Skip to main content

Archief van de boekbinderij Labree

 Fonds
Identifier: UBA566

Scope and Contents

Het archief is in klassieke archiefzakken bewaard gebleven, chronologisch per jaar opgeborgen door H. Bakker en later J.J. Bakker, de opvolgers van H.J.J. Labree. Documenten uit de periode tot de overname van de boekbinderij in 1946 door H. Bakker ontbreken.

Het archief bestaat bijna uitsluitend uit primaire financiële stukken (zoals giroafschriften en kassa en bestelbonnen) en prijsberekeningen. Deze zijn niet of nauwelijks systematisch verwerkt, er zijn geen aparte grootboeken of andere financiële boeken, hoewel er zich vanaf 1961 een aantal accountantsrapporten ten behoeve van de balans tussen de stukken bevinden. Opvallend is de aanwezigheid van dwangbevelen en aanmaningen, wat erop wijst dat de firma regelmatig met solvabiliteitsproblemen kampte of ten minste de administratie niet op orde had.

Dates

  • 1945-1972

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Leidse boekbinderij Labree werd in 1875 opgericht door Hendrik Jacobus Johannes Labree (Leiden 1838 - Leiden 1918). In 1946 nam Hartman Bakker de firma over en zette deze voort onder de naam Boekbinderij v/h Labree.

De boekbinderij had weliswaar opdrachtgevers van buiten de regio, maar het grootste deel van de clientèle was afkomstig uit Leiden en omgeving. Naast particulieren waren dat onder andere de gemeente Leiden en diverse gemeentelijke instellingen, de Universiteit Leiden (door Hartman Bakker in een artikel in het Leidsch Dagblad van 2 mei 1972 zelf zijn belangrijkste klant genoemd) en farmaceutische laboratoria al dan niet verbonden aan de universiteit. Labree is tot 1972 altijd een familiebedrijf gebleven.

Extent

0.5 meter

Abstract in Dutch

De Leidse boekbinderij Labree bestond van 1875 tot 1972. Het archief beslaat de jaren 1945-1972 en bevat bijna uitsluitend primaire financiële stukken.

Abstract in English

The Leiden book bindery Labree was active from 1875 to 1972. The archive deals with the years 1945-1972 and almost exclusively concerns primary financial documents.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De datum van de verwerving van dit archief is onbekend; over de verwerving is geen documentatie aanwezig.

Appraisal

Het archief van de boekbinderij Labree geeft inzicht in het functioneren van een kleine, lokale, zelfstandige boekbinderij.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Eeuw oude boekbinderij verhuisd. Bijzonder bedrijf in Leidse binnenstad. In: Leidsch Dagblad 02-05-1972, p. 3.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is in 2017 ontsloten.

Title
Inventaris van het archief van de boekbinderij Labree (1945-1972)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland