Skip to main content

Collectie catalogi van Nederlandse fondsveilingen

 Collection
Identifier: UBA269

Scope and Contents

De collectie bestaat circa 1500 exemplaren van ruim 500 fondsveilingcatalogi. Circa 70% van de 1500 exemplaren is geannoteerd, hetzij alleen met prijzen, hetzij met prijzen en kopers van de geveilde goederen.

Fondsveilingen waren veilingen waar restanten van een of meer uitgevers aan collega's uit de boekhandel en uitgeverij verkocht werden. Het is een typisch Nederlands verschijnsel. Er zijn in Nederland al fondsveilingen uit de zeventiende eeuw bekend, maar pas in de negentiende eeuw, toen het aantal uitgevers toenam, namen de veilingen een grote vlucht. Vaak werd het auteursrecht mee verkocht.

Op een fondsveiling kwamen zowel ongebonden als gebonden of ingenaaide boeken ter veiling. Het ging om de restanten van een of meer uitgevers. De kopers waren niet altijd uitgevers; ook boekhandelaren zagen brood in de verkoop van boeken tegen gereduceerde prijs.

Dates

  • 1745-1984
  • Majority of material found within 1800-1936

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1845 opgericht als een vakbibliotheek voor leden van de toenmalige Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels. Later werd het verzamelbeleid verbreed tot de documentatie van de geschiedenis van het Nederlandse boekbedrijf. In 1958 werd de complete bibliotheek in bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. De collectie omvat een uitgebreide vakbibliotheek op het gebied van het boekwezen (boekwetenschap, kopijrecht, typografie, grafische industrie, drukkerij, uitgeverij, boekhandel) en een grote verzameling bronnenmateriaal over de geschiedenis van het Nederlandse boek (boekproductie, boekhandel, boekwezen). Belangrijke onderdelen van de verzameling betreffen de archivalia van Nederlandse boekbedrijven, boekhandelscatalogi, letterproeven en bedrijfsarchieven. Ook van een aantal organisaties en instellingen op het gebied van het boekwezen worden archieven bewaard. De Bibliotheek van het Boekenvak is een van de meest omvangrijke en veelzijdige boekhistorische collecties ter wereld. Voor de geschiedenis van het Nederlandse boekbedrijf vanaf de zeventiende eeuw omvat de collectie essentiƫle bronnen en documentatie. In 2005 veranderde de organisatiestructuur van de KVB en werd de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak in het leven geroepen, die de eigendom van de bibliotheek van de KVB overnam.

Extent

ca. 1500 items

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit circa 1500 exemplaren van ruim 500 fondsveilingcatalogi. Circa 70% van de 1500 exemplaren is geannoteerd, hetzij alleen met prijzen, hetzij met prijzen en kopers van de geveilde goederen. Fondsveilingen waren veilingen waar restanten van een of meer uitgevers aan collega's uit de boekhandel en uitgeverij verkocht werden. Toen in de negentiende eeuw het aantal uitgevers toenam, kwamen fondsveilingen regelmatig voor. Vaak werd het auteursrecht mee verkocht.

Abstract in English

Stock auctions were auctions at which the remaining stock of one or more publishers was sold to colleagues in the book or publishing trades. When in the nineteenth century the number of publishers grew stock auctions became a regular occurrence. Often the copyright was part of the sale.

Arrangement

De collectie is chronologisch geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Een digitale toegang is in gedrukte vorm beschikbaar in het collectiedossier.
  2. Catalogus der Bibliotheek van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels te Amsterdam. Dl. IV, 's-Gravenhage, 1934, p. 52-61, en dl. VIII, Amsterdam, 1979, p. 112. Ook als fichecatalogus aanwezig in de Onderzoekzaal van de Bijzondere Collecties.

Custodial History

De fondsveilingcatalogi zijn door de Bibliotheek van het Boekenvak verzameld.

Immediate Source of Acquisition

De collectie maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

De collectie maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de Bibliotheek van het Boekenvak zijn ook (enkele) buitenlandse fondsveilingcatalogi aanwezig. Daarnaast zijn er omvangrijke collecties veilingcatalogi, antiquariaatscatalogi en fondscatalogi verzameld.

Bibliography

  • Lisa Kuitert. De second-hand handel. Een doorbraak op het gebied van goedkope literatuur. In: De negentiende eeuw 15 (1991), p. 185-202.

General

Items kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De fondsveilingcatalogi zijn digitaal beschreven, ter vervanging van de beschrijving in de Catalogus van de Bibliotheek van de Vereeniging.

Title
Inventaris van de collectie catalogi van Nederlandse fondsveilingen (1745-1984)
Author
M.S. Polak
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland