Skip to main content

Collectie Jean-Paul Franssens

 Collection
Identifier: UBA529

Scope and Contents

Van een simpele gestencilde uitnodiging voor een van zijn eerste exposities als lid van een beweging van jonge schilders, Groep 57, in het Kunsthistorisch Instituut aan de Oude Boteringestraat in Groningen in 1957, tot aan de manuscripten en drukproeven van zijn laatste boeken. Stukken betreffende zijn operaregie zijn er in terug te vinden, waaronder verrassende ontwerpschetsen voor kostuums en decors, evenals stukken betreffende zijn theaterwerk.

Van zijn complete literaire werk, gedichten, verhalen, novellen, romans en twee delen in de serie Privé-Domein van de Arbeiderspers, is hier materiaal te vinden: van de eerste schetsen tot en met de gecorrigeerde drukproeven en publicaties. Naast dat alles bevat het archief nog brieven van collega-schilders en schrijvers, alsmede van familieleden, die een inzicht geven in zijn leven en zijn vriendschappen.

De collectie bevat verder talrijke brieven, tekeningen, foto's en personalia.

Dates

  • 1938-2003

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Jean-Paul Franssens (Groningen 1938 - Amsterdam 2003) was een Nederlands dichter, prozaschrijver en beeldend kunstenaar. Hij bezocht het Groningse muzieklyceum, studeerde opera (zang en regie) in Essen in Duitsland en werkte als regisseur bij Opera Forum in Enschede. Daarna was hij regie-assistent bij de Nederlandse Opera Stichting in Amsterdam.

Franssens debuteerde met poëzie in De Revisor in 1980. In 1981 verscheen zijn eerste proza, de novelle De wisselwachter, die hij in 1986 verfilmde met Jos Stelling. Daarna werd zijn werk meer autobiografisch. De boeken Een gouden kind (1991), Een goede vader (1993) en Broederweelde (1995), gaan over familierelaties, respectievelijk over moeder en kind, vader en kind, en broers onderling. Een belangrijk kenmerk is dat deze relaties voorbij zijn omdat de moeder, vader en broer overleden zijn.

Behalve de dood zijn andere belangrijke thema's in het werk van Franssens de droom, de jeugd en de seksualiteit. Veel van Franssens personages leven met onbestemde verlangens. Zuiderkerkhof 1 (1997) en De wereld wil bedrogen worden (1999) zijn de titel van twee autobiografische werken.

Franssens heeft zich gaandeweg meer en meer toegelegd op het maken van beeldende kunst. Schilderijen en tekeningen van hem werden geëxposeerd in Amsterdam, Enschede, Groningen en Kopenhagen,

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Jean-Paul Franssens (1938-2003) was schrijver, beeldend kunstenaar en operaregisseur. Het archief bevat stukken betreffende zijn beeldend kunstenaarschap en zijn theaterwerk. Van zijn complete literaire werk – gedichten, verhalen, romans en autobiografisch werk – is hier materiaal te vinden. Naast dat alles bevat het archief nog brieven, tekeningen, foto's en personalia.

Abstract in English

Jean-Paul Franssens (1938-2003) was a writer, visual artist and opera director. The archive contains items relating to his artistic heritage and his theatre work. There are also documents dealing with his entire literary output – poems, stories, novels and autobiographical work. In addition, the archive also contains letters, drawings, photographs and personal documents.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een voorlopige inventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Jean-Paul Franssens heeft zijn archiefmateriaal altijd bewaard. Het werd na zijn overlijden aangetroffen bij de ontruiming van zijn woning en atelier aan het Zuiderkerkhof te Amsterdam. Zijn papieren archief, dat ongeordend en chaotisch was verspreid over laden, dozen, ordners, mappen en een oude hutkoffer, is door Thijs Wierema en Willem Ellenbroek enigszins geordend.

Bovendien voegde Thijs Wierema zijn eigen Franssens-collectie toe aan dat van de familie. Wierema verzamelde sinds midden jaren 1980 toen hij als redacteur van het tijdschrift Het Oog in 't Zeil in contact kwam met Franssens. Zij raakten bevriend en Wierema zou altijd de columns van Franssens blijven redigeren.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is door Carla Schipper, de weduwe van Jean-Paul Franssens, in 2008 overgedragen aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

De nagelaten tekeningen en schilderijen van Franssens worden beheerd door zijn zoon Daniël Hazewindus.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook collecties van de naoorlogse Nederlandse auteurs Arnon Grunberg en Arie Visser. Verder is materiaal aanwezig van de naoorlogse Nederlandse auteurs Boudewijn Büch, Simon Carmiggelt, Jac. van Hattum, Harry Mulisch, Gerard Reve en anderen.

Bibliography

  • Adinda Akkermans et al. (red.). Jean-Paul Franssens. Leven, werk en vrienden. Amsterdam 2013.
  • Over en weer, briefwisseling met Henk Hofland. Amsterdam, 1989.
  • Ik heb je nog veel te melden. De briefwisseling tussen Jean-Paul Franssens en A.F.Th. van der Heijden. Amsterdam, 2005.
  • Mooi einde, hè? met de tekeningen van Peter van Straaten over Jean-Paul Franssens. Amsterdam, 2005.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is enigszins geordend door Willem Ellenbroek en Thijs Wierema. De collectie is globaal ontsloten.

Title
Inventaris van de collectie Jean-Paul Franssens (1938-2003)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland