Skip to main content

Archief van Ria Kuyken

 Fonds
Identifier: UBA502

Scope and Contents

Het archief bevat correspondentie van Ria Kuyken en door haar verzamelde knipsels, foto's en recensies die betrekking hebben op haar loopbaan.

Dates

  • 1934-1985
  • Majority of material found within 1956-1985

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de inventaris. De originele documenten worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Ria Kuyken (1934-2001) was aanvankelijk zangeres bij het dansorkest van de Nederlandse luchtmacht, en debuteerde in 1955 bij het ABC-cabaret van Wim Kan. Zij stelde ook een eigen programma samen met traditionele Nederlandse liedjes, waarmee zij in binnen- en buitenland optrad. Ook werkte zij mee aan televisieprogramma's en hoorspelen. Als perschef bij het circus Toni Boltini werd zij in 1962 gebeten door een bruine beer, wat een langdurige breuk in haar loopbaan betekende. Tot 1972 trad zij op in het kader van Hollandpromotie met een eigen show, de Happy Holland Show. Daarna werkte zij nog als perschef bij het circus Bassie en Adriaan en voor het circus Holiday.

Extent

0.3 meter

Abstract in Dutch

Het archief van de zangeres en perschef bij verschillende Nederlandse circussen, Ria Kuyken, bevat correspondentie en door haar verzamelde knipsels, foto's en recensies die betrekking hebben op haar loopbaan.

Abstract in English

The archive of Ria Kuyken, who was a singer and a press officer with various circuses, contains correspondence and cuttings, photographs and reviews she collected about her career.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Immediate Source of Acquisition

De collectie maakt deel uit van de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN), die sinds 2013 deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Existence and Location of Copies

De gehele collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren meer collecties en archieven die betrekking hebben op de geschiedenis van het circus. Voor een deel behoren deze collecties tot de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland. Zie onder meer de collecties Hartmans, Jaap Best en Linssen en het archief van Schelfhout .

General

Nadat toestemming is verkregen van de collectiebeheerder, kunnen stukken online worden aangevraagd.

Processing Information

Het archief is in 2015-2016 geïnventariseerd en gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van het archief van Ria Kuyken (1934-1985)
Author
W.N. Rodenhuis
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland