Skip to main content

Archief van de Paper Publications Society

 Fonds
Identifier: UBA264

Scope and Contents

Het archief bestaat voor het grootste deel uit dossiers over de totstandkoming van de uitgaven uit de Monumenta-reeks; hieronder bevinden zich contracten en correspondentie met auteurs, onderzoekers en uitgevers. Een ander deel bestaat uit stukken van het bestuur, financiële en verkoopadministratie en een aantal afzonderlijke dossiers, onder meer over deelname aan congressen van de International Association of Paper Historians (IPH).

Dates

  • 1935-2000
  • Majority of material found within 1950-1994

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits, Frans, Pools en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Paper Publications Society (PPS) is in 1950 als stichting opgericht door de in België geboren papierhistoricus en specialist op het gebied van watermerken, Émile Joseph Labarre (1883-1965). Doelstelling van de stichting was het uitgeven van boeken over papiergeschiedenis en over watermerken in de reeks Monumenta chartae papyraceae historiam illustrantia. Tussen 1950 en 1994 verschenen vijftien delen in een beperkte oplage, onder meer van en over E. Heawood, C.M. Briquet, O. Valls i Subirà en N.P. Likhachev. Deel elf was de laatste aflevering waarvoor Labarre verantwoordelijk was. Na zijn overlijden in 1965 werd het werk van Labarre voortgezet binnen de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, met name door zijn naaste medewerkster B. van Ginneken van de Kasteele (1914-2005) en bibliothecaris Herman de la Fontaine Verwey (1903-1989) en door de Engelse slavist J.S.G. Simmons (1915-2005). Na publicatie van het laatste deel in 1994 leidde de Paper Publications Society binnen de Labarre Stichting onder voorzitterschap van Theo Laurentius een sluimerend bestaan.

Extent

5 meter

Abstract in Dutch

De Paper Publications Society (1950-1995) werd opgericht door E.J. Labarre met als uitgangspunt het publiceren van de reeks Monumenta chartae papyraceae historiam illustrantia, een serie werken over papiergeschiedenis en de geschiedenis van watermerken. Het archief geeft inzicht in de totstandkoming van de uitgaven hieruit.

Abstract in English

The Paper Publications Society (1950-1995) was founded by E.J. Labarre with the purpose of publishing Monumenta chartae papyraceae historiam illustrantia, a series of works on the history of paper and watermarks. The archive provides insight into the production of the ensuing publications.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Alle uitgaven van de Monumenta-reeks en de overige publicaties van de Paper Publications Society kunnen worden aangevraagd via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

Na de overname van de collectie Labarre in 1972 kwam ook het archief van de stichting, inclusief het resterende fonds van de Monumenta-reeks, in 1994 onder beheer van de Universiteitsbibliotheek.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Bé J. van Ginneken van de Kasteele. 'A history of the Paper Publications Society (Labarre Foundation)'. In: IPH-Yearbook, Vol. 4, 1983/84, S. 207–228.
  • Bé van Ginneken-van de Kasteele. 'The Paper Publications Society (Labarre Foundation). A brief historical account'. In: Likhachev’s watermarks. (Monumenta chartae papyraceae historiam ilustrantia; 15). Bd. 1, Appendix B. S. 383–396. Amsterdam, 1994.
  • A.C. Schuytvlot. Papier in de U.B.A. : catalogus bij de tentoonstelling ingericht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Mevr. B.J. van Ginneken-Van de Kasteele, van 1965 tot en met 1979 conservatrice van de papierhistorische Labarre-Collectie in de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Amsterdam, 1984.

Processing Information

In 2017 is een inventaris van het archief gemaakt.

Een klein deel dat afkomstig is uit het persoonlijk archief van E.J. Labarre, waaronder stukken over de redactie en uitgave van zijn standaardwerk Dictionary [and Encyclopaedia] of Paper and Paper-Making Terms (edities 1937 en 1952), is verplaatst naar diens archief en opgenomen in een afzonderlijke inventaris.

Title
Inventaris van het archief van de Paper Publications Society, 1935-2000
Author
R. Kuijpers
Date
2019
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland