Skip to main content

Collectie W.J.R. Dreesmann

 Collection
Identifier: UBA545

Scope and Contents

De collectie bestaat uit publicaties van en over de schrijver Joost van den Vondel en met betrekking tot de stad Amsterdam en omstreken.

Dates

  • 1532-1850

Creator

Language of Materials

Nederlands en Latijn

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Wilhelmus Josephus Rudolphus Dreesmann (1885-1954), de zoon van A.C.R. Dreesmann, oprichter van het warenhuis Vroom & Dreesmann (1854-1934), was een liefhebber van kunst. Hij bracht in de eerste helft van de twintigste eeuw een verzameling schilderijen, tekeningen, grafiek en boeken met betrekking tot Amsterdam bijeen. Daarnaast verzamelde hij klokken, muziekinstrumenten, munten en penningen, porselein, goud- en zilverwerk. Hij richtte zijn woonhuis in als museum Dreesmann en stelde het in 1950 voor het publiek open.

Extent

ca. 12 meter

Abstract in Dutch

Publicaties van en over de schrijver Joost van den Vondel en met betrekking tot de stad Amsterdam, afkomstig uit de omvangrijke Amsterdam-verzameling van W.J.R. Dreesmann.

Abstract in English

Publication from and on the Dutch writer Joost van de Vondel and publications concerning the city of Amsterdam, part of the much larger Amsterdam Collection of W.J.R. Dreesmann.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Verzameling Amsterdam W.J.R. Dreesmann. 's-Gravenhage 1942-1951.
  2. Amsterdam. Lijst van publikaties waarin opgenomen Catalogus van de collectie A.M. van de Waal alsmede titels uit de collectie W.J.R. Dreesmann. [Amsterdam] 1970-1978. 17 afl. (16 fasc.)
  3. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

Het was de intentie van W.J.R. Dreesmann de collectie in zijn geheel aan de gemeente Amsterdam over te dragen. Zijn onverwachte overlijden heeft dat verhinderd. In 1960 vonden er veilingen plaats van zijn bibliotheek en zijn kunstcollecties.

Immediate Source of Acquisition

Na het overlijden van Dreesmann werd zijn Vondelcollectie door de Universiteitsbibliotheek Amsterdam voor 1034 gulden gekocht. Enkele jaren later mocht de Universiteitsbibliotheek een voorselectie maken uit de bibliotheek. Het ging hier vooral om boeken over Amsterdam.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook de collectie Amstelodamica van A.M. van de Waal en een collectie Vondeliana van A.Th. Hartkamp .

Separated Materials

Het Stadsarchief Amsterdam verwierf het grootste deel van de tekeningen en prenten uit de collectie van Dreesmann. Andere kopers waren het Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting tot bevordering van de inrichting van een historisch museum, het latere Amsterdams Historisch Museum, nu Amsterdam Museum.

General

Stukken kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

De titels zijn deels opgenomen in de in 1970-1978 uitgegeven lijsten van publicaties rond het onderwerp Amsterdam (vanaf aflevering 3). Aangezien deze reeks beƫindigd werd, is de exacte omvang van de collectie is niet bekend. De publicaties zijn voorzien van het ex libris van Dreesmann. Zij zijn ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie W.J.R. Dreesmann (1532-1850)
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland