Skip to main content

Archief van S. Hofstra

 Fonds
Identifier: UBA585

Scope and Contents

Het archief omvat onder andere correspondentie, aantekeningen, opzetten voor artikelen of onderzoek, teksten van lezingen en collegedictaten. De stukken hebben betrekking op zijn studietijd, zijn tijd als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en de Leidse universiteit, zijn buitenlandse reizen, de KNAW, zijn betrokkenheid bij het Institute of Social Studies, en bij de Dierenbescheming. Daarnaast bevinden zich in het archief diverse foto's.

Dates

  • 1908-1983

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits, Frans, Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Sjoerd Hofstra werd op 21 januari 1898 geboren in het Friese dorp Idsegahuizum. Hij overleed op 14 april 1983 in Zwitserland. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde Hofstra in 1930 af in de sociale geografie bij S.R. Steinmetz. In de jaren daarna studeerde hij nog enige tijd sociologie en etnografie in Hamburg en Berlijn, bij respectievelijk A. Vierkandt en D.H. Westermann. In Londen volgde hij onderwijs van sociaalantropoloog B. Malinowski. Op 7 juli 1933 promoveerde Hofstra, terug in Nederland, bij Steinmetz op individualiteit in Afrikaanse samenlevingen. Van 1949 tot 1968 was hij als hoogleraar sociologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Behalve zijn hoogleraarschap in Amsterdam vervulde Sjoerd Hofstra een scala aan functies: hij begon zijn wetenschappelijke loopbaan in 1933 als fellow van het International Institute of African Languages and Cultures te Londen, en verrichtte in dat kader antropologisch onderzoek bij de Mende in Sierra Leone in 1934 en 1936. Vervolgens was hij tot in 1949 directeur van het Museum voor Land- en Volkenkunde en het Maritiem Museum in Rotterdam (het huidige Wereldmuseum). Vanaf 1947 tot 1968 was hij bovendien bijzonder hoogleraar Afrikaanse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Tevens was hij korte tijd (1950-1951) directeur van het pas opgerichte Institute of Social Studies in Den Haag. Ook was hij, overtuigd vegetariër, actief als voorzitter van de Nederlandse vereniging voor dierenbescherming en later ook als voorzitter van de internationale federatie voor dierenbescherming.

Extent

ca. 2 meter

Abstract in Dutch

Archief van Sjoerd Hofstra, van 1949 tot 1968 hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, actief op het gebied van de antropologie en de sociale geografie. Vóór zijn aanstelling in Amsterdam werkte hij als directeur van het Museum voor Land- en Volkenkunde en het Maritiem Museum in Rotterdam; hij was bijzonder hoogleraar in Leiden en was voorzitter van de Dierenbescherming. Zijn archief bevat onder meer correspondentie, wetenschappelijke aantekeningen, lezingen, collegedictaten en foto's.

Abstract in English

The archive of Sjoerd Hofstra, who was a professor of sociology at the University of Amsterdam from 1949 to 1968 and active in the field of anthropology and social geography. Prior to his appointment at Amsterdam he worked as director of the Museum voor Land- en Volkenkunde (Museum for Geography and Ethnology) and the Maritiem Museum (Maritime Museum) in Rotterdam; he was endowed professor at Leiden and chairman of the Dierenbescherming, the Dutch society for the protection of animals. His archive includes correspondence, scientific notes, lectures, lecture notes and photographs.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2015 door de familie van Sjoerd Hofstra aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam geschonken.

Accruals

Het archief is integraal overgedragen.

Separated Materials

Materiaal van het onderzoek van Hofstra in Sierra Leone (1934-'36) is te vinden bij het African Studies Centre Leiden. Glaspositieven en foto’s van dit onderzoek zijn door het African Studies Centre Leiden gedigitaliseerd en gepubliceerd op Wikimedia Commons.

Bibliography

Processing Information

Het archief was aanvankelijk ontsloten middels een plaatsingslijst uit 2015 van de hand van zijn dochter, Marijke Gijswijt-Hofstra. In 2017 is er een inventaris van het archief gemaakt.

Title
Inventaris van het archief van S. Hofstra (1908-1983)
Author
Esther Boeles, Marleen Christensen
Date
2019
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2016, tweede herziene versie 2019

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland