Skip to main content

Archief van Valesca Wilke

 Fonds
Identifier: UBA501

Scope and Contents

Het archief bevat correspondentie van Valesca Wilke, maar bestaat voor het overgrote deel uit foto's en albums met krantenknipsels en promotiemateriaal dat zij verzameld heeft betreffende haar loopbaan en de circussen waar zij aan verbonden was.

Dates

  • 1919-1999
  • Majority of material found within 1930-1990

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de inventaris. De originele documenten worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Valesca Wilke (1919-1999) stamde uit een Brabantse circusfamilie. Al jong ontpopte zij zich als een talentvol hogeschoolrijdster. Met haar broer Paul (Bubi) trad zij op met een veelgevraagd voltige-nummer. Bij vele grote Europese circussen heeft zij gedurende haar loopbaan onder contract gestaan: Wilke, Portier, Strassburger, Williams en Boltini. In 1965 verliet zij het circus. In 1969 stichtte zij een rijschool en manege in Breda; daar bleef zij tot haar overlijden aan verbonden.

Extent

0.5 meter

Abstract in Dutch

Valesca Wilke was bij vele circussen actief in de paardendressuur. Naast correspondentie bevat het archief foto's, fotoalbums en plakboeken met promotiemateriaal en krantenknipsels.

Abstract in English

Valesca Wilke was a dressage rider who worked for many circuses. In addition to correspondence the archive includes photographs, photo albums and scrapbooks with promotional material and newspaper cuttings.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Custodial History

De collectie is omstreeks 2000 geschonken aan het toenmalige Theater Instituut Nederland.

Immediate Source of Acquisition

De collectie maakt deel uit van de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN), die sinds 2013 deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Er worden geen aanvullingen op de collectie verwacht.

Existence and Location of Copies

De gehele collectie is gedigitaliseerd.

Related Materials

Naast de 'papieren' collectie beheren de Bijzondere Collecties een groot aantal objecten afkomstig van Valesca Wilke, waaronder door haar bij circusvoorstellingen gedragen kledingstukken. Naast deze collectie beheren de Bijzondere Collecties ook andere circuscollecties en -archieven, waaronder het archief van Schelfhout en de collecties Hartmans en Linssen .

General

Nadat toestemming is verkregen van de collectiebeheerder, kunnen stukken online worden aangevraagd.

Processing Information

Het archief is in 2015-2016 geïnventariseerd en gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van de collectie Valesca Wilke (1919-1999)
Author
W.N. Rodenhuis
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland