Skip to main content

Archief van Arnon Grunberg

 Fonds
Identifier: UBA485

Scope and Contents

Het archief bevat correspondentie met uitgevers en opdrachtgevers, met zijn bibliograaf en met lezers en persoonlijke correspondentie; manuscripten, typoscripten, drukproeven en boeken uit zijn oeuvre (oorspronkelijk en vertaald); notities en aantekeningen; agenda's en administratie; documenten betreffende Grunbergs reizen naar zo'n vijftig landen; promotiemateriaal; audiovisueel materiaal en documentatie. De documentatie betreft knipsels over Arnon Grunberg en publicaties van Arnon Grunberg in kranten en tijdschriften. Deze documentatie is voor een groot deel door Jos Wuijts aan het archief toegevoegd.

Dates

  • 1992-2013
  • Majority of material found within 1998-2010

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels en Duits

Conditions Governing Access

De collectie is nog niet openbaar. In 2015 zullen met de archiefvormer afspraken worden gemaakt over de openbaarheid van het archief.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Arnon Yasha Yves Grunberg (Amsterdam, 1971) debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Deze zeer goed ontvangen roman was de eerste uit een lange reeks. Onder zijn eigen naam schreef Grunberg de romans Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), De asielzoeker (2003), Tirza (2006), Onze oom (2008), Huid en haar (2010) en De man zonder ziekte (2012). De romans De geschiedenis van mijn kaalheid (2000) en Gstaad 95-98 (2002) publiceerde Grunberg onder zijn heteroniem Marek van der Jagt.

Behalve als romanschrijver bouwde Grunberg een geduchte reputatie op als essayist. Verschillende essays zijn gebundeld in De troost van de slapstick (1998) en Buster Keaton lacht nooit (2013). Ook als journalist liet hij van zich horen; reportages die hij maakte als embedded verslaggever in Afghanistan zijn met andere reportages gebundeld in Kamermeisjes & soldaten (2009). Voorts heeft Grunberg, die ooit acteur wilde worden, van jongs af aan grote belangstelling gehad voor het theater, wat onder meer geresulteerd heeft in de theaterstukken Onze paus (2007) en De Hollanders (2011).

De media – zowel de traditionele als de social media – bieden Grunberg een belangrijk platform. Hij heeft een dagelijkse column op de voorpagina van de Volkskrant en wekelijkse rubrieken in Vrij Nederland en de VPRO Gids. Verder schrijft hij regelmatig essays, recensies en reportages voor kranten en weekbladen als de Volkskrant, NRC Handelsblad en Humo. Ook heeft hij bijdragen geleverd aan diverse Europese en Amerikaanse kranten en tijdschriften, zoals Die Welt, Die Zeit, Libération en The New York Times. Minstens zo actief is Grunberg in de social media. Hij houdt een weblog bij op www.arnongrunberg.com , schrijft een wekelijks feuilleton voor www.decorrespondent.nl en heeft bijna 9000 volgers op Twitter.

Het werk van Grunberg is meermalen bekroond. Zo ontving hij voor Tirza zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs en werd hem tweemaal de AKO-Literatuurprijs toegekend, voor Fantoompijn en De asielzoeker. Voor zijn hele oeuvre ontving hij de Constantijn Huygensprijs en de Frans Kellendonkprijs. Tirza, Grunbergs meest succesvolle boek, werd in 2010 verfilmd.

In 1998 schreef Grunberg het Boekenweekgeschenk, De heilige Antonio, en in 2010 was hij de auteur van de tekst voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Grunbergs werk is vertaald in 27 talen.

Extent

ca. 15 meter

Abstract in Dutch

Arnon Grunberg (1971) debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen. In twintig jaar schreef hij een indrukwekkend oeuvre bijeen, bestaande uit romans, verhalen, essays en journalistiek werk, en ontwikkelde hij zich tot Nederlands meest spraakmakende romancier, essayist en columnist. Zijn 'levend archief' zal periodiek worden aangevuld. Het omvat manuscripten, typoscripten, boeken, kranten en tijdschriften, correspondentie, reisdocumenten, knipsels, audiovisueel materiaal, agenda's en administratie. Het archief toont de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van een schrijver en van zijn imago.

Abstract in English

Arnon Grunberg (1971) debuted in 1994 with the novel Blauwe maandagen (translated into English as Blue Mondays). In the space of twenty years he has created an impressive oeuvre, ranging from novels, stories and essays to journalistic work. He has grown into the Netherlands’s most influential novelist, essayist and columnist. His 'living archive' will be supplemented from time to time and comprises manuscripts, typescripts, books, newspapers and magazines, correspondence, travel documents, clippings, audio-visual materials, appointment diaries and admin. The archive reflects the growth of a writer’s impressive oeuvre and his public image.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Sommige stukken zijn alleen in kopie aanwezig. Voor het audiovisuele materiaal is afspeelapparatuur nodig.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Van een deel van het archief is een inventaris beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Het archief van Arnon Grunberg is gevormd door Arnon Grunberg en zijn bibliograaf Jos Wuijts. Arnon Grunberg heeft het archief geschonken aan Jos Wuijts. Samen met Grunbergs uitgever Vic van de Reijt, Grunbergs secretaris Johannes van der Sluis en Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties, vormt Jos Wuijts het bestuur van de op 17 mei 2011 opgerichte Stichting Archief Arnon Grunberg.

In 2014 is een nog in New York aanwezig deel van Grunbergs archief rechtstreeks aan de Bijzondere Collecties in bruikleen gegeven en naar Amsterdam overgebracht.

Immediate Source of Acquisition

In 2011 kregen de Bijzondere Collecties het Archief Arnon Grunberg in bruikleen van de Stichting Archief Arnon Grunberg. In 2014 is ook het New Yorkse deel van Grunbergs archief in bruikleen gegeven door de archiefvormer zelf: het Archief Grunberg New York.

Appraisal

Het archief is door de veelzijdigheid van het materiaal – van manuscripten, notitieblokjes, correspondentie en reisdocumenten tot gedrukt werk en audiovisuele opnames – zeer geschikt voor het verrichten van onderzoek naar de ontwikkeling van het oeuvre en het ontstaan van het 'fenomeen' Arnon Grunberg.

Accruals

Het archief wordt periodiek aangevuld.

Related Materials

Het archief van Reinjan Mulder, in 2012 geschonken door de uitgever en publicist Reinjan Mulder, bevat onder meer correspondentie, typoscripten, drukproeven, foto's, promotiemateriaal en documentatie van of met betrekking tot Grunbergs alter ego Marek van der Jagt.

De collectie Jos Wuijts, in 2012 door de Bijzondere Collecties in eigendom verworven, bestaat uit vrijwel alle publicaties van Grunberg en documentatiemateriaal.

Kleinere verzamelingen Grunbergiana bij de Bijzondere Collecties zijn de in bruikleen gegeven collectie Esther Krop, bestaande uit brieven van Grunberg aan Esther Krop, en een collectie van fotokopieën van faxverkeer tussen Grunberg en zijn vertaler Rainer Kersten over de totstandkoming van de Duitse vertaling van Blauwe maandagen.

Separated Materials

De collectie Jos Wuijts bevat enkele archiefstukken van Arnon Grunberg.

Bibliography

  • Arnon Grunberg. Performancekunst. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 4, p. 49.
  • Arnon Grunberg. Onsterfelijke kunst. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 5, p. 41.
  • Arnon Grunberg. Elayne. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 6, p. 58-59.
  • Arnon Grunberg. Tienertoerkaart. In: De boekenwereld 30 (2014), nr. 1, p. 43.
  • Arnon Grunberg. International Female Mud Wrestling for Peace. In: De boekenwereld 30 (2014), nr. 2, p. 59.
  • Jos Wuijts. Bibliografie van het werk van Arnon Grunberg tot 2008, gevolgd door diens 'De dood en de verkoop. Over de oorlog die handel in boeken heet'. Leiden, 2008.
  • Vic van de Reijt. Ich will doch nur, dass ihr mich liebt. Arnon Grunberg 25 jaar schrijverschap. Amsterdam, 2014.

General

Stukken waarvan in 2015 bepaald wordt dat ze openbaar zijn, kunnen te zijner tijd online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het deel van het archief afkomstig van de stichting is in 2014 geordend en beschreven in een archiefinventaris. Het later toegevoegde deel uit New York zal in 2015 worden ontsloten.

Title
Inventaris van het archief van Arnon Grunberg (1992-2013)
Author
Marsha Keja
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland