Skip to main content

Collectie Hartmans

 Collection
Identifier: UBA490

Scope and Contents

De collectie Hartmans bestaat, behalve uit circa 3300 boeken en brochures, uit een verzameling affiches, programma's, foto's en ander materiaal over het circus. Daaronder ook een boekje met aantekeningen van de hand van Hartmans over boeken met betrekking tot het circus.

Dates

  • ca. 1800-heden
  • Majority of material found within circa 1800-circa 1960

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Voor zover het materiaal digitaal beschikbaar is, is voor raadpleging van originele documenten toestemming vereist van de collectiebeheerder. Indien toestemming verleend is, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Kornelis Dirk (Kees) Hartmans (1906–1963) werkte van 1923 tot 1933 bij het Rijksarchief te Zwolle en was daarna als bibliothecaris verbonden aan het Amsterdamse Gemeentearchief. In zijn vrije tijd verzamelde hij boeken en ander materiaal over het circus in brede zin, met een accent op kinder- en jeugdliteratuur. Van 1949 tot 1961 was hij actief als bestuurslid van de Club van Circusvrienden en van 1950 tot 1962 als redacteur van het tijdschrift De piste. Uit dien hoofde bouwde hij een fijnmazig netwerk op van contacten in de Nederlandse en internationale circuswereld.

Extent

ca. 91 meter

Abstract in Dutch

De circuscollectie die K.D. Hartmans bij zijn overlijden in 1963 aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam naliet bestaat uit circa 3300 boeken en een groot aantal affiches, programma's, foto's, prentbriefkaarten, en ander los materiaal. Het losse materiaal is samengevoegd met soortgelijk materiaal dat later door de bibliotheek is verzameld.

Abstract in English

The circus collection bequeathed by K.D. Hartmans to the University Library of Amsterdam in 1963 consists of c.3,300 books and a large number of posters, programmes, photographs, postcards and other, individual items. These latter items have been combined with similar material collected by the library at a later time.

Arrangement

Het materiaal dat niet in de UvA-catalogus is beschreven is achtereenvolgens per land, per circus, en per materiaalsoort geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
  2. M. Keyser. Catalogus van de circus-bibliotheek nagelaten door K.D. Hartmans. Eerste deel, 1968.

Custodial History

De verzameling is door Hartmans bijeengebracht. Na de overdracht is de collectie aangevuld door de Universiteitsbibliotheek.

Immediate Source of Acquisition

Bij zijn overlijden in 1963 liet Hartmans zijn collectie na aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Daarnaast liet hij 10.000 gulden voor het toekomstig onderhoud en de uitbreiding van de collectie na. Uit het vruchtgebruik van dit kapitaal is sindsdien een keuze uit de beschikbare circusliteratuur gekocht. Ook de verzameling affiches, prenten, programma's en pr-materiaal is door de Universiteitsbibliotheek uitgebreid. Deze aanvullingen zijn niet meer van de oorspronkelijke collectie Hartmans te onderscheiden.

Accruals

De collectie zal ook in de toekomst aangevuld worden.

Existence and Location of Copies

De boeken die vóór 1940 zijn verschenen, en het overige materiaal zijn gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren meer collecties en archieven die betrekking hebben op de geschiedenis van het circus. Voor een deel behoren deze collecties tot de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland. Zie onder meer de collecties Jaap Best en Linssen en de archieven van Schelfhout , J. van Doveren en Circus Kavaljos .

Bibliography

  • W. Rodenhuis. Digitization of the circus collection of the Special Collections Department of the Library of the Universiteit van Amsterdam. Lezing ter gelegenheid van een symposium van de European Circus Association (ECA). Wiesbaden, 2012.
  • W. Rodenhuis. Metamorfoze. Digitizing circus related heritage in the Netherlands. Lezing ter gelegenheid van een symposium van het Ringling Museum of the Arts. Sarasota, FL, USA, 2013.
  • M. Keyser. Catalogus van de circus-bibliotheek nagelaten door K.D. Hartmans. Eerste deel, 1968.
  • Raymond Toole Stott. Circus and allied arts. A world bibliography, based mainly on circus literature in the British Museum, the Library of Congress, the Bibliothèque Nationale, and on his own collection. Dl. IV: the Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Derby, 1971.

General

De boeken kunnen aangevraagd worden via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Nadat toestemming is verkregen van de collectiebeheerder, kunnen stukken online worden aangevraagd.

Processing Information

De zelfstandige publicaties zijn opgenomen in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Het overige materiaal is samengevoegd met soortgelijke materialen die later door de Universiteitsbibliotheek zijn verzameld en als één themacollectie circus in 2015-2016 geïnventariseerd en gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van de collectie Hartmans (circa 1800-heden)
Author
W.N. Rodenhuis
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland