Skip to main content

Archief van Circus Kavaljos

 Fonds
Identifier: UBA499

Scope and Contents

Het archief bevat de archieven zowel van de vooroorlogse NV Circus Kavaljos als van de naoorlogse Stichting Kavaljos alsmede promotiemateriaal en plakboeken van beide circussen. Daarnaast bevat de collectie een groot aantal foto's en fotoalbums, in het bijzonder van circuspaarden.

Dates

  • 1936-1986
  • Majority of material found within 1936-1959

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de inventaris. De originele documententen worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De industrieel en filantroop Bernard van Leer (1883-1958) was een groot liefhebber van paarden en van het circus. In de jaren 1920 en 1930 maakte hij fortuin als fabrikant van verpakkingsmiddelen, in het bijzonder van olievaten; hij was patenthouder van een universeel bruikbare sluiting voor vaten.

Onder de naam Circus Kavaljos exploiteerde hij tussen 1936 en 1954 een eigen circus, dat in Nederland en in het buitenland optrad.

In het 1941 was hij als joodse ondernemer gedwongen met de bezetter te onderhandelen over zijn vertrek, dat van zijn familie, en van een keur van zijn paarden, naar de Verenigde Staten. Ook daar verzorgde hij optredens, maar door gebrek aan deviezen moest hij zijn Amerikaanse circusonderneming voortijdig beëindigen. Na de oorlog zette hij zijn bedrijvigheid in Van Leer Industrial Packaging voort. Daarnaast bracht hij ook zijn liefde voor het circus en paarden weer tot uiting, zij het in een meer bescheiden vorm dan vroeger.

Extent

1.5 meter

Abstract in Dutch

Het archief van Circus Kavaljos bevat archiefstukken van zowel de vooroorlogse NV Circus Kavaljos als van de naoorlogse Stichting Kavaljos alsmede promotiemateriaal en plakboeken van beide circussen. Beide circussen ontstonden door het initiatief van Bernard van Leer.

Abstract in English

The archive of Circus Kavaljos contains archival documents relating to both the pre-war NV Circus Kavaljos and the post-war Stichting Kavaljos, as well as promotional material and scrapbooks of both circuses. The two circuses were the brainchild of Bernard van Leer.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Custodial History

In 1990 heeft het Theater Instituut Nederland het archief als een langdurig bruikleen verkregen van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer BV. In 2007 werd een aanvulling verworven.

Immediate Source of Acquisition

De collectie maakt deel uit van de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN), die sinds 2013 deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het gehele archief is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Related Materials

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren meer verzamelingen en archieven die betrekking hebben op de geschiedenis van het circus. Voor een deel behoren deze collecties tot de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland. Zie onder meer naast dit archief ook andere circuscollecties en -archieven, waaronder het archief van A. Schelfhout en de collecties Hartmans en Linssen .

Bibliography

  • Pauline Micheels. De vatenman. Bernard van Leer (1883-1958). Amsterdam, Antwerpen, 2002.
  • C.F. van Dam. Theater der publiciteit. Amsterdam, 1963.
  • Mariëtte Wolf. Een plek om lief te hebben. Geschiedenis van Carré. Amsterdam, 2012.

General

Nadat toestemming is verkregen van de collectiebeheerder, kunnen stukken online worden aangevraagd.

Processing Information

Het archief is in 2015-2016 geïnventariseerd en gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van het archief van Circus Kavaljos (1936-1986)
Author
W.N. Rodenhuis
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland