Skip to main content

Collectie Thomas Cool

 Collection
Identifier: UBA610

Scope and Contents

De collectie bevat 149 foto’s van ongeveer het formaat 21 x 27 cm. Zij bevatten afbeeldingen van plaatsen in het huidige Egypte, Libanon, Syrië, Israël, Palestina, Turkije en Griekenland. Deze foto’s behoren veelal tot series en werden gemaakt door diverse, plaatselijk actieve fotografen en fotobureaus, waaronder J.P. Sebah, S. Hakim, G. Berggren, Bonfils, American Colony en Zangaki. Ze dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Twee foto’s zijn contemporain: een foto van het reisgezelschap voor de Piramide van Gizeh en de Sfinx (gedateerd 2 april 1901) en een foto van het gezelschap voor de Omar-Moskee in Jeruzalem. Uit deze foto’s blijkt dat het gezelschap bestond uit elf mannen plus begeleiders. Op de eerste foto is ook een vrouw te zien, op de laatste echter niet. Van 87 foto’s werden diapositieven gemaakt door het Amsterdamse Atelier J. Merkelbach. Het getypte reisverslag, met de titel Kijkjes in en rondom Jerusalem, verwijst naar deze lichtbeelden en is duidelijk bedoeld om voor te dragen. Er zijn diverse aanvullingen en correcties in handschrift aangebracht.

Een van de schenkers, G.T. Cool, heeft documentatie toegevoegd.

Dates

  • 1860-2003
  • Majority of material found within 1860-1891

Creator

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Thomas Cool (1844–1915) was een Amsterdamse makelaar en commissionair in effecten. Per 1 oktober 1900 trok hij zich terug uit de vennootschap waar hij deel van uitmaakte, de firma Hartsinck en Compagnie.

Volgens de familieoverlevering nodigde Thomas Cool begin 1901 zijn neef Gerard Pieter Cool (1856–1911) uit Hilversum uit om mee te gaan op reis naar Jeruzalem. De reis vond plaats in april van dat jaar en werd georganiseerd door het Reisbureau Schenker & Co uit München. Na afloop van de trip maakte Thomas Cool een reisverslag, geïllustreerd met foto’s en daarvan afgeleide diapositieven.

Extent

240 items

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

Verslag met bijbehorende foto’s en diapositieven van een reis naar het Midden-Oosten door Thomas Cool en reisgenoten in 1901.

Abstract in English

Report of a trip to the Middle East by Thomas Cool and companions in 1901, illustrated withby photos and slides.

Arrangement

De foto’s waren opgeborgen in twee mappen getiteld ‘Egypte’ met 110 foto’s en ‘Turkije’ met 39 foto’s. De foto’s werden in 1976 gerangschikt volgens de reisroute door ‘onze vrienden Roel en Arthur’. Mogelijk werden toen ook de onderschriften in pen aangebracht. Er is voor gekozen om deze volgorde niet in stand te houden, maar om de foto’s per land te ontsluiten. Griekenland is bijvoorbeeld nooit in het reisschema opgenomen geweest, maar er zijn wel foto’s van Griekenland in de collectie.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De diapositieven werden op 18 januari 1978 door de dochter van Gerard Pieter Cool, mevrouw C.C.J. van Hasselt-Cool (1894–1987), en haar zoon, de journalist Frans van Hasselt (1927–2011), geschonken aan het Instituut voor het Moderne Nabije Oosten (IMNO) van de Universiteit van Amsterdam, gevestigd aan de Oude Turfmarkt 141 te Amsterdam.

Het bijbehorende reisverslag en de foto’s werden in 1989 door mevrouw A. Bubberman-van Hasselt geschonken aan haar neef G.T. Cool uit Voorburg. Deze droeg de collectie op 13 mei 2003 over aan de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Processing Information

In 2018 is de collectie door middel van een inventaris ontsloten.

Title
Collectie Thomas Cool (1860-2003)
Author
M. van Roon, M. Christensen-Michel
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland