Skip to main content

Collectie Atie Siegenbeek van Heukelom

 Collection
Identifier: UBA550

Scope and Contents

De collectie Atie Siegenbeek van Heukelom bestaat uit door haar verzamelde prentenboeken, boeken en brochures. De collectie bevat 331 prentenboeken, boeken en brochures waarvan 155 in het Nederlands, 66 in het Engels, 35 in het Duits, 43 in het Frans en de rest in overige talen.

Dates

  • 1813-1992
  • Majority of material found within 1945-1980

Language of Materials

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Agatha Abrahamina (roepnaam Atie) Siegenbeek van Heukelom (1913-2002) was grafisch vormgeefster in Amsterdam en Amerongen. Ze werkte op freelance-basis voor uitgeverijen, verzorgde de lay-out van boeken en illustreerde boeken; dichtbundels en school- en kinderboeken. Zij verzamelde kinderboeken die voor haar een inspiratiebron vormden.

Extent

331 items

Abstract in Dutch

De collectie Atie Siegenbeek van Heukelom bestaat uit door haar verzamelde prentenboeken, boeken en brochures. Atie Siegenbeek van Heukelom (1913-2002) was grafisch vormgeefster. Ze werkte op freelance-basis voor uitgeverijen, verzorgde de lay-out van boeken en illustreerde dichtbundels en school- en kinderboeken. Zij verzamelde kinderboeken die voor haar een inspiratiebron vormden.

Abstract in English

The collection brought together by graphic designer Atie Siegenbeek van Heukelom (1913-2002) consists of books of prints, books and brochures. Siegenbeek van Heukelom freelanced for publishing houses, designing the layout for books and illustrating volumes of poetry, school books and children’s books. She collected the children’s books that were a source of inspiration to her.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Atie Siegenbeek van Heukelom heeft haar archief in 1999 aan de Bijzondere Collecties geschonken. In de schenkingsakte werd een clausule opgenomen dat enkele onderdelen van haar archief en delen van haar bibliotheek per codicil aan de Bijzondere Collecties zouden worden nagelaten.

In 2006 heeft haar neef Jan Siegenbeek van Heukelom de volgens het codicil nog over te dragen collectie kinderboeken, aangevuld met kinderboeken uit de collectie van de familie Siegenbeek van Heukelom geschonken aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

De collectie kinderboeken uit de bibliotheek van Atie Siegenbeek van Heukelom is geselecteerd door Jan Siegenbeek van Heukelom en samengevoegd met andere kinderboeken uit het bezit van de familie Siegenbeek van Heukelom.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Separated Materials

Twee borduurwerken uit het Huis van Bewaring in Amsterdam (1944) en uit kamp Reichenbach (1944-45) alsmede verslagen en tekeningen over haar internering tijdens de Tweede Wereldoorlog berusten bij het Rijksmuseum te Amsterdam.

Het Allard Pierson beheert eveneens het archief dat Atie Siegenbeek van Heukelom als grafisch ontwerpster en illustratrice gevormd heeft.

Bibliography

  • Dick Dooijes. Nederlandse illustrators [2]. In: Drukkersweekblad 48 (1960), 16-01-1960.
  • Bij de dood van Atie Siegenbeek van Heukelom: gezwegen niet vergeten. In: Compres 12-05-2002, p. 19-21.
  • E.J.M. Maes. Atie Siegenbeek van Heukelom (1913-2002), illustratrice en kinderboekenschrijfster. In: H.L.Ph. Leeuwenberg, F. Vogelzang (red.). De Utrechtse Heuvelrug-Zuid. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende mensen uit de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal. Utrecht, 2006, p. 173-178.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

Alle publicaties zijn ontsloten in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie Atie Siegenbeek van Heukelom (1813-1992)
Author
J.J. Mammen
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland