Skip to main content

Collectie collegedictaten

 Collection
Identifier: UBA458

Scope and Contents

Collegedictaten werden geschreven door de docent, voorafgaand aan een college, of door een student, tijdens een college. Een dictaat kon door meerdere studenten gebruikt worden ten behoeve van de studie. Tot in de jaren 1960 werden er colleges gegeven op dicteersnelheid, ten behoeve van de vervaardiging van deze dictaten. De dictaten uit deze verzameling dateren uit de periode van zowel Athenaeum Illustre als Universiteit van Amsterdam en werden vooral door studenten geschreven. Zij betreffen diverse vakgebieden, zoals astronomie, wiskunde, natuurkunde, rechtsgeleerdheid, economie, godgeleerdheid, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Er zijn belangrijke hoogleraren vertegenwoordigd, zoals Petrus Burmannus, J.H. van Swinden, M. des Amorie van der Hoeven en L.J. van Apeldoorn.

Dates

  • 1720-1970

Creator

Language of Materials

Nederlands en Latijn

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1632 werd het Amsterdamse Athenaeum Illustre opgericht. Hoewel bescheiden van omvang waren vanaf 1686 alle vijf klassieke faculteiten vertegenwoordigd: geneeskunde, godgeleerdheid, rechten, geesteswetenschappen en natuurwetenschappen. In 1877 werd het Athenaeum Illustre verheven tot Universiteit van Amsterdam. Voor het eerst konden studenten in Amsterdam promoveren. Zeker op het gebied van de b├Ętawetenschappen heeft de Universiteit van Amsterdam vele grootheden onder haar gelederen geteld, onder wie enkele Nobelprijswinnaars, zoals Jacobus Henricus van 't Hoff (1901), Pieter Zeeman (1902) en Johannes Diderik van der Waals (1910). Tobias Asser won de Nobelprijs voor de vrede (1911).

Dankzij haar gemeentelijke status kon de Universiteit van Amsterdam eerder dan de rijksuniversiteiten worden uitgebreid met een economische faculteit (1922) en een politiek-sociale faculteit (1947).

De Universiteit van Amsterdam is momenteel een van de grootste universiteiten van Nederland en vrijwel alle studierichtingen kunnen er worden gevolgd.

Extent

88 items

Abstract in Dutch

Collegedictaten, geschreven door docenten of studenten van Athenaeum Illustre en Universiteit van Amsterdam, van colleges op meerdere vakgebieden.

Abstract in English

Lecture notes of Athenaeum Illustre and University of Amsterdam, written by teachers or students, concerning several disciplines.

Arrangement

De collectie is zoveel mogelijk geordend op naam van de auteur of op vakgebied.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd in de loop van enkele decennia door de diverse auteurs of hun nabestaanden geschonken aan de Historische Commissie van de Universiteit van Amsterdam en/of het Universiteitsmuseum, dat nu deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties.

Accruals

De collectie wordt regelmatig aangevuld.

Related Materials

Er bevinden zich diverse collecties met collegedictaten bij de Bijzondere Collectie, geclusterd op naam van auteur.

In de handschriftencollectie van de Bijzondere Collecties bevinden zich eveneens collegedictaten, die itemgewijs beschreven zijn in de Catalogus der Handschriften, dl. II (Amsterdam, 1902) of het fiche-apparaat bij de Bijzondere Collecties.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is in 2013-2014 geïnventariseerd.

Title
Inventaris van de collectie collegedictaten (1720-1970)
Author
M. van Roon
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland