van uitgeverij West Friesland, Triton Pers en Omegaboek, allen meer gericht op een volwassener lezerspubliek. In 1970 nam zijn broer Fred Rikmans de zaak over. Vanaf de jaren zeventig tot eind jaren tachtig had Het Goede Boek een behoorlijk aandeel in de kinderboekenmarkt, onder meer met vertalingen van Dr. Seuss en pocketreeksen, tot in de jaren negentig de verkoop stagneerde; in 2012 kwam het bedrijfspand in handen van Uitgeverij Pica.

Extent

0,15 meter

Abstract in Dutch

Het archief van uitgeverij Het Goede Boek (1932-ca. 2012) geeft inzicht in het functioneren van een kleine uitgeverij gespecialiseerd in het uitgeven van kinderboeken.

Abstract in English

The archive of publishing house Het Goede Boek (1932-c.2012) throws light on the functioning of a small publishing firm specialised in children’s literature.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is samen met fondscatalogi in 2014 door F. Rikmans overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Richard van Schoonderwoerd. Geschiedenis uitgeverij Het Goede Boek. Blog op boekblad.nl, 27 augustus 2012.

Processing Information

In 2016 is van het archief een inventaris gemaakt.

Title
Inventaris van het archief van uitgeverij Het Goede Boek, 1935-2009
Author
R. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland