Skip to main content

Collectie Nescio

 Collection
Identifier: UBA527

Scope and Contents

Nescio werd als Jan Hendrik Frederik Grönloh geboren op 22 juni 1882 te Amsterdam. Hij was werkzaam als procuratiehouder bij een handelsfirma, maar zijn grote liefde lag bij de literatuur. In 1911 debuteerde hij in De Gids met zijn beroemde verhaal over de zwerver Japi, De Uitvreter. Omdat hij zaken en literatuur uit elkaar wilde houden koos hij voor een pseudoniem als schrijversnaam. Nescio betekent: ik weet (het) niet. Naast De Uitvreter zijn ook de verhalen Dichtertje, Titaantjes en Mene Tekel zeer geliefd geworden. Grönloh overleed op 25 juli 1961 te Hilversum. In zijn sterfjaar verscheen nog een bundel korte verhalen onder de titel Boven het dal. In 1996 kwam daar nog het Natuurdagboek bij, een dagboek over wandelingen en zwerftochten door de Nederlandse natuur.

De collectie bevat alle uitgaven van het werk van Nescio, in verschillende edities, alsmede secundaire literatuur over zijn werk, foto's en ander beeldmateriaal, documentatie en enkele manuscripten.

Dates

  • 1882-1961

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Thijs Wierema (1944), literair verzamelaar en redacteur van onder meer Het Oog in 't Zeil en De Parelduiker, heeft vanaf de jaren 1970 een verzameling aangelegd rond de schrijver Nescio. De verzameling bevat boeken van en over Nescio, knipsels, tijdschriftafleveringen, scripties en manuscripten, alsmede foto's van de schrijver en zijn familie, geschilderde portretten en manuscripten.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Nescio werd als Jan Hendrik Frederik Grönloh geboren in 1882 en overleed in 1961. Hij was werkzaam als procuratiehouder bij een handelsfirma, maar zijn grote liefde lag bij de literatuur. In 1911 debuteerde hij in De Gids met zijn beroemde verhaal over de zwerver Japi, De Uitvreter. Ook de verhalen Dichtertje, Titaantjes en Mene Tekel zijn zeer geliefd geworden. In zijn sterfjaar verscheen nog een bundel korte verhalen onder de titel Boven het dal. In 1996 kwam daar nog het Natuurdagboek bij. De collectie bevat onder meer uitgaven van het werk van Nescio, secundaire literatuur, beeldmateriaal en enkele manuscripten.

Abstract in English

Nescio was born as Jan Hendrik Frederik Grönloh in 1882 and died in 1961. He worked as a managing clerk for the Holland-Bombay Trading Company, but literature was his enduring passion. He debuted in the literary magazine De Gids in 1911 with his famous story of the vagabond Japi, De Uitvreter (The Sponger). The stories Dichtertje (Little Poet), Titaantjes (Young Titans) and Mene Tekel also gained great popularity. A volume of short stories entitled Boven het dal (Above the Valley) appeared in the year he died. Finally in 1996 his Natuurdagboek (Nature Diary) was published. The collection includes editions of Nescio’s works, secondary literature, visual material and a few manuscripts.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

In 2008 bood Wierema zijn verzameling te koop aan. Nadat het Herman de la Fontaine Verwey Fonds bereid was gevonden om de overname te financieren, kon de collectie in december 2009 worden verworven voor de Bijzondere Collecties. Medio 2010 vond de overdracht plaats. Vervolgens werd het materiaal omgepakt en globaal geïnventariseerd.

Appraisal

De collectie is integraal overgenomen.

Accruals

Aanwinsten op de collectie zullen door Wierema aan de collectie worden toegevoegd.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren verschillende collecties van schrijvende tijdgenoten van Nescio, onder wie Frederik van Eeden , Willem de Mérode en Albert Verwey. Daarnaast is materiaal aanwezig van schrijvers als Menno ter Braak, J.J. Slauerhoff en Simon Vestdijk en vele anderen.

Bibliography

  • Thijs Wierema. Nescio. In: De Engelbewaarder 1 (1976), afl. 21 (1976), afl. 2.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is middels een globale beschrijving ontsloten.

Title
Inventaris van de collectie Nescio (1882-1961)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland