Skip to main content

Archief van Jeannette Scheffer-Markus

 Fonds
Identifier: UBA586

Scope and Contents

Het archief bevat werktekeningen en prints van letterontwerpen, waaronder een schreefloze en de tekstletters Aegina en Prins/Prince. Verder zijn er ontwerpen voor een boekomslag, en voor logo's en geometrische composities. Er is een map met documentatie (knipsels in fotokopie) zoals bij de schenking overgedragen.

Dates

  • ca. 1960-ca. 1980

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Rotterdamse grafisch ontwerper Jeannette Markus (1923-2016) werkte als omslagontwerper, boekverzorger, lettertekenaar en docent. Zij was gehuwd met de schrijver Alfred Kossmann en later met de journalist en historicus H.J. Scheffer. Van 1963-1985 was Jeannette Scheffer-Markus als docent verbonden aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, de huidige Willem de Kooning Academie.

Tot haar opdrachtgevers behoorden onder meer de literaire uitgeverijen Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Manteau. Voor Lettergieterij Amsterdam voorheen N. Tetterode tekende zij omstreeks 1960 een variant van de drukletter Columbia. Het letterontwerpen had haar bijzondere aandacht en zij werkte in opdracht van zetmachinefabrikant Harris-Intertype aan de Aegina, en in opdracht van Matrotype aan de Prins/Prince; beide tekstletters werden uiteindelijk niet in productie genomen. Voor de RET, het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf, tekende zij in 1964 een nieuw logo.

In 1980 publiceerde zij bij Nijgh & Van Ditmar onder haar meisjesnaam de autobiografische, psychologische roman De schilder, de schrijver en ik. Alfred Kossmann besprak het werk in Het Vrije Volk van 15 juni 1981 en noemde dat 'nauwelijks gemaskerd'.

Extent

0.15 meter

Abstract in Dutch

Jeannette Scheffer-Markus (1923-2016) was een van de weinige professionele boekverzorgers en letterontwerpers van haar generatie. Zij werkte tevens als docent in het kunstonderwijs. Het archief geeft evenwel uitsluitend een beeld van haar werkzaamheden als lettertekenaar. Het is interessant voor design- en kunsthistorici.

Abstract in English

Jeannette Scheffer-Markus (1923-2016) was one of the few professional book and type designers of her generation. She also worked as a lecturer in art education. The archive, however, exclusively focuses on her activities as a lettering artist. The archive is of interest to historians of design and art historians.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Verschillende ontwerpen zijn kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden gehanteerd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

In 2016 werd de typografische nalatenschap van Jeannette Scheffer-Markus, conform de wens in haar testament, geschonken aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

Het materiaal is in zijn geheel bewaard.

Het materiaal is een belangrijke aanvulling op de bij de Bijzondere Collecties al aanwezige letterontwerparchieven. Jeannette Scheffer-Markus was internationaal een van de eerste vrouwen die zich professioneel met letterontwerp bezighielden. Het archief is van belang voor boek- en designhistorici.

Accruals

Het grafisch archief is volledig overgedragen.

Related Materials

Bij de Bijzondere Collecties bevindt zich een aantal archieven en collecties van letterontwerpers, zoals die van S.H. de Roos , Jan van Krimpen en Gerrit Noordzij .

Separated Materials

In het Letterkundig Museum in Den Haag bevinden zich correspondentie en materiaal betreffende de roman De schilder, de schrijver en ik.

Bibliography

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief van Jeannette Scheffer-Markus is in 2016 geordend en beschreven.

Title
Inventaris van het archief van Jeannette Scheffer-Markus (ca. 1960 - ca. 1980)
Author
M.M.J.J.P.E. Lommen
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland