Skip to main content

Archief van antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers

 Fonds
Identifier: UBA218

Scope and Contents

Het archief bevat voornamelijk correspondentie met en administratie over inzenders c.q. inbrengers (samengebracht onder de aanduiding 'Inzenderslijsten') en deelnemers (bieders) aan boekenveilingen, vooral van na 1962. Hieruit rijst het beeld op van een gerenommeerd veilinghuis met internationale uitstraling, niet in de laatste plaats vanwege de kwaliteit van de te veilen boeken en (privé)bibliotheken. Naast de specifiek aan de veilingen gerelateerde stukken is een aanzienlijke hoeveelheid materiaal voorhanden over de huisvesting van het veilinghuis, met dossiers over de aan- en verkoop van bedrijfspanden alsmede een aantal uitvoerige dossiers over de verbouwing c.q. restauratie van het monumentale pand Achter Sint-Pieter 14 (later 140), waar Beijers tot 2005 gehuisvest was.

Dates

  • 1875-2005
  • Majority of material found within 1945-2002

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De firma Beijers werd in 1865 door Jan Leendert Beijers (1838-1899) in Utrecht opgericht, aanvankelijk als handel in en uitgeverij van oude en nieuwe boeken. J.L. Beijers was in de leer bij Sybrandi in Amsterdam, maar het boekenvak heeft hij vooral geleerd bij Martinus Nijhoff in Den Haag.

In de eerste jaren was Beijers nadrukkelijk ook uitgever. Onder leiding van zijn opvolger Gerhard Paulus Hector Zahn (1861-1926) legde de firma zich vanaf 1886 in toenemende mate toe op antiquariaat en boekenveilingen, zodanig dat het laatste vanaf 1947 onder het directeurschap van Hans Ludwig Gumbert (1903-1994) de voornaamste activiteit van het bedrijf was geworden. Als hoofd van het veilinghuis was Gumbert onder meer verantwoordelijk voor het onder de hamer brengen van de privébibliotheek van Johan Polak in 1993, een van zijn laatste wapenfeiten. Daarnaast was hij ook uitgever van de in 1979 opgeheven Uitgeverij Haentjens Dekker & Gumbert.

In de loop der jaren is de firma Beijers verscheidene malen verhuisd, maar steeds binnen de perimeter van het historische centrum van Utrecht gebleven. Nadat het in 2005 bij de laatste verhuizing werd opgenomen in de Holding Venduhuis Utrecht BV en hierbij het antiquariaat afstootte, is het bedrijf doorgegaan als Beijers Veilingen BV alvorens door Antiquariaat Acanthus te zijn overgenomen.

Extent

ca. 18 meter

Abstract in Dutch

Het archief van het antiquariaat en veilinghuis Beijers (1865-2005) geeft een gedetailleerd inzicht in het functioneren van een internationaal vermaarde firma, waarvan de reputatie terug te voeren is op de bijzondere kwaliteit van de geveilde boeken en (privé)bibliotheken.

Abstract in English

The archive of Beijers rare book dealer and auction house (1865-2005) provides a detailed picture of the way an internationally renowned firm functioned. Its fame relies on the extraordinary quality of the auctioned books and libraries, including private ones.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in verband met de verhuizing van de firma in 2005 afgesloten en samen met het boekenfonds en de catalogi geschonken aan de Universiteitsbibliotheek.

Appraisal

Het archief is belangwekkend omdat het inzicht geeft in het functioneren van een belangrijk veilinghuis.

Accruals

Er worden in de toekomst geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

De fondscollectie en veilingcatalogi van Beijers zijn of worden afzonderlijk ontsloten; het archief van voormalig directeur H.L. Gumbert als uitgever is beschreven in het archief van de Uitgeverij Haentjens Dekker & Gumbert .

Bibliography

  • Piet J. Buijnsters. In memoriam dr. Hans Ludwig Gumbert (1903-1994). In: De Boekenwereld 11/2, december 1994.
  • Piet J. Buijnsters. Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat. Nijmegen, 2007, p. 93-95, 163-164, 315-321, passim.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

In 2009 is een collectiebeschrijving gemaakt. Van de oorspronkelijke ordening in ordners is een plaatsingslijst opgenomen in het collectiedossier.

Title
Inventaris van het archief van antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers (1865-2005)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland