Skip to main content

Archief van boekhandel Nijhof & Lee

 Fonds
Identifier: UBA556

Scope and Contents

Het archief bestaat uit twee delen. Het grootste deel omvat de bedrijfsadministratie van boekhandel Nijhof & Lee, documentatie en foto's, een paar gesigneerde boeken die in samenwerking met Nijhof & Lee zijn uitgegeven en stukken uit het privé-archief van Frank Nijhof. Het tweede deel is ondergebracht in het gedeponeerd archief van antiquariaat Warren Lee uit de periode voorafgaand aan de opening van Nijhof & Lee.

Dates

  • 1915-2017
  • Majority of material found within 1988-2014

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Boekhandel Nijhof & Lee werd in 1988 opgericht door Frank Nijhof en Warren Lee (1944-2017). Frank Nijhof (1948-2008) was kleinzoon van boekhandelaar H.W. Nijhof uit Zutphen en begon zijn carrière bij Klompé in Arnhem. Daarna was hij werkzaam bij achtereenvolgens Yocarini en de Bijenkorf in Den Haag en Premsela in Amsterdam. Warren Lee, geboren in 1944 in de staat New York, kwam in 1970 naar Nederland, waar hij als vertegenwoordiger bij uitgeverij/antiquariaat Schors zijn intrede deed in het boekenbedrijf. Later werd hij eigenaar van een eigen antiquariaat. In 2014 verkreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

In 1985 ontmoetten Lee en Nijhof elkaar op de Frankfurter Buchmesse, drie jaar later openden ze hun winkel in de Amsterdamse Staalstraat. Nijhof & Lee specialiseerde zich als designboekhandel en uitgever van boeken op het gebied van met name grafische en productvormgeving, typografie, fotografie en actuele beeldende kunst. Hiermee verwierven ze wereldwijd een uitstekende reputatie.

In 2011 sloot de winkel in de Staalstraat in Amsterdam en vestigde de boekhandel zich als inpandige zaak – na uitverkoop van alle niet grafische boeken – een paar straten verder bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar onder meer belangrijke collecties grafische vormgeving met archieven van grafisch ontwerpers als Irma Boom en Peter Verheul worden beheerd. In 2016 trok Warren Lee zich terug uit de zaak.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Het archief van boekhandel Nijhof & Lee (1971-2014) bestaat uit bedrijfsadministratie, aangevuld met persoonlijke stukken van de eigenaars Warren Lee en Frank Nijhof.

Abstract in English

The archive of Nijhof & Lee booksellers (1971-2014) contains business administration as well as some personal documents by the firm’s owners, Warren Lee and Frank Nijhof.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd in 2015 met dat van boekhandel H.W. Nijhof ondergebracht bij de Bijzondere Collecties. Het maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Accruals

Er worden geen verdere aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief van boekhandel H.W. Nijhof is beschreven in een eigen collectiebeschrijving.

Bibliography

  • [Ben Bos]. Meet them at Nijhof & Lee. Amsterdam, 2009.
  • [Ben Bos]. Warren Lee. In: Roots nr. 35. [Z]OO producties, 2015.
  • Nijhof & Lee Blog (geraadpleegd op 26-06-2017).
  • Nijhof & Lee @ Bijzondere Collecties. Internet: Persbericht Bijzondere Collecties 2011 (geraadpleegd op 26-06-2017).

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

In 2016 is van het archief een inventaris gemaakt. In 2022 zijn hier nog niet eerder beschreven stukken afkomstig van Warren Lee aan toegevoegd. De inventaris is aangepast en bijgewerkt vanaf inventarisnummer 65.

Title
Inventaris van het archief van boekhandel Nijhof & Lee (1971-2014)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2022
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2017, tweede herziene versie 2022

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland