Skip to main content

Archief van Henk Backer

 Fonds
Identifier: UBA597

Scope and Contents

Het archief bevat ongeveer 4800 origineel getekende stroken, pagina's en tekeningen.

Dates

  • 1921-1963

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Hendrik Herman Backer (1898-1976) werd als stripmaker bekend onder de naam Henk Backer. Hij geldt als een pionier van de Nederlandse strip. Niet alleen was hij een van de eersten die strips begonnen te tekenen voor een krant (Rotterdamsch Nieuwsblad), hij was ook de eerste die van het striptekenen kon leven.

Backer debuteerde in 1921 met Nieuwe oostersche sprookjes, verhaaltjes van vier plaatjes met een berijmde tekst eronder. In de krant Voorwaarts tekende hij Het dagboek van Hansje Teddybeer en Mimi Poezekat. Vanaf 1923 werkte hij aan zijn bekendste strip, De wonderlijke geschiedenis van Tripje, waarin de avontuurlijke reizen van het mannetje Tripje en zijn vriendinnetje Liezebertha worden verteld. Deze strip werd een enorm succes en de boekjes werden in grote oplages verkocht. Verder zijn de avonturen van Clowntje Rick ook bekend geworden.

In de Tweede Wereldoorlog kreeg Backer een publicatieverbod omdat hij niet mee wenste te werken aan nazipropaganda. Na de oorlog was de tijd van Tripje voorbij en probeerde Backer het met andere strips. Hij tekende toen niet alleen meer voor kinderen maar maakte ook strips voor een ouder publiek. Het succes van Tripje zou hij echter nooit meer benaderen. In 1963 ging Backer met pensioen en stopte hij met tekenen.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Henk Backer (1896-1976) was een van de pioniers van de Nederlandse strip die veel succes had met De wonderlijke geschiedenis van Tripje. Zijn archief (1921-1963) bestaat uit origineel getekende stroken, pagina's en tekeningen.

Abstract in English

Henk Backer (1896-1976) was one of the pioneers of the Dutch comic strip. His comic strip De wonderlijke geschiedenis van Tripje, about the adventures of a little boy, Tripje, and a little girl, Liezebertha, was a resounding success. His archive (1921-1963) consists of original drawn comic panels, pages and drawings.

Arrangement

De originele tekeningen zijn per verhaal opgeslagen in een map.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 1976 door de weduwe van Henk Backer geschonken aan de Universiteitsbibliotheek.

Appraisal

Henk Backer behoort tot de pioniers onder de Nederlandse stripmakers en was in Nederland de eerste die van striptekenen zijn beroep maakte. Met name daardoor is zijn archief belangrijk voor de geschiedenis van de Nederlandse strip.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Rob Richard. Backer, Hendrik Herman. In: Evelien en Kees Kousemaker (samenst.). Wordt vervolgd. Stripleksikon der Lage Landen. Utrecht, 1979, p. 105.
  • Stripgeschiedenis Henk Backer en Henk Backer. In: Lambiek comiclopedia.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Van het archief is een digitale inventaris gemaakt.

Title
Inventaris van het archief van Henk Backer (1921-1963)
Author
J. van Waterschoot
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland