Skip to main content

Archief van de ADV Schoolboekhandel

 Fonds
Identifier: UBA496

Scope and Contents

Het archief is fragmentarisch overgeleverd. Een deel dateert uit de eerste jaren van het bestaan van de schoolboekhandel. De belangrijkste stukken uit de periode 1906 tot 1920 zijn de jaarverslagen van de commissarissen aan de aandeelhouders. Het tweede deel van het archief dateert uit de jaren 1970 en 1980. Belangrijk zijn de jaarrekeningen uit deze periode.

Dates

  • 1906-1987
  • Majority of material found within 1906-1925, 1960-1983

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1905 besloot de ledenvergadering van de Amsterdamse Debitantenvereniging tot de oprichting van een naamloze vennootschap die de levering van schoolboeken aan leerlingen van Amsterdamse scholen zou verzorgen: de A.D.V. (Amsterdamsche Debitanten Vereeniging) Schoolboekhandel.

Tot 1970 leidde J. van der Plas de boekhandel Minerva aan de Koninginneweg in Amsterdam en was uit dien hoofde tevens aandeelhouder van de ADV Schoolboekhandel. In 1971 opende hij de boekhandel en papeterie Van der Plas aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Sinds 1976 was hij tevens directeur van de ADV Schoolboekhandel. Dit bedrijf nam in 1983 de boekhandel Edelman Barendregt, ook een bekend leverancier van schoolboeken, over. Eigenaar-directeur Van der Plas verkocht zijn aandelen in de ADV Schoolboekhandel in 1986 aan de Algemene Boekhandel H. de Vries in Haarlem. Vanaf 1988 ging de boekhandel verder als ADV/Edelman Barendregt bv aan de Overtoom. De winkel zou in 1995 overgaan in handen van de Standaardboekhandel Edelman ten Have. Nog steeds maakten schoolboeken een belangrijk deel van het assortiment uit.

Extent

0.05 meter

Abstract in Dutch

De ADV Schoolboekhandel komt voort uit de Amsterdamse Debitanten-Vereeniging, later de Amsterdamse Boekverkopers Vereniging en de afdeling Amsterdam van de Nederlandse Boekverkopersbond. Als naamloze vennootschap ging de band met de gezamenlijke boekverkopers verloren. Op den duur fuseerde de ADV met andere schoolboekhandels. Het archief is fragmentarisch overgeleverd.

Abstract in English

The school book shop ADV Schoolboekhandel developed from the retail organisation Amsterdamse Debitanten-Vereeniging, later the Amsterdamse Boekverkopers Vereniging (Amsterdam association of booksellers) and the Amsterdam branch of the Nederlandse Boekverkopersbond (Dutch association of booksellers). As a Limited company, the connection with the booksellers’ collective was gradually lost. The ADV eventually merged with other school books shops. The archive is not complete.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een inventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Een oudste deel van het archief was in de collectie prospectussen en personalia ondergebracht. De herkomst van het jongste deel is onduidelijk.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De datum van de verwerving van dit archief is onbekend.

Accruals

Er bestaan geen afspraken over aanvullingen.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook het archief van de Amsterdamse Boekverkopersvereniging , waaruit de ADV Schoolboekhandel is voortgekomen.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geïnventariseerd. Een deel van het materiaal was aanvankelijk ondergebracht in de brievencollectie van de Bibliotheek van de KVB en later ondergebracht in de collectie prospectussen en personalia.

Title
Inventaris van het archief van de ADV Schoolboekhandel (1906-1987)
Author
M.S. Polak
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland