Skip to main content

Grafisch Archief Querido

 Fonds
Identifier: UBA67

Scope and Contents

In dit Grafisch Archief, dat teruggaat tot de beginjaren van de uitgeverij, is materiaal bijeengebracht dat met het ontwerp en de productie van het (stof)omslag en/of de band te maken heeft: getekende ontwerpen en plakproeven met name. Daarnaast maakt - uit het digitale tijdperk - een aantal prints deel uit van dit archief. Overigens behoren boekillustraties niet tot deze schenking: die worden in de regel na reproductie aan de illustratoren teruggegeven. Van verschillende Salamanderpockets zijn wel de originele omslagtekeningen aanwezig.

Dates

  • ca. 1915-2007

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek. Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Em. Querido's Uitgeverij bv in Amsterdam werd in 1915 opgericht en is nu een van de leidende Nederlandse literaire uitgeverijen, met beroemde auteurs als Gerrit Achterberg, Hella S. Haasse, A.F.Th. van der Heijden en Thomas Rosenboom. Ook buitenlandse auteurs zijn in het fonds opgenomen. Querido heeft daarnaast een bijzonder goede naam wat betreft de vormgeving van haar uitgaven. Bekend zijn ook de Salamanders: de eerste Nederlandse pocketserie.

Extent

8 meter

Abstract in Dutch

De Amsterdamse literaire uitgeverij Querido, opgericht in 1915, is een van de leidende Nederlandse literaire uitgeverijen, met vele beroemde auteurs in haar fonds. In dit Grafisch Archief is door de uitgeverij materiaal bijeengebracht dat met het ontwerp en de productie van het (stof)omslag en/of de band te maken heeft: getekende ontwerpen en plakproeven met name. Daarnaast zijn er - uit het digitale tijdperk - een aantal prints. Het archief maakt onderzoek mogelijk naar een belangrijk facet van de grafische vormgeving (boekomslagen) en is interessant voor literatuurhistorici die zich met paratext bezighouden.

Abstract in English

The literary publisher Querido was established in 1915 and is now one of the leading Dutch literary publishers with many famous writers in its stock list. In this Graphic Archive the publisher assembled material concerning the design and production of book jackets and bindings, in particular drawn designs proofs. Besides this, there are a couple of prints from the digital era. The archive offers the possibility to research covers, an important aspect of graphic design, and is interesting for literary historians interested in paratext.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Er is een voorlopige standlijst op de dozen.

Custodial History

Het 'Grafisch Archief' bevond zich op een zoldertje in de panden aan de Singel 262, en bestond uit meer dan 600 hangmappen. Daarnaast was er los materiaal (prints met name).

Immediate Source of Acquisition

In augustus 2007 werd door Em. Querido's Uitgeverij in de persoon van Paulien Loerts, directeur, het Grafisch Archief Querido geschonken. Gesprekken over de overdracht liepen sinds 2002.

Appraisal

Dit archief biedt een rijk overzicht van een belangrijk en interessant deel van de Nederlandse grafische vormgeving. Hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur - voor volwassenen en jeugd - passeren de revue in ontwerpen van boekverzorgers als Jan van Krimpen, Susanne Heynemann, Theo Kurpershoek, Helmut Salden, Harry N. Sierman, Gerrit Noordzij, J. Tapperwijn (ps. van Ary Langbroek) en Brigitte Slangen. Ook voor literatuurhistorici die zich met paratext bezighouden, kan dit archief interessante aanknopingspunten bieden. Dit soort ontwerpmateriaal is schaars; het wordt bij andere uitgeverijen vaak na afloop van een project weggegooid.

Accruals

Er zijn op dit archief jaarlijks aanvullingen te verwachten.

Related Materials

Reinold Kuipers (1914-2005), lange tijd directeur van Querido, schonk een belangrijk deel van zijn privé-archief aan de Universiteitsbibliotheek. Kuipers hield zich ook nadrukkelijk bezig met het grafische gezicht van het fonds.

Harry N. Sierman (1927-2007), een van de toonaangevende ontwerpers voor Querido, schonk zijn archief in 2003 aan de Universiteitsbibliotheek.

Ontwerpen voor Nederlandse boekomslagen zijn ook te vinden in de Collectie Ron van Roon en in de Collectie George Salter .

Separated Materials

Eerder schonk Querido een ander deel van het uitgeverijarchief, de auteurscorrespondentie met name, aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

Bibliography

  • C.J. Aarts e.a. Het Salamanderboek 1934-1984. Amsterdam, 1984.
  • A.L. Sötemann. Querido van 1915 tot 1990: een uitgeverij. Amsterdam, 1990.
  • Ary Langbroek. Omslag: J. Tapperwijn: boekomslagen van Ary Langbroek en J.Tapperwijn, met een interview door Hub. Hubben. Amsterdam, 2001.

General

Het archief is nog in bewerking. Een verzoek om bezichtiging van het materiaal kan worden ingediend bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: Grafisch Archief Querido.

Processing Information

Het materiaal is door de schenker passief geconserveerd (ontijzerd en omgepakt in zuurvrij materiaal). De bestaande ordening op auteur en, zo mogelijk, op boektitel is gehandhaafd, en het losse materiaal is ook in die ordening ondergebracht. Tevens is er een standlijst gemaakt op de dozen met materiaal.

Title
Inventaris van het Grafisch Archief Querido ca. 1915-2007
Author
M.M.J.J.P.E. Lommen
Date
2008
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland