Skip to main content

Archief van de firma Bookimpex

 Fonds
Identifier: UBA252

Scope and Contents

Afgezien van een reeks maandstaten – die meer bedoeld zijn voor organisatorische doeleinden dan voor de boekhouding – bevinden zich in het archief geen financiële documenten of verkoopoverzichten. Het eerste deel betreft voornamelijk de organisatie en de 'bedrijfsvoering'. Het deel van grofweg 1983 tot 1989 bestaat uit documenten die te maken hebben met de juridische strijd tussen Bookimpex en de Vereeniging. Hieronder bevinden zich ook processtukken.

Dates

  • 1959-1994

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Bookimpex was importeur en verkoophandel van boeken ('verzendboekhandel') onder leiding van ingenieur Roland Driessen. In zijn promotiemateriaal presenteerde Bookimpex zich als 'een verzendboekhandel, in het bijzonder gespecialiseerd in buitenlandse literatuur voor studie, beroep en bedrijf' met de nadruk op Engelstalige werken. Bookimpex was ook het moederbedrijf van boekwinkelketen BOOX – boekwinkels die studieboeken en naslagwerken uit het buitenland verkochten – en trad naar buiten als verzendhandel voor die winkels. Vanaf de jaren zeventig had de firma verschillende vestigingen in Nederland met als hoofdvestiging Den Haag en vertegenwoordigingen in onder meer Duitsland en de Verenigde Staten, die geleid werden vanuit Den Haag. Bookimpex had zich nooit aangesloten bij de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels omdat het bedrijf het niet eens was met de te hoog geachte minimumprijs voor boeken en als niet erkende boekhandel was het lange tijd verwikkeld in een juridische strijd met de Vereeniging doordat het boeken onder de vaste boekenprijs aanbood. In 1995 werd Bookimpex Nederland overgenomen door Houtschild Internationale Boekhandel, eveneens gespecialiseerd in wetenschappelijke boeken en tijdschriften.

Extent

0.6 meter

Abstract in Dutch

Het archief van de firma Bookimpex (1959-1994), importeur en verkoophandel van boeken, geeft inzicht in de jarenlange juridische strijd waarin het bedrijf als niet erkende boekhandel verwikkeld was met de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels over het verkopen van boeken onder de vaste boekenprijs.

Abstract in English

The archive of Bookimpex (1959-1994), a firm of book importers and vendors, sheds light on the long-term legal battle in which the non-accredited book company was involved against the Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (association for the promotion of booksellers’ interests) for selling books below the fixed book price.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

In 1999 is het archief geschonken aan de Bibliotheek van het Boekenvak, na te zijn overgedragen in 1996.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is in 2017 ontsloten.

Title
Inventaris van het archief van de firma Bookimpex (ca. 1959-1994)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland