Scope and Contents
Het archief bestaat voornamelijk uit bedrijfscorrespondentie geordend rondom één auteur, uitgave of instelling. De aanwezige correspondentie heeft met name betrekking op het productieproces van de uitgeverij en bevat vooral getypte briefwisselingen en telegrammen. In het archief is enige correspondentie van uitgeverij P.D. Bolle in Rotterdam opgenomen. Twee dozen bevatten debiteurenkaarten uit de jaren 1979-1981, alfabetisch geordend op naam. Een archiefinventaris uit 1970, aanwezig in het collectiedossier, beschrijft aanmerkelijk meer stukken dan in het archief aangetroffen zijn.
Dates
- 1937-1981
- Majority of material found within 1950-1965
Creator
- Uitgeverij W. van Hoeve (Organization)
Language of Materials
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Maleis
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal in dit archief wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Wilhelmus van Hoeve (1899-1968) werkte vanaf 1917 bij verschillende boekhandels in Den Haag (waaronder Van Stockum), Rotterdam (Bolle) en Leiden. In 1928 vertrok hij naar Nederlands-Indië voor een leidende functie bij boekhandel H. van Ingen te Soerabaja (Indonesië), die hij tot 1935 vervulde. Nadat hij eigenaar was geworden van boekhandel Dixon te Deventer werd Van Hoeve in 1941 als uitgever erkend. Zijn fonds bestond voor een groot deel uit boeken over het toenmalige Nederlands-Indië. In 1946 verplaatste Van Hoeve zijn uitgeverij naar Den Haag, waar hij in 1947 boekhandel Van Stockum kocht. Tussen 1948 en 1957 bouwde Van Hoeve boekhandel en uitgeverij Vorkink te Bandung (Indonesië) uit, waarvan hij kort daarvoor eigenaar was geworden. In 1957 begon het proces dat tot de nationalisatie van Nederlandse bedrijven in Indonesië leidde, zo ook van Van Hoeves bedrijf te Bandung. Via een samenwerkingsverband met de Belgische uitgeverij Manteau wist hij echter actief te blijven op de Indonesische markt. In Nederland werd uitgeverij V.A. Kramers door Van Hoeve overgenomen. Doordat hij geen opvolger had, was W. van Hoeve genoodzaakt het voortbestaan van zijn bedrijf te garanderen door het onder te brengen in het grotere concern Van Goor. Tot 1967 bleef Van Hoeve zelf als directeur werkzaam aan een met name op Indonesië gericht fonds. In 1977 kwam de Uitgeverij Van Hoeve als onderdeel van Van Goor uiteindelijk in handen van Elsevier.
Extent
1.5 meter
Abstract in Dutch
Uitgeverij W. van Hoeve (1941-1977) stond een aanzienlijke periode van haar bestaan onder leiding van directeur en oprichter Wilhelmus van Hoeve. Hij richtte zich binnen het fonds onder meer op uitgaven over en voor Indonesië, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog eigenaar werd van uitgeverij Vorkink te Bandung. Het archief bevat veel correspondentie aangaande het productieproces bij de uitgeverij en is daarmee van belang voor onderzoek naar uitgeverijen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog en naar boekproductie en -consumptie in Indonesië in deze tijd.
Abstract in English
For a long time the publishing house W. van Hoeve (1941-1977) was led by its director and founder Wilhelmus van Hoeve. He focussed on publications about and for Indonesia, where he became the owner of publishing house Vorkink in Bandung during World War II. The archive mainly contains correspondence on the production process at the publishing house. It is, therefore, important for research on publishing in the Netherlands after World War II and on book production and consumption in Indonesia during this period.
Arrangement
De correspondentie is geordend in genummerde omslagen, die van titels voorzien zijn. De inhoud van elke omslag is chronologisch geordend. Binnen deze omslagen zijn briefwisselingen vaak gebundeld.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
- De voorlopige inventaris uit 1970 is aanwezig in het collectiedossier.
Immediate Source of Acquisition
Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De datum van de verwerving van dit archief is onbekend.
Accruals
Het archief is compleet overgedragen. Aanvullingen zijn niet te verwachten.
Separated Materials
In het Stadsarchief Amsterdam bevindt zich het bedrijfsarchief van Elsevier Nederland BV 1945-1987 (toegangsnummer 1103).
Bibliography
General
Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.
General
Bibliografie
-
Angèle Manteau and the Indonesian connection: a remarkable story of the Flemish book trade after the Second World War
. In: Quaerendo 38 (2008), p. 346-358. . -
Onze verwondering is ergernis geworden
. In: ZL. Literair-historisch tijdschrift 9 (2010), nr. 3 (juli-sept), p. 162-177. . - Ter herinnering: memoires van een boekverkoper als ooggetuige van de twintigste eeuw. Den Haag, 1992. .
- 177 jaar Van Stockum. Sinds 1833. 177 jaar boekhandel, veilinghuis, uitgeverij en literair leven in Den Haag. Den Haag, 2010. .
-
Ibu dan anak. Moeder en kind als bedrijfsstrategie. De Indonesische periode van uitgeverij W. van Hoeve
. In: De Boekenwereld 27 (2011), april, p. 165-173. .
Processing Information
In 1970 is het archief voorlopig geïnventariseerd.
- Title
- Inventaris van het archief van de uitgeverij W. van Hoeve (1937-1981)
- Author
- John Tholen
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland