Scope and Contents
De collectie Jan Six bestaat uit middeleeuwse handschriften, incunabelen, oude en moderne drukken. De meest voorkomende onderwerpen zijn antieke kunst en archeologie. De collectie bevat ook werken over numismatiek, een onderwerp waar Six' vader thuis in was. Een deel van de collectie handelt over Griekse en Romeinse letteren. De collectie bevat ook grote platenboeken, die uiterst geschikt waren om colleges mee te illustreren. Het gaat hierbij voornamelijk om moderne werken over vaasschilderingen en ruïnes in Griekenland en het Midden-Oosten.
Tot de collectie behoort ook een van Six' boekenkasten, gekroond met een miniatuur van de oostelijke timpaan van de tempel van Zeus te Olympia.
Dates
- 1470-1926
- Majority of material found within 1850-1926
Creator
- Six, Jan, 1857-1926 (Person)
Language of Materials
Diverse talen, waaronder Duits, Frans, Italiaans, Grieks en Latijn
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
De boeken worden alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Jan Six (1857-1926) was een telg uit de adellijke familie Six van Hillegom, een familie die voornamelijk bekend staat om haar kunstbezit. Jan Six VII werd in 1857 in Amsterdam geboren als zoon van Jhr. Jan Pieter Six en Jkvr. Catharina Teding van Berkhout. In 1875 werd hij student aan het Athenaeum Illustre, voor de richting oude talen. In 1883 ging hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten, om daar de techniek van de oude meesters te bestuderen. Op de Academie kreeg hij onder meer les van August Allebé en Josef Alberdingk Thijm. Onder zijn studiegenoten bevonden zich Jan Veth, Jan Toorop en Antoon Derkinderen. Six wilde zich gaan verdiepen in antieke kunst en archeologie. Maar in Amsterdam zag hij hiervoor geen mogelijkheden. Ook de hoogleraar nieuwere letterkunde, aesthetica en kunstgeschiedenis Allard Pierson kon hem niet bieden wat hij zocht. Six vertrok naar Bonn, om zich daar in de archeologie te verdiepen. Hij promoveerde in 1885. Six besloot te gaan reizen door Europa, langs archeologische monumenten en musea. In 1889 werd hij als privaatdocent toegelaten tot de Universiteit van Amsterdam. Kort daarna werd hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten aangesteld als hoogleraar kunstgeschiedenis, als opvolger van Alberdingk Thijm. In 1896 volgde hij Allard Pierson op als buitengewoon hoogleraar aesthetica en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Op 2 mei 1917 werd hij tot gewoon hoogleraar benoemd. Ondanks een hardnekkige kwaal bleef Six doorwerken tot in de laatste dagen van zijn leven. Hij bereidde publicaties voor en gaf (thuis) nog steeds college. In 1926, twee maanden voor zijn zeventigste verjaardag, overleed hij.
Extent
ca. 11 meter
Abstract in Dutch
De Amsterdamse hoogleraar Jan Six (1857-1926), een telg uit de adellijke familie Six van Hillegom, was een man met vele interesses en een groot verzamelaar. Naast kunst, kostuums, glas en antiek aardewerk, verzamelde hij middeleeuwse handschriften, incunabelen, oude en moderne drukken, waaronder grote plaatwerken. Veel hiervan gebruikte hij voor zijn colleges. Vooral de onderwerpen antieke kunst en archeologie zijn in de collectie ruimschoots vertegenwoordigd. De collectie bevat veel unieke werken.
Abstract in English
The Amsterdam professor Jan Six (1857-1926) was born into the aristocratic Six van Hillegom family. He was a man of many interests and an avid collector. In addition to art, costumes, glass and antique pottery, he collected medieval manuscripts, incunables and early and modern printed books, including large plate books. Many of them were used to illustrate his lectures. The collection is especially rich on the subjects of antique art and archeology and contains many unique works.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
Custodial History
Jan Six had een bibliotheek opgebouwd waarin vooral de antieke kunst en archeologie vertegenwoordigd waren. De basis van zijn bibliotheek was de bibliotheek die zijn vader hem had nagelaten. Omdat de Universiteit van Amsterdam op de gebieden van antieke kunst en archeologie nog geen gedegen bibliotheek had, stelde Six zijn eigen bibliotheek beschikbaar aan zijn studenten. Daarnaast gebruikte Six veel van zijn boeken en andere verzamelde objecten om zijn colleges te illustreren.
Na het overlijden van Six werden zijn verzamelingen in 1928 bij Veilinghuis Frederik Muller te Amsterdam geveild, waaronder een gedeelte van zijn bibliotheek. Het ging voornamelijk om middeleeuwse handschriften en incunabelen: boeken die niet bestemd waren voor onderwijs.
Immediate Source of Acquisition
Voor het onderwijs in antieke kunst en archeologie was de universiteit afhankelijk geweest van Six' privébibliotheek. Om die reden probeerde de universiteit deze bibliotheek na zijn overlijden te bemachtigen, in 1929 lukte dat. Het gedeelte dat door Six voor het onderwijs gebruikt was, werd door de erven voor een zeer schappelijke prijs aangeboden. Met de financiële steun van Allard Piersons zoon, J.L. Pierson, kon de bibliotheek gekocht worden. De nieuw aangekochte bibliotheek kreeg een plaats in het Archeologisch-Historisch Instituut aan de Weesperzijde, en zou 'Instituut Prof. Jan Six', later 'Jan Six Instituut' gaan heten. Van de handschriften en incunabelen die in 1928 werden geveild, is een aantal langs andere weg alsnog bij de Universiteit van Amsterdam terecht gekomen.
Appraisal
Veel boeken uit de collectie, vooral moderne drukken, zijn ontdubbeld.
Accruals
De collectie is afgesloten.
Separated Materials
In 1928 werd een deel van de bibliotheek van Jan Six geveild. De handschriften uit deze bibliotheek raakten verspreid over verschillende bibliotheken in binnen- en buitenland. Zijn boeken zijn naast Amsterdam onder andere terecht gekomen in New York, Brussel, Leiden en Den Haag.
De Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam bezit het gebedenboek van Beatrijs van Assendelft uit 1480, dat in bezit is geweest van Jan Six. In 1991 liet de familie Six het veilen bij Sotheby's in Londen.
Naast boeken en antiek aardewerk was Six ook geïnteresseerd in oude kostuums en kledingstukken, in 1978 werd die verzameling door de familie gedoneerd aan het Rijksmuseum te Amsterdam.
Veel van de verzamelingen van Jan Six en de familie worden bewaard in de Six-huis, Amstel 218 te Amsterdam.
Bibliography
Levensbericht van Prof. Jhr. Dr. J. Six.1857-1926
. In: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1927. Leiden: E.J. Brill, 1928, p. 129-144.
. - Manuscrits, dessins, livres, estampes provenant de la collection-Six : manuscrits Néerlandais, incunables, reliures, livres à figures sur bois, beaux livres, dessins, estampes diverses : vente aux enchères publiques les 17 et 18 octobre 1928 à l'hôtel de ventes, Doelenstraat 16-18. Amsterdam: Frederik Muller & Cie, 1928. .
- Levensbericht van Jhr. Dr. Jan Six. Amsterdam: Koninklijke Akademie van Wetenschappen, 1929. .
Universiteit van Amsterdam. Archaeologisch-Historisch Instituut
. In: Nieuwe Rotterdamsche Courant 17-04-1929 ochtendblad, sectie Onderwijs, p. 3.Allard Pierson-Stichting. Feestelijke eerste openbare bijeenkomst
. In: Nieuwe Rotterdamsche Courant 12-11-1929 ochtendblad, sectie Wetenschappelijke Berichten, p. 2.- Jaarverslag over de verrichtingen van de Allard Pierson Stichting in het jaar 1929. Amsterdam: Allard Pierson Stichting, 1930.
Levensberichten van professoren en lectoren
. In: Gedenkboek van het Atheneum en de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam: Stadsdrukkerij, 1932, p. 536-715.
. - Bibliographie der geschriften van Jhr. Dr. Jan Six. Amsterdam: Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, 1933.
Jhr. Jan Six
. In: Biografisch woordenboek van Nederland, vol 1. 1979, p. 544-546.
.
General
De boeken kunnen worden aangevraagd via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
Processing Information
Aanvankelijk kwam de bibliotheek als 'Jan Six Instituut' terecht bij de afdelingen archeologie en oude geschiedenis aan de Weesperzijde. Toen later in 1929 de afdeling kunstgeschiedenis werd opgericht, is een gedeelte van de boeken aan de bibliotheek van deze afdeling, op Herengracht 605, overgedragen. Hetzelfde gebeurde naar aanleiding van de oprichting van de afdeling voor de geschiedenis van West-Azië en Egypte in 1933. Alle boeken uit de bibliotheek van Six zouden na aankoop de stempel 'Jan Six Instituut' krijgen, maar toen de Allard Pierson Stichting tot stand gekomen was, werd er verder gestempeld met de stempel 'Allard Pierson Stichting'.
In 1976 kwam een deel van de boeken weer samen, op de Oude Turfmarkt 129. De afdelingen archeologie, oude geschiedenis, en West-Azië en Egypte werden daar samengevoegd. De naam 'Jan Six Instituut' ging definitief verloren. Een ander deel van de boeken bleef in de bibliotheek van de afdeling kunstgeschiedenis. De bibliotheek op de Oude Turfmarkt verhuisde in 2000 naar de Universiteitsbibliotheek (Klassieken en Archeologie). Het merendeel van de collectie is in de loop van de tijd vermengd geraakt en bevindt zich thans op verschillende afdelingen van verschillende bibliotheken. De middeleeuwse handschriften en incunabelen die na 1929 bij de universiteit terecht zijn gekomen, zijn na aankoop opgenomen in de Bijzondere Collecties.
Alle boeken zijn ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam, maar de meeste boeken zijn in de catalogus niet te herkennen als onderdeel van de collectie.
De boekenkast van Six verhuisde met de boeken mee naar de bibliotheek Klassieken en archeologie. In 2010 werd de kast gerestaureerd en overgebracht naar de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129.
- Title
- Beschrijving van de bibliotheek van Jan Six (1470-1926)
- Author
- J.M. van Duijn
- Date
- 2015
- Description rules
- International Standard for Archival Description - General
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland