Skip to main content

Archief van Haga Uitgevers Maatschappij

 Fonds
Identifier: UBA558

Scope and Contents

Er zijn slechts enkele archivalia bewaard gebleven. Het archiefje bestaat uit een akte van oprichting, een statutenwijziging, een brief over de overname van het fonds van de uitgeverij door J.B. Wolters, en documentatie over Hermen Jacobs en de uitgeverij Haga.

Dates

  • 1921-1970
  • Majority of material found within 1921-1957

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Naar het voorbeeld van de Haagse onderwijzer Jan Ligthart streefde Hermen Jacobs (1887-1976) ernaar zijn eigen onderwijsmateriaal voor het speciaal onderwijs te ontwikkelen. Daartoe richtte hij in 1921 met zijn collega's Jaap van Praagh en Piet Linthorst de uitgeverij Haga op. Als onderwijzers konden Jacobs en Van Praagh niet openlijk als uitgevers optreden. Daarom traden twee broers van Van Praagh formeel op als oprichters. Na zijn pensioen als directeur van een blo-school in Den Haag in 1947 trad Jacobs als directeur in dienst van de uitgeverij. Mededirecteur was M.J. Visser van de Haagse boekhandel Mensing & Visser. In 1955 nam de uitgeverij J.B. Wolters het fonds van Haga over. In 1958 werd de uitgeverij opgeheven.

Extent

0.03 meter

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit enkele archivalia en enige documentatie over de kleine uitgeverij Haga en haar oprichter H.J. Jacobs (1887-1976), die opgericht was om de uitgave van leermiddelen voor het speciaal onderwijs mogelijk te maken.

Abstract in English

The collection contains a number of archival items and some documentation on Haga, a small publishing firm founded by H.J. Jacobs (1887-1976), to facilitate the publication of educational tools for special education.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2010 door R. Arlman, kleinzoon van Hermen Jacobs, geschonken aan de Bibliotheek van het Boekenvak. Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Appraisal

Haga gaf onder meer het Tijdschrift voor Buitengewoon Onderwijs uit, het latere Tijdschrift voor Orthopedagogiek.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over Haga aanwezig.

Bibliography

  • Jan Brandsma. Hermen J. Jacobs. Pionier en strijdmakker binnen het buitengewoon onderwijs. Met een bijdrage van Hans Jansen. [Z.p., 2013].
  • Hermen J. Jacobsfonds. (geraadpleegd op 31-10-2016).

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geïnventariseerd.

Title
Inventaris van het archief van de Haga Uitgevers Maatschappij (1921-1970)
Author
M.S. Polak
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland