Skip to main content

Archief van de stichting Tarboet

 Fonds
Identifier: UBA646

Scope and Contents

De inhoud van het archief is toegespitst op de taken van de stichting Tarboet: verschaffen van onderwijs in Ivriet door middel van cursussen en seminars naast het organiseren van bijeenkomsten die de kennis van de joodse cultuur en die van Israël bevorderen. Het archief bevat weinig over het jeugdwerk, dat ook tot het werkterrein van Tarboet behoorde. Behalve het archiefdeel is er ook een collectie boeken, bestaande uit gedrukte lesmethodes en grammatica’s van circa drie meter. Deze is ontsloten in de catalogus van de Bibliotheca Rosenthaliana Universiteit van Amsterdam.

Dates

  • 1976-2004

Creator

Language of Materials

Nederlands en Hebreeuws

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De stichting Tarboet werd in 1987 opgericht als zelfstandige organisatie. Deze kwam voort uit een afdeling van de Nederlandse Zionistenbond (die in 1992 opging in de Federatie Nederlandse Zionisten, FNZ) en werd in 1951 door Jaap Meyer opgericht. In de eerste jaren stond Tarboet onder leiding van Joseph Melkman (later: Michman). De stichting had als doel het bevorderen van de kennis van de joodse cultuur met nadruk op het onderwijs in het moderne Hebreeuws (Ivriet). De belangrijkste activiteit was verspreiding van Hebreeuwse lectuur en kennis van Ivriet door middel van taallessen en seminars. Bovendien werden bijeenkomsten gehouden, waar een onderwerp uit de joodse cultuur werd behandeld en meestal een gast uit Israël het woord voerde. Tenslotte werden jeugdkampen georganiseerd. Vooral de cursussen en seminars Ivriet namen een hoge vlucht. De stichting Tarboet werd opgericht, omdat de financiële bronnen opdroogden die via de Nederlandse Zionistenbond (NZB) van de Zionistische Wereldorganisatie (WZO) kwamen. Vanaf toen werd Tarboet gefinancierd door de WZO en door de Stichting Hachsjara en Alijah, een afdeling van de NZB. Bestuursleden kwamen toen ook van buiten de NZB.

Vanaf 1987 bestond Tarboet uit twee afdelingen: de Oelpan, die in 1989 in veertien plaatsen cursussen Ivriet verzorgde met 450 leerlingen, en het Pedagogisch Centrum. Verder was er nog de Tarboet laNoar, een jeugdafdeling die activiteiten organiseerde voor zionistische jeugdorganisaties. De Oelpan kon zichzelf bedruipen uit het cursusgeld, maar het Pedagogisch Centrum was afhankelijk van subsidies van diverse Nederlandse joodse organisaties. De Tarboet laNoar werd gefinancierd door rechtstreekse subsidies van de Stichting Hachsjara en Alijah, een afdeling van de NZB.

Door het teruglopen van het aantal cursisten en ook de verhoging van salarissen van docenten en het hoofd van het bureau zelf tot ‘aanvaardbaar niveau’ kwam Tarboet geleidelijk verder in financiële moeilijkheden. In 1999 begonnen onderhandelingen met Crescas om de stichting ‘te plaatsen binnen het raamwerk van JEC Crescas’. Vanaf 2001 werden daadwerkelijk cursussen van Tarboet bij het Joods Educatief Centrum Crescas gegeven. In 2005 ging de stichting Tarboet failliet.

Extent

1,6 meter

Abstract in Dutch

De stichting Tarboet hield zich vooral bezig met het organiseren van cursussen Ivriet, het houden van seminars Ivriet en het organiseren van speciale bijeenkomsten ter bevordering van de kennis van Ivriet en de joodse alsmede de Israëlische cultuur.

Abstract in English

The Tarboet foundation was mainly concerned with organising courses in modern Hebrew, organising seminars on Ivrit as well as special meetings to promote the knowledge of modern Hebrew and Jewish as well as Israeli culture.

Arrangement

Het archief is geordend volgens de richtlijnen voor ordening van archieven.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2005 verworven via het bestuur van de Stichting Joods Educatief Centrum "Crescas", rechtsopvolger van stichting Tarboet.

Appraisal

Gedeselecteerd zijn doubletten, giro-afschrijvingen en losse stukken waarvan het verband niet duidelijk was en waarvan de inhoud van secundair belang was.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana.

Separated Materials

De collectie boeken, bestaande uit gedrukte lesmethodes en grammatica’s, is ontsloten als onderdeel van de Bibliotheca Rosenthaliana in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

Het archief is verpakt in zuurvrije dozen en omslagen en er is een inventaris van gemaakt.

Title
Inventaris van het archief van de stichting Tarboet (1976-2004)
Author
Ludy Giebels
Date
2019
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland