Skip to main content

Archief van Reynoud Homan

 Fonds
Identifier: UBA602

Scope and Contents

Het archief bevat met name boeken, efemeer drukwerk, schetsen/ontwerpen, productiemateriaal en correspondentie met opdrachtgevers, architecten en anderen.

Dates

 • 1973-2016
 • Majority of material found within 1986-2016

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Duits, Frans

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Reynoud Homan (1956) kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de universiteit van Reading. Na zes jaar in dienst geweest te zijn bij ontwerpbureau Total Design in Amsterdam (1980–1986), waar hij onder meer deel uitmaakte van het team Daphne Duijvelshoff-van Peski, vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper. Sinds 1988 woont en werkt hij in Muiderberg.

Homan specialiseerde zich aanvankelijk in boekvormgeving, in uitgaven op het gebied van architectuur, beeldende kunst, fotografie en vormgeving. Bekend is zijn reeks Monografieën van Nederlandse architecten (1989–1998). Deze verscheen bij de Rotterdamse Uitgeverij 010, vele jaren een van zijn belangrijke opdrachtgevers. Daarnaast ontwierp Homan huisstijlen, jaarverslagen en postzegels. Met name het contact met architect Wim Quist leidde tot een verbreding van zijn ontwerpgebied. Zo kreeg hij ruimtelijke typografische opdrachten, onder meer voor bewegwijzering en belettering van gebouwen. In deze eeuw kwamen er een aantal prestigieuze opdrachten voor gevelbelettering, waaronder voor het Ministerie van Financiën, Den Haag (2009, tevens bewegwijzering), het Oude Turfmarkt-complex van de Universiteit van Amsterdam (2009) en het Mauritshuis, Den Haag (2014, tevens bewegwijzering).

Homan was als docent verbonden aan de Haagse Academie en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Extent

15 meter

134 items

Abstract in Dutch

Het archief van Reynoud Homan geeft een goed beeld van de ontwerppraktijk van een grafisch ontwerper. Hij begon in de periode van het fotografisch zetten en ging in 1998 zelf op een Apple Macintosh werken (in 1984 geïntroduceerd). Hoewel hij bekend is om zijn beeldboeken, is zijn werk ook sterk typografisch georiënteerd. De opdrachten in architectuur betreffen met name publieke gebouwen. Zijn archief is interessant voor boek-, design- en architectuurhistorici.

Abstract in English

The archive of Reynoud Homan gives a good impression of the design practice of a graphic designer. Homan started his career in the era of photo setting and began working on an Apple Macintosh in 1998 (this PC was introduced in 1984). Although he is known for his illustrated monographs, his work also has a strong typographic character. The design work he did on architecture mainly concerns public buildings. His archive is of interest to historians of books, design and architecture.

Arrangement

Het materiaal is grotendeels op jaar geordend.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Verschillende ontwerpen zijn kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden geraadpleegd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

 1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam
 2. Er is een inventaris beschikbaar.

Immediate Source of Acquisition

In 2003 werd met Reynoud Homan een contract gesloten over de overdracht van zijn archief, en de verwerving begon vanaf dat moment.

Appraisal

Vrijwel alle drukwerk is verworven. In overleg met de ontwerper is het archief gedeselecteerd en zijn niet-relevante stukken, zoals plakproeven, verwijderd. Bij de selectie van projecten is rekening gehouden met representativiteit.

Accruals

Het materiaal is tot en met 2016 overdragen. Over aanvullingen zijn afspraken gemaakt, zowel wat betreft boeken en andere grafische eindproducten als het documentaire archiefgedeelte.

Related Materials

Het archief van Total Design is ondergebracht bij het Stadsarchief Amsterdam, het archief van 010 Publishers bij het Stadsarchief Rotterdam.

Bibliography

 • Kees Broos. Ontwerp: Total Design = Design: Total Design. Utrecht, 1983
 • De best verzorgde boeken = The best book designs. Amsterdam, 1988–...
 • Reynoud Homan. ‘Een goede docent als Gerrit Noordzij [...]’. In: Het primaat van de pen: een workshop letterontwerpen met Gerrit Noordzij. Den Haag, 2001, p. 7
 • Frederike Huygen. Modernism: in print : Dutch graphic design 1917-2017. Eindhoven, 2017
 • Beppe Kessler en Reynoud Homan. ’n Dag papier. Nuth, 2002. Rosbeek goodwill-reeks, 52
 • Mathieu Lommen. Ontwerper & opdrachtgever: Harry N. Sierman & Querido, Reynoud Homan & Wim Quist, Irma Boom & Paul Fentener van Vlissingen. Amsterdam, 2005. Publ. bij de gelijknamige tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam van 11 februari t/m 29 april 2005
 • Mathieu Lommen. Modernism: in print: Dutch graphic design 1917-2017: an annotated list of exhibited works. Amsterdam, 2017. Hand-out bij de gelijknamige tentoonstelling gehouden bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, 16 juni t/m 1 oktober 2017

Processing Information

Het archief is geordend en beschreven aangeleverd. De boeken worden ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van het archief van Reynoud Homan, 1973–2016
Author
Mathieu Lommen
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland